Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Διακεκομμένη συνουσία: Πόσες πιθανότητες έχω να μείνω έγκυος;
Διακεκομμένη συνουσία: Πόσες πιθανότητες έχω να μείνω έγκυος; thumbnail

Διακεκομμένη συνουσία: Πόσες πιθανότητες έχω να μείνω έγκυος;

Η διακεκομμένη συνουσία είναι μια μέθοδος αντισύλληψης που συνίσταται στην έξοδο του πέους από τον κόλπο και την απομάκρυνση του από τα έξω γεννητικά όργανα της γυναίκας πριν την εκσπερμάτιση. Πρόκειται για μια πρακτική που εμποδίζει την είσοδο των σπερματοζωαρίων στον κόλπο και κατ’ επέκταση τη σύλληψη.

Η χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου ως μέσο αντισύλληψης απαιτεί υψηλά επίπεδα αυτοελέγχου, αλλά ακόμα και όταν εφαρμοστεί σωστά δεν προσφέρει ιδιαίτερα αποτελεσματική αντισυλληπτική προστασία. Τα σπερματοζωάρια μπορεί να εισέλθουν στον κόλπο είτε εάν η έξοδος του πέους δε γίνει στο σωστό χρόνο, είτε εάν τα υγρά που προηγούνται της εκσπερμάτισης περιέχουν σπερματοζωάρια. 

Παράλληλά η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας δεν προσφέρει καμία προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Γιατί όμως είναι αυτή η μέθοδος που επιλέγεται από πολλά ζευγάρια;
Η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας δεν κοστίζει, είναι άμεσα διαθέσιμη, δεν έχει παρενέργειες, δεν απαιτεί κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή και δε χρειάζεται συνταγή . Πολλά ζευγάρια μάλιστα την επιλέγουν γιατί δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν καμία άλλη αντισυλληπτική μέθοδο.

Η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας δε θέτει τους συντρόφους σε κάποιο άμεσο κίνδυνο, αλλά τους αφήνει εκτεθειμένους στους κινδύνους του μη ασφαλούς σεξ. Παράλληλα χρειάζεται σημαντικός βαθμός αυτοελέγχου ώστε να ελεγθεί η διακοπή της συνουσίας στο σημείο της κορύφωσης της σεξουαλικής απόλαυσης. Κάποια ζευγάρια μάλιστα νιώθουν πως η μέθοδος αυτή στην ουσία διακόπτει την ευχαρίστηση που αντλούν από τη σεξουαλική πράξη. Τέλος, κάποιοι άνδρες μπορεί να έχουν δυσκολία στο να προβλέψουν το χρόνο της εκσπερμάτισης.
Σε γενικές γραμμές εκτιμάται πως 22 στις 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν τη διακεκομμένη συνουσία για ένα χρόνο θα μείνουν έγκυες.

Για να χρησιμοποιηθεί σωστά η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας πρέπει ο άνδρας να αποσύρει το πέος του από τον κόλπο της γυναίκας μόλις αισθανθεί ότι είναι έτοιμος να εκσπερματίσει και να φροντίσει ώστε η εκσπερμάτιση να λάβει χώρα μακριά από τη γενετήσια περιοχή της γυναίκας. Αν το ζευγάρι επιθυμεί να επαναλάβει την ερωτική πράξη σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό ο άνδρας να ουρήσει και να καθαρίσει την άκρη του πέους του πριν, ώστε να απομακρυνθούν τα υπολείμματα του σπέρματος από την προηγούμενη εκσπερμάτιση.

Στην περίπτωση που ο άνδρας δεν καταφέρει να ελέγξει την εκσπερμάτιση, το ζευγάρι μπορεί να συμβουλευτεί έναν ειδικό σχετικά με την επείγουσα αντισύλληψη. 


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X