Ένα ματς ολοκληρώνεται μετά από 84 χρόνια

Aπόγευμα Κυριακής 7 Δεκεμβρίου του 1930. Μετά από 3 λεπτά παιχνίδι και ενώ το σκορ ήταν 0-0 οι παίκτες του Λαίλαπα Λειβαδίων Χίου και της Καρσιγιακά Σπορ Σμύρνης αναγκάζονται να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο λόγω καταρρακτώδους βροχής.
5.00 μ.μ, Σαββάτου 10 Μαίου του 2014. 84 χρόνια μετά, οι δύο ομάδες συναντιώνται και πάλι στο Φαφαλιείο Στάδιο Βροντάδου για να ολοκληρώσουν το φιλικό τους παιχνίδι!
84 χρόνια μετά – τα 87 λεπτά αγώνα! (VIDEO)

Αυτή τη φορά το παιχνίδι δεν αναμένεται να ξεκινήσει από τη σέντρα, αλλά με ελεύθερο από το διαιτητή του αγώνα, για να συνεχιστεί ο  αγώνας μεταξύ Λαίλαπα Λειβαδίων Χίου- Καρσιγιακά Σμύρνης.
Τότε για πρώτη φορά μετά τα δίσεκτα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής και στην προσπάθεια συνεργασίας των δύο χωρών, από τους Ελευθέριο Βενιζέλο και Κεμάλ Ατατούρκ, διοργανώνεται στη Χίο ποδοσφαιρικός αγώνας, μεταξύ των αθλητικών σωματείων. Ο αγώνας ορίζεται για τις 7 Δεκεμβρίου του 1930.

Ελληνοτουρκική προσέγγιση

Είχε προηγηθεί στις 10 Ιουνίου του ίδιου χρόνου η υπογραφή της ελληνοτουρκικής σύμβασης στην Άγκυρα.
Η Ελλάδα μεταξύ άλλων συμφώνησε να πληρώσει 425.000 λίρες Αγγλίας ως αποζημίωση για τους Τούρκους που έφυγαν από τη χώρα και σε αντάλλαγμα η Τουρκία δεχόταν να αναγνωρίσει τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης ως μόνιμους κατοίκους.

Ακολουθεί, στις 30 Οκτωβρίου η υπογραφή στην Άγκυρα του συμφώνου ελληνοτουρκικής φιλίας, ουδετερότητας και διαιτησίας. Η διπλωματική αυτή προσέγγιση άλλαξε άρδην το κλίμα στις δύο χώρες που είχε σαν αποτέλεσμα τη διοργάνωση φιλικού αγώνα. (πληροφορίες από wikipedia).

«Με την ευκαιρίαν της συσφίγξεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κάλλιστος αθλητικός μας όμιλος “Λαίλαψ”, πρώτος εξ όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων της Ελλάδος, επωφελείται και πραγματοποιεί εντός ελαχίστων ημερών μιαν πρωτοφανή δι’ ολόκληρον την Ελλάδα ποδοσφαιρικήν συνάντησιν», γράφει στο φύλλο της στις 6 Νοεμβρίου 1930 η «πολιτική, φιλολογική και εμπορική» εφημερίδα «Νέα Χίος» για το φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του «Λαίλαπα» και της «Καρσιγιακά Σπορ» από τη γειτονική Σμύρνη.

Η τουρκική αποστολή καταφθάνει στο νησί το Σάββατο [Ad by CheapMe] 6 Δεκεμβρίου και ο Δήμος Χίου σημαιοστολίζει την προκυμαία με τα χρώματα και τα εθνικά σύμβολα των δύο χωρών. Πανηγυρικό το κλίμα στην υποδοχή των Τούρκων επισκεπτών, ενώ παρατίθεται στη συνέχεια επίσημο γεύμα στους ποδοσφαιριστές, στα μέλη της διοίκησης της τουρκικής ομάδας αλλά και στους θεσμικούς παράγοντες της γείτονος πόλης.
Την επόμενη μέρα, το απόγευμα της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου, ξεκινά ο αγώνας στο γήπεδο Χίου (στην περιοχή Μεζάρια) μπροστά σε 1.500 και πλέον θεατές. Μόλις όμως στο 3ο λεπτό και ενώ το σκορ ήταν στο 0-0, εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής διακόπτεται οριστικά το παιχνίδι, αφού δεν έγινε δυνατή η συνέχιση του σε άλλη ημερομηνία.

Το 2006, κατά την έρευνά του στον τοπικό τύπο της εποχής για την συγγραφή του βιβλίου «10.516 μέρες, ιστορία της νεοελληνικής Χίου, 1912-1940», ο Γιάννης Μακριδάκης αποδελτιώνει τα δημοσιεύματα περί του αγώνα αυτού και σκέφτεται αμέσως ότι θα ήταν εξαιρετικό, συγκινητικό και άκρως συμβολικό σε πολλά επίπεδα το να επαναδιοργανωθεί ο αγώνας αυτός και να παιχθούν τα υπόλοιπα 87 λεπτά της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης τόσα χρόνια μετά τη διακοπή της.

Δυστυχώς όμως την περίοδο αυτή το σωματείο του Λαίλαπα Χίου δεν λειτουργεί.

Το 2009 μια ομάδα νέων κυρίως ανθρώπων επανιδρύουν το ποδοσφαιρικό σωματείο Λαίλαπας. Συγκεκριμένα οι Γιώργος Ζαννίκος, Θοδωρής Πολίτης, Παναγιώτης Φιστές, Αντώνης Βουδούρης, Θεοδώσης Γρηγοράκης και Παναγιώτης Δημητρακόπουλος δίνουν ζωή στο Λαίλαπα. Και όταν ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης το ξαναθέτει το θέμα στον Π. Δημητρακόπουλο αναγεννιέται η ιδέα της επαναδιοργάνωσης.

Ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος ξεκίνησε εργασία έρευνας επί της ιστορίας της ομάδας και του συγκεκριμένου αγώνα μελετώντας τον τοπικό τύπο στην Βιβλιοθήκη Κοραή και παρέδωσε όλα τα στοιχεία της έρευνάς του στην διοίκηση του Σωματείου.

Το 2013 ο Μιχάλης Κωττάκης, ο τωρινός προπονητής της ομάδας, αποτέλεσε τελικά την “ψυχή” του εγχειρήματος. Ήρθε από την Αγγλία και εγκαταστάθηκε στο νησί, ανέλαβε την ομάδα του Λαίλαπα διοικητικά και προπονητικά και έγινε ο συντονιστής του όλου εγχειρήματος. Προσέγγισε την διοίκηση της Καρσίγιακα Σπορ, η οποία είναι επαγγελματικό σωματείο και αγωνίζεται στη Β’ Εθνική κατηγορία Τουρκίας, μύησε τους παράγοντές της στην ιδέα της επαναδιοργάνωσης στη Χίο του ιστορικού εκείνου αγώνα και ανέλαβε να φέρει εις πέρας όλα τα διαδικαστικά και τις συνεννοήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ο ενθουσιασμός με τον οποίον δέχτηκαν την πρότασή του οι παράγοντες της τουρκικής ομάδας, οι οποίοι συνεισέφεραν στην υπόθεση παλαιές φωτογραφίες από το τότε ταξίδι της ομάδας τους στη Χίο, τις οποίες ανακάλυψαν ερευνώντας τα αρχεία της.

Συμφώνησαν δε να ταξιδέψουν ξανά στο νησί με την ομάδα και τους φιλάθλους της, για να “παίξουν” τα υπόλοιπα 87 λεπτά της αναμέτρησης, τα οποία οι δύο ομάδες οφείλουν στην ιστορία και στο ελληνοτουρκικό κοινό από το 1930!

Σήμερα Σάββατο 10 Μαΐου 2014 αναμένεται να καταφθάσει ξανά η Καρσιγιακά Σπορ στη Χίο, με ναυλωμένο καραβάκι, όπως τότε, από την Σμύρνη, με πολλούς φιλάθλους και παράγοντες της γείτονος πόλης να συνοδεύουν την αποστολή και με σκοπό να συμμετάσχουν στον ιστορικό φιλικό αγώνα με τον Λαίλαπα Λειβαδίων Χίου.

Το απόγευμα του Σαββάτου στις 5.00 μ.μ. ο αγώνας θα συνεχιστεί στο Φαφαλιείο Στάδιο του Βροντάδου.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα, στις 9.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία θα στο Δημοτικό Στάδιο Χίου με το Γεράσιμο Ανδρεάτο και την τουρκάλα Ντιλέκ Κότσ. Την Κυριακή [Ad by CheapMe] θα γίνει ξενάγηση της τουρκικής αποστολής σε μνημεία της Χίου και το μεσημέρι ο Λαίλαπας θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν των καλεσμένων του.

Πηγή: chiosnews.com

Σχετικά άρθρα