Αρχική / Υγεία / Η «κακή» (LDL) χοληστερόλη διευκολύνει την εξάπλωση του… καρκίνου
Η «κακή» (LDL) χοληστερόλη διευκολύνει την εξάπλωση του... καρκίνου thumbnail

Η "κακή" (LDL) χοληστερόλη διευκολύνει την εξάπλωση του… καρκίνου

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Αυστραλία, ανακάλυψαν ότι η LDL χοληστερόλη ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα, δημιουργώντας νέες καρκινικές εστίες στα διάφορα όργανα. 


Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «CellReports», ανακάλυψαν ακόμα ότι η καρδιοπροστατευτική, «καλή» (HDL) χοληστερόλη δρα προστατευτικά και εναντίον του καρκίνου.
«Μία από τις παραμέτρους που δυσχεραίνει τη θεραπεία του καρκίνου είναι η ικανότητά του να εξαπλώνεται στο σώμα», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Τόμας Γκρίουαλ,αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας στο πανεπιστήμιο.
Όπως εξήγησε, τα περισσότερα κύτταρα του σώματος «κολλάνε» με τα παρακείμενά τους ή με τον εξωκυττάριο χώρο με τη βοήθεια ορισμένων μορίων που φέρουν στην επιφάνειά τους και τα οποία είναι γνωστά ως ιντεγρίνες.
Οι ιντεγρίνες είναι ένα είδος γλυκοπρωτεϊνών, που αποτελούν τους υποδοχείς συγκόλλησης των κυττάρων ή αλλιώς τις «γέφυρες» που ενώνουν τα κύτταρα μεταξύ τους και με τον χώρο που τα περιβάλλει.
Δυστυχώς, όμως, οι ιντεγρίνες παίζουν ρόλο και σε διάφορα νοσήματα, διότι δρουν και ως υποδοχείς διαφόρων παθογόνων.
Έτσι, βοηθούν και τα κύτταρα που έχουν αποσπαστεί από καρκινικούς όγκους να «κολλήσουν» με υγιή κύτταρα αλλού στο σώμα και να δημιουργήσουν νέα «αποικία» καρκινικών κυττάρων (δηλαδή μία μετάσταση).
Η νέα μελέτη έδειξε ότι η LDL χοληστερόλη διευκολύνει αυτή τη διαδικασία, επιτρέποντας στις ιντεγρίνες να «βγαίνουν» στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.
Αντιθέτως, η HDL χοληστερόλη αναχαιτίζει τις μεταστάσεις, επειδή «κρατάει» τις ιντεγρίνες στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων.
«Τα ευρήματά μας ενισχύουν τη θεωρία ότι η ρύθμιση της LDL χοληστερόλης θα μπορούσε να ελαττώσει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να εξαπλώνονται», πρόσθεσε ο δρ Γκριούαλ.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X