Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Παίζει ρόλο το μέγεθος της κλειτορίδας στον γυναικείο οργασμό;
Παίζει ρόλο το μέγεθος της κλειτορίδας στον γυναικείο οργασμό; thumbnail

Παίζει ρόλο το μέγεθος της κλειτορίδας στον γυναικείο οργασμό;

Μέχρι σήμερα δεν είχαμε συνηθίσει να μιλάμε για τον ρόλο του μεγέθους της κλειτορίδας, αλλά για τον ρόλο του μεγέθους του πέους. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη (Oakley et al, 2013) που είχε σκοπό να διερευνήσει εάν παίζουν ρόλο στον γυναικείο οργασμό το μέγεθος και η θέση της κλειτορίδας. 


Γράφει η Εύη Κυράνα ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.
Η μελέτη βασίστηκε στην αξιολόγηση 30 γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη. Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι γυναίκες με προβλήματα οργασμού είχαν μικρότερο μέγεθος κλειτορίδας, καθώς και ότι σε αυτές τις γυναίκες υπήρχε μεγαλύτερη απόσταση της κλειτορίδας από το άνοιγμα του κόλπου. 

Αντίθετα, οι γυναίκες που μπορούσαν να έρχονται σε οργασμό είχαν μεγαλύτερη κλειτορίδα και μικρότερη απόσταση αυτής από το άνοιγμα του κόλπου. Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης συμφωνούν με εκείνα προηγουμένων που υποστηρίζουν ότι η κλειτορίδα παίζει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη οργασμού.


Είναι καθοριστικής σημασίας αυτά τα ανατομικά χαρακτηριστικά στην επίτευξη οργασμού;


Η παραπάνω μελέτη δείχνει ότι πιθανόν να παίζουν κάποιο ρόλο αυτά τα ανατομικά χαρακτηριστικά στην επίτευξη οργασμού, σίγουρα όμως δεν είναι οι μόνοι παράγοντες. 

Η έως σήμερα βιβλιογραφία που αφορά τη γυναικεία ερωτική λειτουργία συστηματικά υποστηρίζει ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, βιολογικών, ανατομικών, ψυχολογικών και παραγόντων που έχουν να κάνουν με τη σχέση της γυναίκας. 

Για παράδειγμα, η δυνατότητα της γυναίκας να μπορεί να διατηρεί την προσοχή της εστιασμένη στα σεξουαλικά ερεθίσματα, το να νιώθει άνετα με το σώμα της, το να γνωρίζει τι την ευχαριστεί αλλά και το να νιώθει συναισθηματική εγγύτητα με τον σύντροφό της είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες που έχουν συσχετισθεί με τον γυναικείο οργασμό. 

Επιπλέον, κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι πιο ευχάριστες σεξουαλικές εμπειρίες για τις γυναίκες είναι αυτές στις οποίες νιώθουν να συνδέονται με κάποιον και δεν οφείλονται αποκλειστικά στον οργασμό. 

Επίσης, 85% των γυναικών που αναφέρουν δυσκολίες επίτευξης οργασμού δηλώνουν ικανοποιημένες σεξουαλικά (Bridges, 2004).

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X