Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Διατροφή που βοηθά τα παιδιά κατά την περίοδο των εξετάσεων
Διατροφή που βοηθά τα παιδιά  κατά την περίοδο των εξετάσεων  thumbnail

Διατροφή που βοηθά τα παιδιά κατά την περίοδο των εξετάσεων

Έχει περάσει μια χρονιά γεμάτη άγχος και στρες φτάνουν οι τελευταίες μέρες και οι μαμάδες κυρίως αναρωτιούνται τι πρέπει να προσέξουν στην διατροφή των παιδιών τους; Yπάρχουν τροφές που βοηθούν στην μνήμη, υπάρχους τροφές που μειώνουν το άγχος;Η αλήθεια είναι πως η διατροφή σχετίζεται άμεσα και με την απόδοση ενός ατόμου, ενώ όλοι λίγο πολύ έχουν ακούσει για την τεράστια αξία ενός ισορροπημένου πρωινού ώστε να παρέχονται στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Πλήθος ερευνών έχουν συσχετίσει την λήψη πρωινού με την αύξηση της απόδοσης, αλλά και με την βελτίωση της μνήμης μαθητών στο σχολείο, ενώ η λήψη υδατανθράκων κρίνεται αναγκαία. Έτσι το γάλα, οι χυμοί, τα αποξηραμένα φρούτα, τα δημητριακά, το μέλι αποτελούν ορισμένες από τις πλέον κατάλληλες επιλογές ενός πρωινού.


Σε όλη την διάρκεια των εξετάσεων ιδιαίτερα σημαντική είναι η κατανάλωση από όλες τις ομάδες τροφίμων (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, κρέας, λίπη) να υπάρχει δηλαδή ποικιλία στο διαιτολόγιο του μαθητή ώστε να εξασφαλίζεται ότι λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε ορισμένα από αυτά όπως είναι για παράδειγμα ο σίδηρος, καθώς η έλλειψη του προκαλεί διαταραχές μνήμης και προσοχής. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το μοσχάρι, οι φακές, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, το συκώτι, κ.ά.


Ιδιαίτερη σημασία έχει και η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού καθώς έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και 3% αφυδάτωση προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης, αδύναμη μνήμη και μειωμένη απόδοση. Λογικό είναι ακόμη τόσο κατά την περίοδο της προετοιμασίας, όσο και κατά τις ημέρες των εξετάσεων να μην ακολουθείται κάποιο αυστηρό πρόγραμμα αδυνατίσματος, ενώ προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στο γεύμα της προηγούμενης ημέρας των εξετάσεων καθώς δεν θα πρέπει να είναι κάποιο γεύμα που θα προκαλέσει την οποιαδήποτε ενόχληση στον μαθητή.


 

Το πρωινό της εξέτασης


Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό, ειδικότερα πριν απόσημαντικές εξετάσεις. Εκατοντάδες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό εμφανίζουν υψηλό συντελεστή συγκέντρωσης και αυξημένη απόδοση στα μαθήματα του σχολείου αλλά και στις εξετάσεις. Ένας φρεσκοστιμμένος χυμός φρούτων και 1-2 φέτες πολύσπορο ψωμί σε συνδυασμό με ένα αυγό μπορεί να σου εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Πηγή: Επιστημονική ομάδα του Διατροφολόγου κ. Ζουμπανέα (diatrofi.gr)  
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X