Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Oι νάρκισσοι μειώθηκαν λόγω οικονομικής κρίσης: Μάθε γιατί!
Oι νάρκισσοι μειώθηκαν λόγω οικονομικής κρίσης: Μάθε γιατί! thumbnail

Oι νάρκισσοι μειώθηκαν λόγω οικονομικής κρίσης: Μάθε γιατί!

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ύφεσης, είναι πιο πιθανό, όταν μεγαλώσουν, να έχουν γίνει λιγότερο εγωκεντρικοί ενήλικοι, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, που γνώρισαν ένα ανέμελο και εύκολο ξεκίνημα στη ζωή τους. 

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα Αμερικανών ψυχολόγων, που υποστηρίζουν ότι η κρίση -με τον τρόπο της- αποτελεί ένα είδος "φάρμακου" κατά του ναρκισσισμού της εφηβείας.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας "Psychological Science", σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ", αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα τριών προηγούμενων ερευνών που συνολικά αφορούσαν περίπου 35.000 ανθρώπους, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1930 και 1994.

Το βασικό "μήνυμα" είναι ότι όσοι νέοι ενηλικιώθηκαν στη διάρκεια κάποιας οικονομικής κρίσης, περιστρέφονται συνήθως λιγότερο γύρω από τον εαυτό τους. 

Το επίπεδο της ανεργίας σε μια χώρα, κατά την εφηβεία, αφήνει το δικό του "αποτύπωμα" στην προσωπικότητα κάποιου μετά την ενηλικίωσή του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Αυτή η επίδραση έχει και τη θετική όψη της από ψυχολογική πλευρά, καθώς οι νέοι αυτοί παύουν να νιώθουν μοναδικοί και ξεχωριστοί. Αντίθετα, όσοι μεγαλώνοντας συνήθισαν στην ιδέα ότι τα πράγματα είναι πάντα εύκολα, έγιναν πιο ναρκισσιστικοί.

"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο που διαμορφώνεται η προσωπικότητα κάποιου, δεν επηρεάζουν μόνο πώς οι άνθρωποι σκέφτονται για την οικονομία και την πολιτική, αλλά επίσης πώς σκέφτονται για τον εαυτό τους, καθώς και τη σημασία που αποδίδουν στους άλλους" δήλωσε η ερευνήτρια.
 
"Η κατάσταση της οικονομίας έχει πιθανώς την πιο σοβαρή επίπτωση στους νέους. Σε μια κρίση, είναι οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται και οι πρώτοι που απολύονται. Αυτή η εμπειρία ασκεί καθοριστική επίδραση πάνω τους" πρόσθεσε.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X