Αρχική / Υγεία / Καρδιολογία / Υπέρταση: Τι πρέπει να κάνω για να ρίξω την πίεση;
Υπέρταση: Τι πρέπει να κάνω για να ρίξω την πίεση; thumbnail

Υπέρταση: Τι πρέπει να κάνω για να ρίξω την πίεση;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υπέρταση προσβάλλει έναν στους τρεις ενήλικες και αποτελεί την βασική αιτία για περίπου 9,4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Η Διεθνής Αντιϋπερτασική Εταιρεία εκτιμά ότι περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια άτομα θα έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη νόσο έως το 2025. Στην Ελλάδα, η υπέρταση επηρεάζει περισσότερα από 2.000.000 άτομα και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.


Η 17η Μαΐου 2014 είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, και βοηθά στο να στραφεί η προσοχή προς την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της δυνητικά θανατηφόρου αυτής κατάστασης. 


Το μήνυμα και για το 2014 είναι «να γνωρίζουν όλοι την αρτηριακή τους πίεση».


Ένα σημαντικό πρώτο βήμα είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος των ατόμων. Εάν ένα άτομο διαγνωστεί με υπέρταση, μπορούν να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής του και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης διαφόρων θεραπειών.


Ως πρωτεργάτης στον χώρο της υπέρτασης, η φαρμακευτική εταιρεία Novartis διαθέτει περισσότερα από 25 έτη εμπειρίας στις καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Το 2014, σηματοδοτείται από την 25η επέτειο από την ανακάλυψη της βαλσαρτάνης το 1989. Η βαλσαρτάνη έχει μελετηθεί εκτενώς σε πολλές διεθνείς μελέτες μεγάλης κλίμακας ως θεραπεία για την υπέρταση, πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και παιδιατρική υπέρταση . Η βαλσαρτάνη, αποτελεί το βασικό συστατικό μιας ομάδας συνταγογραφούμενων προϊόντων, διαθέτει εμπειρία περισσότερων από 165 εκατομμύρια ετών ασθενών και καλά θεμελιωμένο προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, βάσει εικοσιπενταετούς καθημερινής χορήγησης στην πράξη.


Η Novartis ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για νεότερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες εισήγαγε στην ελληνική αγορά το 2010, τον πρώτο τριπλό συνδυασμό βαλσαρτάνης / αμλοδιπίνης / υδροχλωροθειαζίδης, προσφέροντας ποιότητα ζωής στους ασθενείς που χρειάζονται πολλαπλές θεραπείες για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Οι θεραπευτικές λύσεις που προσφέρει η Novartis, προσφέρουν πλήρη 24ωρη κάλυψη, ευκολία και απλοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής, σημαντικά οφέλη για την καθημερινότητα κάθε υπερτασικού ασθενή, συμβάλλοντας έτσι ενεργά τόσο στη συνεργασία ιατρού και υπερτασικού ασθενούς, όσο και στην αποτελεσματική ρύθμιση και προστασία του.


Από την ανακάλυψη της βαλσαρτάνης και μετά, η Novartis έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης για να βοηθήσει τους ασθενείς με υπέρταση. Η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης έχει αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτή της συνεχούς δέσμευσης της Novartis στην έρευνα και την περίθαλψη ασθενών στο χώρο της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών ασθενειών.


Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης, η Novartis υποστηρίζει και φέτος τις δράσεις της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης που αφορούν στην ενημέρωση κοινού για τη νόσο, αλλά και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε 17 πόλεις στην Ελλάδα, το Σάββατο 17 Μαΐου 2014. 


Οδηγίες για να την αντιμετωπίσεις


Στόχος της θεραπείας είναι η πρόληψη της μακροπρόθεσμης νοσηρότητας και θνησιμότητας που συνεπάγεται η μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος. Ασθενείς στους οποίους η πίεση είναι υψηλότερη από 140/90mmHg πρέπει να υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή, εφόσον το κρίνει το ειδικός ιατρός με συνυπολογισμό όλων των χαρακτηριστικών του ιστορικού του ασθενούς και των απαντήσεων από τις εξετάσεις του.


 


Ο βαθμός ωφέλειας που προκύπτει από τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα και τα αντιυπερτασικά φάρμακα σχετίζεται με το μέγεθος της μείωσης της ΑΠ. Στόχος της θεραπείας της αρτηριακής υπέρτασης είναι η ΑΠ να πέσει κάτω από το 130/80mmHg. Ο στόχος της θεραπείας μπορεί να είναι ακόμα μικρότερος και εξατομικεύεται από τον θεράποντα ιατρό (διαφορετικός σε κάθε ασθενή) ανάλογα με το ιστορικό του καθενός και τους συνυπάρχοντες παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, παχυσαρκία, αλκοόλ, stress, δίαιτα πλούσια σε αλάτι, έλλειψη άσκησης.


 


Η επιλογή των αντιυπερτασικών και οι συνδυασμοί τους θα πρέπει, επίσης,  να εξατομικεύονται (διαφορετική αγωγή σε κάθε ασθενή), λαμβάνοντας υπ' όψιν την ηλικία, τη βαρύτητα της υπέρτασης και άλλους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, συνυπάρχοντα νοσήματα, καθώς και πρακτικά ζητήματα σχετιζόμενα με το κόστος, τις παρενέργειες και τη συχνότητα των δόσεων. Μερικές κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων είναι οι β-αναστολείς (προπρανολόλη, μετοπρολόλη, κλπ), αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (εναλαπρίλη, καπτοπρίλη, κλπ), οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (λοσαρτάνη, βαλσαρτάνη, κλπ), διουρητικά φάρμακα (υδροχλωροθειαζίδη, φουροσεμίδη, κλπ), ανταγωνιστές ασβεστίου (αμλοδιπίνη, διλτιαζέμη, κλπ) και άλλα.


 


Αν και η υγιεινοδιαιτητική αγωγή και η χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων μειώνει σαφώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεφροπάθειας (των δυο συχνότερων επιπλοκών), μεγάλος αριθμός υπερτασικών είτε δεν υποβάλλεται σε αντιυπερτασική θεραπεία, είτε δεν ακολουθεί σωστά τη θεραπεία.


 


Σε ασθενείς με ελαφρά ή μέτρια υπέρταση συχνά επιχειρείται αρχικά δοκιμαστική θεραπεία, χωρίς φάρμακα, με βελτίωση του τρόπου ζωής και διατροφής για 3-6 μήνες. Πιο αναλυτικά, η θεραπεία αυτή συνίσταται σε αλλαγή τρόπου ζωής, όπως η διακοπή καπνίσματος, η μείωση του βάρους των υπέρβαρων ατόμων η τακτική άσκηση, η αποφυγή οινοπνεύματος και ο περιορισμός της πρόσληψης του νατρίου (αλατιού).Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X