Αρχική / Σεξ / Άνδρας / «Άγγιζε τα όργανά μου χωρίς να θέλω»: Σεξουαλική κακοποίηση ανδρών
"Άγγιζε τα όργανά μου χωρίς να θέλω": Σεξουαλική κακοποίηση ανδρών thumbnail

"Άγγιζε τα όργανά μου χωρίς να θέλω": Σεξουαλική κακοποίηση ανδρών

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση είναι μεγάλο το ποσοστό των έφηβων αγοριών και των φοιτητών που έχουν εξαναγκαστεί να προχωρήσουν στη σεξουαλική πράξη ή σε μια σεξουαλική συμπεριφορά που δεν επιθυμούν. Πιο συγκεκριμένα, ένα συνολικό ποσοστό της τάξεως του 43% των αρρένων μαθητών λυκείου και των νεαρών φοιτητών ανέφερε πως είχε μια σεξουαλική εμπειρία παρά τη θέληση του. Από αυτούς το 95% δήλωσε ότι το άτομο που τους εξανάγκασε στη σεξουαλική συμπεριφορά ήταν γυναίκα.

Οι ειδικοί παρατηρούν πως αν και η σεξουαλική θυματοποίηση είναι ένα πρόβλημα με προεκτάσεις δε διερευνάται στην περίπτωση που τα θύματα είναι άνδρες. Τα ευρήματα αυτά λοιπόν, είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη πρόληψη αναγνωρίζοντας όχι μόνο τους διάφορους τύπους σεξουαλικού εξαναγκασμού με τους οποίους οι άνδρες έρχονται αντιμέτωποι, αλλά και το γεγονός ότι, στην περίπτωση αυτή, οι πιο συχνοί δράστες είναι γυναίκες. 

Από τους 284 νεαρούς άνδρες 14-26 ετών που έλαβαν μέρος στη μελέτη, το 18% ανάφερε ότι δέχτηκε σεξουαλικό εξαναγκασμό με τη χρήση σωματικής δύναμης, το 31% ανέφερε ότι ο εξαναγκασμός ήταν λεκτικός, το 26% περιέγραψε τη πρόκληση μη ηθελημένης σεξουαλικής διέγερσης μέσω σεξουαλικών συμπεριφορών και το 7% ανέφερε ότι ο εξαναγκασμός έλαβε χώρα μετά τη χρήση αλκοόλ ή ουσιών. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες είπαν ότι κατέληξαν σε συνουσία, το 10% ανέφερε την απόπειρα συνουσίας και το 40% ανέφερε ότι έμεινε στα προκαταρτικά.

Παράλληλα, ο σεξουαλικός καταναγκασμός βρέθηκε να σχετίζεται με επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές και περισσότερη κατανάλωση αλκοόλ, ενώ τα θύματα που είχαν κάνει χρήση αλκοόλ ή ουσιών πριν την εμπειρία του καταναγκασμού τη βίωσαν ως πιο στεσογόνο. Φαίνεται όμως, ότι στην περίπτωση των ανδρών ο σεξουαλικός καταναγκασμός που προέρχεται από γυναίκες δεν επηρεάζει την αυτοεκτίμηση τους στο βαθμό που επηρεάζει τις γυναίκες όταν αυτές είναι τα θύματα. Αντιθέτως, μπορεί συχνά να συνάδει με τις προσδοκίες που έχουν αναφορικά με την αρρενωπότητα και την ελκυστικότητα τους. Οι ερευνητες ωστόσο, επισημαίνουν ότι το σημείο αυτό δεν είναι ξεκάθαρο και χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Ο τύπος και η συχνότητα του σεξουαλικού εξαναγκασμού διέφερε ως προς την εθνικότητα των θυμάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι νεαροί άνδρες αμερικανικής και ασιατικής καταγωγής ανέφεραν σημαντικά μικρότερα ποσοστά σεξουαλικού καταναγκασμού(8%), σε σύγκριση με τους άνδρες λατινικής καταγωγής (40%). Επίσης οι λευκοί άνδρες ανέφεραν εμπειρίες εξαναγκασμού σε ποσοστό 19%, το οποίο ανέβαινε στο 22% στους άνδρες αφρό-αμερικανικής καταγωγής.

Για να διαχωριστεί ο σεξουαλικός καταναγκασμός από πιθανές περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης, οι ερευνητές κατεύθυναν τους συμμετέχοντες να μη συμπεριλάβουν εμπειρίες με μέλη της οικογένειας. Επίσης, έδιναν παραδείγματα των διαφόρων τύπων εξαναγκασμού , όπως " η σύντροφος μου απείλησε ότι θα χωρίσουμε", "η σύντροφός μου με ενθάρρυνε να πιω αλκοόλ και μετά με εκμεταλλεύτηκε", "η σύντροφος μου με απείλησε με όπλο" , καθώς και " ο σύντροφος μου προσπάθησε να με διεγείρει σεξουαλικά αγγίζοντας τα γεννητικά μου όργανα παρά τη θέληση μου". Για επιπρόσθετες πληροφορίες ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν γραπτώς την εμπειρία τους και να αναφέρουν επίσης πως ένιωσαν τη στιγμή του εξαναγκασμού. Στη συνέχεια, απάντησαν και σε αρκετές ερωτήσεις που χρησιμοποιούνται για την ψυχολογική αξιολόγηση, τη διερεύνηση του στρες και των επικίνδυνων συμπεριφορών.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν τη λεπτή γραμμή που υπάρχει ανάμεσα στη σεξουαλική πρόκληση και τον σεξουαλικό καταναγκασμό. Στην παρούσα μελέτη φάνηκε η μεγάλη συχνότητα των τύπων σεξουαλικού καταναγκασμού με τη μορφή της πρόκλησης μη ηθελημένης διέγερσης, καθώς και με τη δημιουργία ενός αισθήματος υποχρέωσης στο θύμα, οι οποίοι συνήθως δεν αποκαλύπτονται στις μελέτες για τη σεξουαλική βία. Πρόκειται όμως για ιδιαίτερα σιωπηλούς τύπους σεξουαλικού εξαναγκασμού που φαίνεται να επηρεάζουν περισσότερο τους νεαρούς άνδρες σε σύγκριση με τις συνομήλικες τους.
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X