Αρχική / Άγχος από οικονομικά χρέη και απελπισία: Πώς θα αντιμετωπίσω;
Άγχος από οικονομικά χρέη και απελπισία: Πώς θα αντιμετωπίσω;  thumbnail

Μαρία, 37 ετών

Άγχος από οικονομικά χρέη και απελπισία: Πώς θα αντιμετωπίσω;

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Είμαι 37 ετών γυναίκα παντρεμένη με ένα παιδάκι.Ολα ξεκίνησαν οταν ήμουνα 22 και ο πατέρας μου έκανε εταιρεία στο ονομα μου Δεν πήγε καλά και εδώ και 10 χρόνια περίπου πηγαίνω σε δικαστήρια έχω χρέη στην εφορία και όλα τα προβλήματα που μπορεί να εχει ένας 50αρης που δεν του πήγανε οι δουλειές καλά. Απο τότε ζω με το άγχος την αγωνία κλαίω κλείνομαι στον εαυτό μου πριν τα δικαστήρια πριν τον εισαγγελέα πάω να τρελαθω Ο Δικηγορος μου λέει να μην φοβάμαι αλλά δεν εμπιστεύομαι κανένα Ο άντρας μου με στηρίζει παρά πολύ Παρόλα αυτά δεν μπορώ να τα αντιμετωπίσω με ψυχραιμία. Νομίζω ότι δεν θα αντέξω.


 


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Μαρία Φωτιάδου.


Mαρία Φωτιάδου 


Όταν έχουμε ένα πρόβλημα το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να το καταγράψουμε για να το κάνουμε πολύ συγκεκριμένο και έπειτα να αναζητήσουμε τις λύσεις του. Καταγράψτε το και καταγράψτε και το τι μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή για να το λύσετε. Γράψτε συγκεκριμένες λύσεις. Οτιδήποτε μπορεί να είναι αυτό ακόμα και το πιο απίθανο. Σημειώστε τον οποιοδήποτε θα μπορούσε να σας βοηθήσει. Σκεφτείτε και καταγράψτε πηγές που θα μπορούσαν να σας αποδώσουν χρήματα. Μου έρχονται στο μυαλό παραδείγματα καθημερινών γυναικών, μανάδων που αποφάσισαν ας πούμε να γράψουν ένα βιβλίο για παιδιά.


 


Μπορείτε να επιμείνετε στη προσπάθεια που κάνετε στη δουλειά σας αλλά εξετάστε και το ενδεχόμενο με τις γνώσεις και την εμπειρία που έχετε να βρείτε κάτι καλύτερο που θα σας ανεβάσει και οικονομικά.


 


Βρείτε ένα άτομο ειδικό που θα σας δώσει λύσεις και θα μπορεί μαζί σας να οργανώσει ένα πλάνο για την επίλυση του ζητήματος. Μπορεί να είναι ένας γνωστός από το περιβάλλον σας που να είναι σχετικός με τα οικονομικά και ίσως σας προτείνει πράγματα και λύσεις που δεν έχετε σκεφτεί και εφαρμόσει μέχρι σήμερα– ακόμα και να σας βοηθήσει να συμβουλευτείτε έπειτα μια τράπεζα για διευκολύνσεις.


 


Είναι πολύ θετικό που ο άνδρας σας, σας στηρίζει. Μέσα στην ημέρα, όταν τελειώνει η δουλειά να προσπαθείτε να έχετε ποιοτική σχέση μαζί του και να στρέφετε αλλού το ενδιαφέρον σας. Να περνάτε ώρα μαζί του τώρα που ανοίγει ο καιρός να κάνετε πράγματα με το παιδί σας. Δοκιμάστε απλά πράγματα για να χαλαρώσετε βγείτε στη φύση, κάντε γυμναστική ή μια βόλτα. Όλα αυτά βοηθούν το μυαλό να ξεκαθαρίσει και να δει τα πράγματα πολύ πιο απλά. Να είστε ευγνώμων για αυτή την συμπαράσταση που έχετε από τον σύντροφό σας.


 


Πολλές φορές όταν αγχωνόμαστε ξεχνάμε να περιποιηθούμε τον εαυτό μας και αυτό κάνει τη μελαγχολία μας και τα προβλήματά μας να φαντάζουν μεγαλύτερα. Είναι καλό να φροντίζετε τον εαυτό σας και κάθε πρωί να γράφετε σε ένα χαρτί προτάσεις ενθαρρυντικές. Να γράφετε πχ. Το "Όλα θα πάνε καλά", να το επαναλαμβάνετε και θα δείτε ότι ο εαυτός σας θα αρχίζει να δυναμώνει και θα αποκτάτε αυτοπεποίθηση. Πολλά προβλήματα είναι μεγάλα αλλά όχι άλυτα.


 


Μη ξεχνάμε όμως ότι δεν είναι κακό να ζητάμε και τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας αν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε και πάλι μαζί μας για ό, τι θελήσετε. Επίσης υπάρχουν και γραμμές υποστήριξης για να μιλήσετε όπως η γραμμή του ΕΠΙΨΥ 1034 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X