Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Το πρώτο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας οροομάδας Β στην ελληνική αγορά
Το πρώτο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας οροομάδας Β στην ελληνική αγορά thumbnail

Το πρώτο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας οροομάδας Β στην ελληνική αγορά

Το πρώτο και μοναδικό εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, διατίθεται πλέον και στην Ελλάδα (τον Ιανουάριο του 2013 εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη κυκλοφορεί στη Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία). Το εμβόλιο αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνιαπρωτοποριακής έρευνας με τη χρήση της βραβευμένης τεχνολογίας "Reverse Vaccinology".Το προφίλ ανεκτικότητας και ανοσογονικότητας που διαθέτει έχει τεκμηριωθεί μέσω ενός εκτεταμένου κλινικού προγράμματος, ενώ ενδείκνυται για την προστασία όλων των ηλικιακών ομάδων, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.


Όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να προσβληθούν από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, με τα βρέφη, νήπια, έφηβους, νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.


Τo βακτήριο (Neisseria Meningitidis ή μηνιγγιτιδόκοκκος) που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο διακρίνεται σε πέντε οροομάδες (Α, B, C, W-135 και Y). Η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών (περίπου 90%) στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτατη και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε διάστημα 24 – 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, τα οποία συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως ο πυρετός, ο έμετος και η κεφαλαλγία.


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί και ακρωτηριασμό άκρων.


 


Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα πιο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία. Είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών. Οι γονείς που επιθυμούν να ενημερωθούν περισσότερο σχετικά με τη μηνιγγίτιδα καλούνται να απευθυνθούν και να συμβουλευθούν τον παιδίατρό τους.


Είναι ασφαλές;


Σύμφωνα με την εταιρεία, το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας οροομάδας Β έχει επιδείξει εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας και ανεκτικότητας σε όλες τις κλινικές μελέτες που εκπονήθηκαν για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι περισσότερες μεμονωμένες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν προβλέψιμες, ήπιες και αποδεκτές, συγκρίσιμες με τα εμβόλια ρουτίνας. Επίσης, με την συγχορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου με εμβόλια ρουτίνας: Η ανοσογονικότητα του εμβολίου της μηνιγγίτιδας Β καθώς και των εμβολίων ρουτίνας δεν αλλοιώθηκε.


Παρατηρήθηκε υψηλότερο ποσοστό πυρετού μόνο κατά την τριπλή συγχορήγηση σε σχέση με τη χορήγηση του μόνο του.


Όταν αυτό παρατηρήθηκε, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πυρετός υποχώρησε εντός 24 ωρών.


Εδώ πρέπει να σημειωθεί οτι συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που έχουν “πεσμένο” ανοσοποιητικό (π.χ. κάνουν θεραπεία με ανοσκατασταλτικά φάρμακα ή χημειοθεραπέια κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.


 


 


Πόσο κοστίζει και πως μπορώ να το προμηθευτώ;


 


Το εμβόλιο διατίθεται στην χώρα μας από τον περασμένο Μάρτιο και μπορείτε να το προμηθευτείτε στα φαρμακεία. Ακόμα δεν έχει ενταχθεί στην λίστα των υποχρεωτικών εμβολίων –στο πρόγραμμα εμβολιασμού- που σημαίνει οτι δεν το "καλύπτουν" τα ταμεία και το κόστος το επιβαρύνεται ο πολίτης. Η κάθε μία δόση του εμβολίου κοστίζει 115 ευρώ.Τέλος, πρέπει να σημειωθεί οτι είναι καλό να ενημερωθείτε από τον γιατρό σας για το συγκεκριμένο εμβόλιο, πόσο σημαντικό είναι για σας ή για το παιδί σας.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X