Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σε 10 μήνες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα;
Σε 10 μήνες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα;  thumbnail

Σε 10 μήνες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα;

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη κατάσταση, καθώς υπάρχει κίνδυνος αυξημένου κατακερματισμού στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτυπώσει αυξημένη πολιτική δυσαρέσκεια, σχολιάζει σε έκθεσή της -με ημερομηνία 16 Μαΐου 2014- η Bank of America-Merrill Lynch. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε όχι μόνο να σταθεί εμπόδιο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και να δημιουργήσει μια θολή εικόνα, που θα αποδυναμώσει τις οικονομικές πολιτικές και θα προκαλέσει επιπλοκές και στην ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Οι ευρωεκλογές ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους για την "περιφέρεια" της Ευρωζώνης, και ειδικά για την Ελλάδα, σχολιάζει ο οίκος, αναφερόμενος και στους δύο γύρους των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, αύριο και στις 25 Μαΐου. Στην κάλπη της αυτοδιοίκησης η BofA δεν "βλέπει" κάποιο κίνδυνο καθώς, όπως εξηγεί, οι υποψήφιοι δεν συνδέονται πάντα με τα πολιτικά κόμματα, τα οποία άλλωστε έχουν ρίξει το "βάρος" των προσπαθειών τους στις ευρωεκλογές. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να διαθέτει υποψηφίους που να μπορούν να κερδίσουν κάποιον από τους μεγάλους δήμους, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, οι εκλογές της 25ης Μαΐου είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα, τονίζουν οι αναλυτές του οίκου. Όπως λένε, αρνητικό αποτέλεσμα θα ήταν αυτό που αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρων βουλευτικών εκλογών, και εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αρνητική αίσθηση στις αγορές, λόγω πολιτικής αστάθειας.

Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να "ξεδιπλωθεί" αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με μεγάλη διαφορά. "Βασιζόμενοι σε δική μας ανάλυση των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ωστόσο, εκτιμούμε ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανό" αναφέρουν, και παρουσιάζουν τα κατά τη γνώμη τους βασικά σενάρια και τους κινδύνους που τα συνοδεύουν:

- Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με μεγάλη διαφορά, η BofA εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει, με δεδομένη την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει. Ο οίκος, επικαλούμενος δημοσκοπήσεις εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, καθώς αποτυπώνουν διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες είναι εντός ορίου στατιστικού λάθους. Από την άλλη πλευρά όμως, η BofA σχολιάζει πως οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν "πέσει έξω" αρκετές φορές, λόγω της σημαντικής μετατόπισης της υποστήριξης των ψηφοφόρων, παλαιών και νέων κομμάτων.

- Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με μικρή διαφορά, η BofA εκτιμά ότι αυτό θα εκληφθεί αρνητικά από τις αγορές, αλλά δεν θα προκαλέσει απαραίτητα κάποιο σοκ. "Εκτιμούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κερδίσει τις ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά, ώστε να έχει πιθανότητες να κερδίσει σε βουλευτικές εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη ότι το εκλογικό σώμα συχνά εκφράζεται με ψήφο διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές" αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

- Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει, ακόμα και με μικρή διαφορά, η BofA εκτιμά ότι αυτό θα εκληφθεί θετικά από τις αγορές. Κάτι τέτοιο θα μείωνε τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών και θα καταδείκνυε ότι τα βασικά κόμματα πιθανότατα θα κερδίσουν και όταν διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

- Το ΠΑΣΟΚ, "το μικρό κόμμα στη σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας", κατεβαίνει στις ευρωεκλογές ως συμμαχία με άλλα κόμματα του κέντρου, με την κοινή πλατφόρμα της "Ελιάς". Αν η Ελιά πάρει ποσοστό μικρότερο του 3%, αυτό ίσως προμηνύει ότι δεν θα είναι σε θέση να εκλέξει βουλευτή στις εθνικές εκλογές. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο ήδη από για την τωρινή κυβέρνηση συνασπισμού, διότι κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ίσως αποφασίσουν να μετακινηθούν σε άλλους σχηματισμούς, προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά. Ωστόσο, η Ελιά βρίσκεται αρκετά πάνω από το 3% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σχολιάζει η Bank of America-Merrill Lynch.

Για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι συνέπειες των ευρωεκλογών για την Ελλάδα, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς και τις συνέπειες της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2015, σημειώνει ο οίκος. Οι αναλυτές της BofA εξηγούν ότι η κυβέρνηση θα προτείνει κάποιον υποψήφιο και θα ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου. Όμως χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3. Σε περίπτωση που ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση δεν εκλεγεί, προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές και ο ΠτΔ εκλέγεται με απλή πλειοψηφία.

Από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Βουλή, η BofA εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές. Εκτός αν, όπως σημειώνει, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίξει τον υποψήφιο που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Έτσι, ο Μάρτιος του 2015 είναι πιθανότατα το αργότερο χρονικό σημείο για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σημειώνει ο οίκος.

Αν η Νέα Δημοκρατία ηττηθεί στις ευρωεκλογές την επόμενη εβδομάδα, και με βάση όσα προαναφέρθηκαν σχετικά με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η Bank of America-Merrill Lynch εκτιμά ότι η σημερινή κυβέρνηση θα βρεθεί σε κίνδυνο και σε αδυναμία εφαρμογής δύσκολων μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το σενάριο, η Ελλάδα πρακτικά θα βρεθεί σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αν η κυβέρνηση δεν επιβιώσει μιας ήττας στις ευρωεκλογές, τότε είναι πιθανό να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές ακόμα νωρίτερα, αυτό το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων βουλευτικών εκλογών τον Μάρτιο του 2015, κάτι που επίσης θα εντείνει την πολιτική αβεβαιότητα, σχολιάζουν οι αναλυτές της BofA.

www.madata,gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X