Μουντιάλ της διαφθοράς

Τα πέντε σκάνδαλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 ανέδειξε το Associated Press. Σύμφωνα με το βασικό ειδησεογραφικό πρακτορείο των ΗΠΑ, η συστηματική παραβίαση όλων των ηθικών και νομικών κανόνων στη Βραζιλία αποτελεί καθημερινό φαινόμενο! Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Associated Press ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου:
 
1) Ένα απο τα πιο ακριβά γήπεδα του κόσμου έχει αμυδρό μέλλον. Το γήπεδο «Mane Garrincha», που εδρεύει σε μια πόλη 2,5 εκ. κατοίκων, κόστισε περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια σε δημόσια κεφάλαια για την κατασκευή του! Είναι το δεύτερο πιο ακριβό γήπεδο στον κόσμο, μετά την κατασκευή του Γουέμπλει που κόστισε 1 δισ. και 25 εκ. δολλάρια. Σύμφωνα με το Associated Press, ο αρχικός προϋπολογισμός για την κατασκευή του γηπέδου υποτίθεται ότι δεν θα ξεπερνούσε τα 300 εκ. δολάρια, όμως η τιμή… τριπλασιάστηκε! Ίσως αποτελεί επένδυση για την τοπική ομάδα; Όχι! Η Μπραζίλια, η πόλη στην οποία εδρεύει το νέο ποδοσφαιρικό «παλάτι», δεν έχει καν επαγγελματική ομάδα…  
 2) Οι οικονομικές διαφορές που προέκυψαν στον αρχικό προϋπολογισμό προκαλούν… Τα έξοδα μεταφοράς των προκατασκευασμένων κερκίδων στο γήπεδο της Μπραζίλια είχαν υπολογιστεί στα 4.700 δολάρια Ωστόσο, η κατασκευαστική εταιρεία χρέωσε την κυβέρνηση 1.5 εκ. δολλάρια, δηλαδή… 318 φορές υψηλότερα απο το αρχικό κόστος, προσαύξηση της τάξεως του 31.000%!!! 
 3) Οι πολιτικοί εμπλέκονται άμεσα στα σκάνδαλα της διαφθοράς. Οι πολιτικές συνεισφορές προς την κατασκευαστική εταιρείας που ανέλαβε τα έργα του Μουντιάλ, αυξήθηκαν κατά 50.000 % ! Απο 73.180 δολάρια εκτοξεύτηκαν στα 37 εκ. δολάρια. 
 4) Περισσότερες απο 12 είναι οι εταιρείες ομοσπονδιακών πρακτόρων που έχουν εγκατασταθεί στη Βραζιλία και λαμβάνουν ήδη οικονομικές δαπάνες απο την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι  το 40% των βουλευτών της χώρας έχουν ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν εναντίον τους…
 5) Οι Βραζιλιάνοι είναι απογοητευμένοι με τη διαφθορά και τις υπέρογκες δαπάνες της κυβέρνησης. Χαρακτηρίζουν «μνημείο εθνικής θλίψης και σπατάλης» το πανάκριβο γήπεδο στη Μπραζίλια και υποστηρίζουν ότι δεν θα καταφέρουν να το αξιοποιήσουν μετά την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Αν οι πολιτικοί κατασκεύαζαν έναν δρόμο, τότε κάτι θα είχαμε. Με αυτό το γήπεδο είναι σαν να μην έχουμε τίποτα», δήλωσε στο Associated Press ο φύλακας του γηπέδου της Μπραζίλια!

Σχετικά άρθρα