To προφίλ του Χοσέ Πέκερμαν

Σχολαστικός στη δουλειά του. Ο Αργεντίνος αναγέννησε την εθνική ομάδα της Κολομβίας από το 2012, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της.
 
Έγινε διάσημος σε επίπεδο μικρών εθνικών ομάδων της Αργεντινής. Κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων τρεις φορές, και δύο αυτό της κάτω των 20 χρόνων. Τώρα σκοπεύει να προσθέσει ακόμη ένα τίτλο στην καριέρα του μαζί με την Κολομβία αυτή τη φορά (σκοπεύει μεν, αλλά στην πραγματικότητα ούτε όνειρο δεν το έχει δει).
 
Προπονητής με σιδερένια πειθαρχία. Όταν ανέλαβε την εθνική Κολομβίας απέκλεισε τον τύπο της χώρας από τις εκδηλώσεις της ομάδας. Οι συνεντεύξεις τύπου ήταν σπάνιες και σύντομές, οι δε ποδοσφαιριστές απρόθυμα απομακρύνθηκαν κι αυτοί για το καλό της ομάδας τους.
 
Ο Πέκερμαν άφησε εκτός πολύ σύντομα μεγάλα ονόματα, όμως δημιούργησε μια δυναμική ισορροπία κι ένα ισχυρό ηθικό στις τάξεις της ομάδας.
 
«Δεν  με ενδιαφέρει η μονάδα, αλλά η ομάδα» συνηθίζει να λέει ο Αργεντίνος.
 
Ωστόσο, οι Κολομβιανοί επικρίνουν τακτικά κι αμφισβητούν τις επιλογές του, όσον αφορά ορισμένες ενδεκάδες και συστήματα. Ένα παράδειγμα είναι αυτό των προκριματικών εναντίον της Βολιβίας. Η Κολομβία κέρδισε 5-0, αλλά έχασε αμέσως μετά από τη Βενεζουέλα με 1-0. Ο Πέκερμαν είχε αλλάξει παίκτες και την πετυχημένη συνταγή του (από 4-2-2-2 σε 4-4-1-1).
 
Γι αυτόν οι δοκιμασίες στα γήπεδα της Βραζιλίας αρχίζουν εναντίον της εθνικής μας στις 14 Ιουνίου. Παιχνίδι για το οποίο πιστεύει, πως αν η Κολομβία νικήσει, τότε θα έχει σημαντικές πιθανότητες για να περάσει στο δεύτερο γύρο. Πέντε μέρες μετά, στο πρόγραμμά της ομάδας του ,υπάρχει η Ακτή Ελεφαντοστού. Ίσως, στον αγώνα αυτό σφραγίσει την πρόκριση, όπως χαρακτηριστικά τονίζει. Ολοκληρώνει τη φάση των  ομίλων στις 24 Ιουνίου απέναντι στην Ιαπωνία την οποία θεωρεί ως την πιο δύσκολη αντίπαλο για την ομάδα του.
 
Από το 2004 εως το 2006 ήταν ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αργεντινής. Ήταν η επιβράβευσή του για όλα όσα είχε προσφέρει στην πατρίδα του, νωρίτερα, με τις εθνικες ομάδες των Νέων.
 
Το 2006 στο μουντιάλ της Γερμανίας η Αργεντινή πέρασε αήττητη πρώτη από τη φάση των ομίλων. Απέκλεισε ακολούθως στην παράταση το Μεξικό κι έμεινε εκτός από τη Γερμανία στα προημιτελικά με 4-2 στα πέναλτι, μετά ισοπαλία 1-1 κι ενώ ήταν μπροστά στο σκορ μέχρι το 80΄.
 
Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1949. Η ποδοσφαιρική καριέρα του διήρκεσε μόλις επτά χρόνια, λόγω τραυματισμων κι υπήρξε ασήμαντος.
 
Στα 30 του ήταν ταξιτζής, για να βοηθά οικονομικά την οικογένειά του. Το ποδόσφαιρο είχε τελειώσει γι’ αυτόν. Όμως το 1981 άλλαξε γνώμη. Ασχολήθηκε με την προπονητική. Αρχικά με μικρές ομάδες της Αργεντινής. Το 1994 γνώρισε τη δόξα με τις εθνικές ομάδες των Νέων της πατρίδας του, ακολούθησε η εθνική ομάδα της Αργεντινής, μετά ξενητεύτηκε για λίγο στο Μεξικό για χάρη της Τολούκα και της Τίγρες. Έμεινε άνεργος για τρία χρόνια κι από τον Ιανουάριο του 2012 ηγείται της Κολομβίας. Ξέρει πολύ καλά, πως δύσκολα θα πάρει τίτλο, αλλά τουλάχιστον μιά θέση στην τετράδα θα είναι γι αυτόν κάτι περισσότερο από ένα Παγκόσμιο κύπελλο.

Σχετικά άρθρα