Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Τι είναι τα ναρκωτικά βιασμού και πώς θα προφυλαχθώ;
Τι είναι τα ναρκωτικά βιασμού και πώς θα προφυλαχθώ;  thumbnail

Τι είναι τα ναρκωτικά βιασμού και πώς θα προφυλαχθώ;

Νέος αισθητήρας μπορεί να  ανιχνεύσει το ναρκωτικό του βιασμού


Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ανέπτυξε των πρώτο παγκοσμίως αισθητήρα χρώματος για την ανίχνευση του ναρκωτικού με το όνομα GHB το οποίο είναι γνωστό και ως το ναρκωτικό του βιασμού. Όταν ο αισθητήρας αναμιγνύεται με το ποτό που περιέχει το ναρκωτικό, το μίγμα αλλάζει χρώμα σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα κάνοντας την ανίχνευση του ναρκωτικού γρήγορη και εύκολη.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης


Πρόκειται για μια επαναστατική επιστημονική ανακάλυψη που συμβάλει στην πρόληψη των σεξουαλικών επιθέσεων που διεξάγονται με τη βοήθεια ναρκωτικών ουσιών. Το γ-υδροξυβουτυρικό οξύ, ευρέως γνωστό ως GHB είναι ανασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος που χρησιμοποιείται ως γενικό αναισθητικό. Στη δεκαετία του ‘90 έγινε γνωστό εξαιτίας της εκτεταμένης ανάμιξης του με ποτά. Σήμερα είναι η πιο γνωστή ουσία που χρησιμοποιείται πριν από μια σεξουαλική επίθεση, έτσι ώστε να καταστήσει το θύμα ευάλωτο και ανίκανο να αντιδράσει.


Φαίνεται πως αποτελεί την ιδανική ουσία για τους σεξουαλικούς δράστες από τη στιγμή που είναι άοσμο και άχρωμο και έχει μια ελαφρώς αλμυρή γεύση, η οποία όμως δε γίνεται αντιληπτή όταν αναμιγνύεται με το ποτό. Μια μικρή ποσότητα 2-4 γραμμαρίων θα επηρεάσει τον έλεγχο της κίνησης και της ομιλίας ενός ατόμου και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κωματώδη ύπνο. Είναι ανιχνεύσιμο στα ούρα 6-12 ώρες μετά τη λήψη.


Οι αισθητήρες αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως γιατί συνδυάζουν υψηλή ευαισθησία, γρήγορο χρόνο αντίδρασης και τεχνολογική απλότητα.


Η ερευνητική ομάδα έλεγξε 5.500 διαφορετικές αποχρώσεις που παράγονται από διαφορετικές βαθμίδες φωτεινότητας. Από τον πρώτο έλεγχο οι ερευνητές κατέληξαν σε 17 χρωματικές ενώσεις τις οποίες δοκίμασαν σε πολλές διαφορετικές συγκεντρώσεις του GHB και βρήκαν ότι είναι μια πορτοκαλί ένωση αυτή που αλλάζει χρώμα όταν αναμιγνύεται με το GHB. Για να εξετάσουν την ανιχνευτική ικανότητα της ένωσης τη δοκίμασαν σε  πολύ μικρές ποσότητες GHB, το οποίο ανέμιξαν με αναψυκτικά, διάφορα ακλκοολούχα ή μη αλκοολούχα ποτά, χρωματιστά η διάφανα. Η διαφορά χρώματος βρέθηκε σε κάθε ποτό που είχε προστεθεί το GHB. Στην περίπτωση των διάφανων ποτών όμως, η διαφορά ήταν οφθαλμοφανής, ενώ στην περίπτωση των σκουρόχρωμων ποτών χρειαζόταν επιπλέον φωτισμός για να εντοπιστεί.


Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανίχνευση της ουσίας μπορεί να γίνει πολύ εύκολα αναμιγνύοντας τον αισθητήρα με το ποτό και για το αποτέλεσμα χρειάζονται λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.


Αν και ο νέος αισθητήρας, ο οποίος ονομάζεται "GHB Πορτοκαλί" φαίνεται να είναι αποτελεσματικός, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα βολικό και εύχρηστο υλικό για την εφαρμογή της δοκιμασίας, το οποίο τα άτομα θα μπορούν να το μεταφέρουν και να το χρησιμοποιούν εύκολα και διακριτικά. Η ερευνητική ομάδα λοιπόν ασχολείται πλέον με την κατασκευή μιας εύχρηστης και χαμηλού κόστους συσκευής για τον εντοπισμό του GHB.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X