Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Αυνανισμός και υπερσεξουαλική συμπεριφορά: Τι προβλήματα προκαλούν;
Αυνανισμός και υπερσεξουαλική συμπεριφορά: Τι προβλήματα προκαλούν; thumbnail

Αυνανισμός και υπερσεξουαλική συμπεριφορά: Τι προβλήματα προκαλούν;

Τι είναι η υπερσεξουαλική συμπεριφορά;


Πρόκειται για την έντονη και υπερβολική ενασχόληση με σεξουαλικές συμπεριφορές. Ενας άνθρωπος με υπερσεξουαλική συμπεριφορά, συστηματικά και επαναλαμβανόμενα, δαπανά υπερβολικό χρόνο στη διάρκεια της ημέρας και της ζωής του σε σεξουαλικές συμπεριφορές, φαντασιώσεις και παρορμήσεις. 


Γράφει η Εύη Κυράνα  ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.

Οι συμπεριφορές συνήθως περιλαμβάνουν: α) υπερβολικά συχνή και καταναγκαστική αυτοϊκανοποίηση, β) εξάρτηση από την πορνογραφία, γ) υπερβολικά συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και δ) εθισμό στο διαδικτυακό σεξ. 

Χαρακτηριστικά των υπερσεξουαλικών συμπεριφορών είναι ότι οι ορμές και φαντασιώσεις είναι ιδιαίτερα έντονες, παρεμβατικές και διεγερτικές, το άτομο τις επιδιώκει συνεχώς και αισθάνεται ότι δεν μπορεί να τις σταματήσει. 

Η έντονη και μη ελεγχόμενη σεξουαλική δραστηριότητα συχνά προκαλεί προβλήματα σε διάφορους τομείς της ζωής του ατόμου (π.χ. στην επαγγελματική, την κοινωνική ή την προσωπική ζωή) και κάποιες φορές του δημιουργεί απομόνωση, συναισθήματα ντροπής και ενοχής. 

Σε αρκετές περιπτώσεις, η συμπεριφορά αυτή προκαλεί και προβλήματα νομικά, διότι τα άτομα αυτά ενδέχεται να έχουν παραβατική συμπεριφορά, όπως π.χ., όταν η υπερσεξουαλικότητα συνδέεται με επιδειξιμανία, σεξ σε δημόσιο χώρο ή ηδονοβλεψία.


Πόσο συχνά συνοδεύεται από δυσφορία η υπερσεξουαλικότητα;


Πρόσφατα δημοσιεύτηκε διαδικτυακή μελέτη (Spenhoff, 2013) σε δείγμα 349 ανδρών που χαρακτήρισαν τον εαυτό τους ως άτομο με σεξουαλική εξάρτηση ή υπερσεξουαλική συμπεριφορά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 75% αυτών ένιωθε δυσφορία από τη σεξουαλική του συμπεριφορά. Μεγαλύτερη δυσφορία συνδεόταν με την υπερβολική χρήση πορνογραφικού υλικού, την υπερβολική συχνότητα αυτοϊκανοποίησης και εναλλαγής σεξουαλικών συντρόφων. 

Επίσης, η πλειονότητα των συμμετεχόντων (77%) ανέφερε ότι είχαν δημιουργηθεί προβλήματα σε τουλάχιστον έναν τομέα της ζωής τους, ενώ 56% ότι είχαν προβλήματα στη σχέση τους. Οσο μεγαλύτερη ήταν η δυσφορία και περισσότεροι οι τομείς της ζωής που πλήττονταν τόσο μεγαλύτερο ήταν το κίνητρο για αναζήτηση θεραπείας.


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X