Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τόσο καιρό ταΐζαμε τους δημοσκόπους
Τόσο καιρό ταΐζαμε τους δημοσκόπους  thumbnail

Τόσο καιρό ταΐζαμε τους δημοσκόπους

Την Τρίτη 20 Μαΐου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλά στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τους Δούρου-Σακελλαρίδη, τους δημοσκόπους και τα exit polls και τον Ηλία Ψινάκη. 

Συνέντευξη Θ. Πάγκαλου

 

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τις υποψηφιότητες Δούρου-Σακελλαρίδη και τις δηλώσεις του για την υποψήφια περιφερειάρχη


"Είπα ότι υπάρχει ένας νόμος και ότι την εφαρμογή του έχει ο περιφερειάρχης, δηλαδή αυτός που τον ψηφίζαμε προχθές – αν δεν κάνω λάθος. Και ότι η κυρία που για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε τη θέση του περιφερειάρχη κόλλησε τη φάτσα της σε όλη την Αθήνα, προφανώς όχι για να μας αποδείξει ότι είναι μορφωμένη και έξυπνη και ότι έχει καλό πρόγραμμα, διότι δεν θα μπορούσες να τα δεις αυτά στην αφίσα, αλλά ότι είναι πράγματι πάρα πολύ εμφανίσιμη. Ίσως δεν έπρεπε να κάνω την προέκταση που έκανα… αλλά ο μικροαστικός καθωσπρεπισμός είναι μια αριστερόστροφη τάση που επικρατεί στην Ελλάδα και την έχει διαλύσει. Όχι το να κλέβεις, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το κάνεις. Δεν είναι αυτό η ουσία.Ο Σακελλαρίδης στην Αθήνα παίρνει ευνοϊκά γι’ αυτόν στην Αθήνα 45.000 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012 είχε πάρει 78.000 ψήφους. Σχεδόν μία στις δύο παίρνει, δηλαδή, ο Σακελλαρίδης. Αν θέλετε και ποσοστό, είναι 20% και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 27%. Άρα, ούτε ποσοστό κερδίζει. Κι ας δούμε τώρα τη μεγάλη κυρία Δούρου που είναι, λέει, η μεγάλη κερδισμένη, την οποία έκανα για κάποιους σχολιαστές να κερδίσει εγώ, με αυτά που είπα. Παίρνει 410.000 ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει τον Ιούνιο του 2012 663.000 ψήφους. 23,8% παίρνει τώρα η κυρία Δούρου και 30% είχε πάρει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Χάνει η κυρία Δούρου στην Αττική έναν από τους τρεις ψηφοφόρους που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική. Κέρδισαν λοιπόν Δούρου και Σακελλαρίδης; Όχι. Συνετρίβησαν… Το σύνολο των εντύπων της χώρας και των Μέσων Ενημέρωσης, μιλώντας για ποσοστά, παρέλειψαν το κρίσιμο που είναι τα ποσοστά που πήρε καθένας υποψήφιος. Παρέλειψαν τα ποσοστά Δούρου-Σακελλαρίδη και λένε ότι θριάμβευσαν και εγώ, βλέποντας τα ποσοστά, συμπεραίνω ότι συνετρίβησαν."


Για τα exit poll και τις λανθασμένες εκτιμήσεις των ερευνητών


"Εδώ υπάρχει άνθρωπος που είναι σε στενή επαφή με τα έντυπα που συνεργαζόμαστε και είναι πάντα η πηγή λάθους – τρίτη φορά τώρα – και πάντα κάνει το λάθος προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, και τον βγάζει πρόωρα νικητή. Θυμάμαι και παλαιότερα που τον εκάστοτε αντίπαλο του ΠΑΣΟΚ έβγαζε πρώτο και το 2000 οι καθηγητές και οι δημοσιογραφίσκοι είχαν βγάλει πρόωρα συμπεράσματα και πανηγύριζαν με τη Ν.Δ. γιατί θέλανε βαθιά στην ψυχή τους να χάσει το ΠΑΣΟΚ. Και ξέρετε γιατί; Γιατί μισούν βαθιά στην ψυχή τους το χέρι που τους τάιζε! Γιατί έτρωγαν από το ΠΑΣΟΚ! Γιατί μάσαγαν από το ΠΑΣΟΚ! Γιατί το ΠΑΣΟΚ μοίραζε λεφτά – και έκανε κακώς, κάκιστα! Και έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε… Μπαινόβγαιναν στα υπουργικά γραφεία και χτύπαγαν και τώρα ανακηρύσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ νικητή και μισούν το ΠΑΣΟΚ που έχει τα τρία κακά της μοίρας του. Όταν δεν μπορεί (να πει το σωστό); Δεν μπορεί! Είναι αρρωστημένος άνθρωπος! Δεν μπορεί, θέλει να φτύσει εκεί που τρώει… Είπα κανένα όνομα, όμως, εγώ; Είπα απλώς ότι είναι παράλογο ο επιστήμονας να είναι και στέλεχος κόμματος και καθηγητής πανεπιστημίου και στέλεχος διαφόρων οργανισμών και ιδιώτης επιχειρηματίας. Ε, αυτό είναι παράλογο…"


Για την ερμηνεία του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών


"Υπήρξε ένα ρεύμα πολιτικό – και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτό για το μέλλον – που προήλθε από την απαξίωση πολιτικών και ανθρώπων και από την ανάγκη για να υπάρξει κάτι νέο στο μέλλον και οδηγούσε σε αυτοδιοικητικές λύσεις. Αυτό δεν είναι καινούργιο, γιατί υπήρχε από το παρελθόν. Ήταν ο Μπουτάρης, ο Καμίνης, ο Σγουρός και άλλοι στην Ελλάδα, οι οποίοι είτε εξελέγησαν έτσι είτε έγιναν έτσι. Τα κόμματα θα πρέπει να εξετάζουν και τη συμπεριφορά αυτών των υποψηφίων και των παρατάξεων ή στελεχών που είναι στον κομματικό τους χώρο, διότι υπάρχουν και τρεις της Ν.Δ. που εξελέγησαν έτσι, καθαρά νεοδημοκράτες, και πήραν θέση καθαρά υπέρ του κ. Σγουρού, επειδή ήταν καλός περιφερειάρχης. Ο κ. Σαμαράς δηλαδή έπρεπε να ακούσει αυτά τα στελέχη και να εξετάσει την υποψηφιότητα αυτή. Τον κ. Κουμουτσάκο τον έριξαν στο λάκκο των λεόντων. Τι να κάνει, δηλαδή, μέσα σε δύο μήνες;"


Για τον Ηλία Ψινάκη


"Ο Μαραθώνας είναι ένας δήμος που είχε εκπροσωπηθεί στην πρώτη καλλικρατική σύγκρουση, η Νέα Μάκρη είναι μικρασιάτες και ο Μαραθώνας αρβανιτοχώρι και είμαι βέβαιος ότι ο Μαραθώνας δεν ήταν ευτυχής να εκπροσωπείται από τη Νέα Μάκρη παρότι είχε περισσότερες ψήφους και έτσι ο κ. Ψινάκης, ο οποίος δεν ξέρω και δεν νομίζω να είναι αρβανίτης, μου φαίνεται πιθανό ότι (εξελέγη επειδή είναι αναγνωρίσιμος), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και κακός δήμαρχος. Τον ξέρω και τον συμπαθώ. Και όσες φορές τον έχω συναντήσει, έχω περάσει πολύ καλά. Θέλω να τον συγχαρώ και να τον συναντήσω για να του πω κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει, διότι υπάρχουν πολλά προβλήματα εκεί και το βασικό είναι η εγκατάλειψη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων."


ΒΗΜΑ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X