Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Τι δείχνει για τον άνδρα και τη σύντροφό του η γρήγορη εκσπερμάτωση;
Τι δείχνει για τον άνδρα και τη σύντροφό του η γρήγορη εκσπερμάτωση; thumbnail

Τι δείχνει για τον άνδρα και τη σύντροφό του η γρήγορη εκσπερμάτωση;

Από την Εύη Κυράνα  ψυχολόγο υγείας-σεξολόγο, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.Η επίδραση της γρήγορης εκσπερμάτισης στο ζευγάρι έχει μελετηθεί αρκετά κατά τα τελευταία χρόνια. Μια πρόσφατη ανασκόπηση μας συνοψίζει τα δεδομένα (Graziottin, 2011). Οι περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο ότι το θέμα του "ελέγχου" της εκσπερμάτισης είναι σημαντικό και για τον άνδρα με γρήγορη εκσπερμάτιση αλλά και για τη σύντροφό του. Και για τους δύο, η έλλειψη ελέγχου της εκσπερμάτισης οδηγεί σε δυσαρέσκεια, στο αίσθημα ότι κάτι λείπει από τη σχέση και σε μειωμένη εγγύτητα ανάμεσα στο ζευγάρι. 

Επίσης, όσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται δημιουργείται αυξημένη ευερεθιστότητα, αυξάνονται τα διαπροσωπικά προβλήματα και μεγαλώνει η συναισθηματική απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι.


Σχετίζεται η γρήγορη εκσπερμάτιση με την ύπαρξη σεξουαλικής δυσλειτουργίας στη γυναίκα;


Γνωρίζουμε πια πως οι γυναίκες των ανδρών με γρήγορη εκσπερμάτιση έχουν μεγάλη πιθανότητα να έχουν και οι ίδιες κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα. 

Συγκεκριμένα, πολλές μελέτες (Escajadillo-Vargas, 2011, Shaeer, 2012) έχουν δείξει ότι η γρήγορη εκσπερμάτιση είναι πολύ πιθανό να συνυπάρχει με κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία στη γυναίκα, όπως διαταραχή οργασμού και διέγερσης. 

Ωστόσο, η γρήγορη εκσπερμάτιση μπορεί να έχει προκαλέσει τη δυσλειτουργία της γυναίκας, αλλά ενδέχεται να συμβαίνει και το αντίστροφο, δηλαδή η τελευταία να έχει προκληθεί από κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία στη γυναίκα, που αγχώνει τον άνδρα. 

Τα παραπάνω δεδομένα τονίζουν την ανάγκη για την κατά το δυνατόν πιο έγκαιρη αντιμετώπιση της γρήγορης εκσπερμάτισης, αλλά και την ισότιμη συμμετοχή του ζευγαριού στη θεραπεία. 

Ανεξάρτητα από το αν η σύντροφος συνέβαλε στη δημιουργία του προβλήματος της γρήγορης εκσπερμάτισης ή όχι, το σημαντικό είναι ότι η αλληλεπίδραση του ζευγαριού μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση ή στη θεραπεία του προβλήματος. 

Σήμερα υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης ώστε όχι μόνο να αυξηθεί ο έλεγχος στην εκσπερμάτιση, αλλά να αυξηθεί και η εγγύτητα του ζευγαριού.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X