Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Πότε πρέπει να βγαίνουν οι αμυγδαλές;
Πότε πρέπει να βγαίνουν οι αμυγδαλές; thumbnail

Πότε πρέπει να βγαίνουν οι αμυγδαλές;

Οι αμυγδαλές είναι τμήματα μαλακού λεμφικού ιστού  στις δυο πλευρές του φάρυγγα που βοηθούν στην οργάνωση του ανοσοποιητικού (αμυντικού) συστήματος, "φιλτράροντας" οτιδήποτε περνάει από το στόμα και την μύτη. Κατά τη γέννηση οι αμυγδαλές είναι πολύ μικρές και σταδιακά αυξάνονται έως την ηλικία των 6 ή 7 ετών. 


Στη συνέχεια συρρικνώνονται, αλλά δεν εξαφανίζονται. Αμυγδαλεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών. Αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή των παρίσθμιων αμυγδαλών που οφείλεται σε μικρόβια ή ιούς. Είναι συχνή στην παιδική ηλικία, ενώ σπάνια εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα.

Κατά το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα επικρατούσε η αντίληψη ότι οι λοιμώξεις των αμυγδαλών ευθύνονται για συστηματικές διαταραχές, όπως ρευματισμούς, σπειραματονεφρίτιδες, βαρηκοΐα κτλ. Μία μεγάλη μελέτη του 2004 κατέληξε στο συμπέρασμα πως πολλές αμυγδαλεκτομές, αν όχι οι περισσότερες, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπου η αμυγδαλεκτομή είναι απαραίτητη, όπως:  υπνική άπνοια όπου η αναπνοή διακόπτεται προσωρινά τη νύχτα και μπορεί να προκληθεί από σημαντικά διογκωμένες αμυγδαλές και συνήθως συνοδεύεται από βαρύ ροχαλητό, έντονο ροχαλητό και χρόνια αναπνοή από το στόμα, δυσκολία στην κατάποση και διαταραχές της ομιλίας που οφείλονται στις διογκωμένες αμυγδαλές, συχνά επεισόδια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας, κακοήθεια παρίσθμιων αμυγδαλών, επαναλαμβανόμενες αιμορραγίες από τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια των αμυγδαλών.

Η αμυγδαλεκτομή μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία εφόσον είναι αναγκαίο . Σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 4 ετών θα πρέπει να γίνεται μόνον εφόσον κρίνεται εντελώς απαραίτητο, καθώς η αφαίρεση των αμυγδαλών σε μικρές ηλικίες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανοσολογική συμπεριφορά του παιδιού έναντι των μικροβιακών λοιμώξεων.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X