Μακρής: «Χρέος της ΑΕΚ να πρωταγωνιστεί παντού»

Ο γενικός αρχηγός του ΤΑΠ ΑΕΚ, Μάνος Μακρής κάνει τον απολογισμό της σεζόν που τελείωσε και μιλάει για την «επόμενη μέρα» της ομάδας, προβαίνοντας σε σημαντικές αποκαλύψεις. Αναλυτικά η συνέντευξη:


-Πως κρίνετε την πρώτη σεζόν της ομάδας μετά την επιστροφή της στην Volleyleague;

«Για να καταλάβει ο κόσμος το μέγεθος του άθλου που πραγματοποιήσαμε, θα γυρίσω το χρόνο λίγους μήνες πίσω και συγκεκριμένα στο καλοκαίρι του 2013. Θυμάται κανείς πού βρισκόταν το τμήμα τότε; Στα πρόθυρα της διάλυσης λόγω των χρεών που είχαν αφήσει οι προηγούμενες διοικήσεις. Ευτυχώς, εκείνη την κρίσιμη για την ιστορία του συλλόγου στιγμή, οι κύριοι Κοτσάτος και Αλεξίου αποφάσισαν να στηρίξουν οικονομικά, μετά το μπάσκετ, και το τμήμα βόλεϊ. Και τότε άρχισε ένας αγώνας δρόμου για να προλάβουμε να κάνουμε μέσα σε λίγες μέρες, όσα οι άλλες ομάδες σχεδίαζαν επί μήνες. Πήραμε παίκτες, βρήκαμε γήπεδο, κάναμε τους απαραίτητους διακανονισμούς με αθλητές και προπονητές και στο τέλος καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη αδειοδότηση. Χτίσαμε σε χρόνο ρεκόρ την ομάδα και λαχανιασμένοι μπήκαμε πρωτάθλημα, έχοντας θέσει ως βασικό στόχο το να μείνουμε στην κατηγορία.

Προς μεγάλη μας χαρά τα πράγματα εξελίχθηκαν πιο καλά από ότι περιμέναμε. Από τους πρώτους κιόλας αγώνες η ομάδα υπήρξε ανταγωνιστική, εκπλήσσοντας φίλους και αντιπάλους. Μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά στην ιστορία της κέρδισε τον Ολυμπιακό σε επίσημο αγώνα (και μάλιστα στην έδρα του) και πήρε την πρόκριση για το φάιναλ-φορ του Λίγκ Καπ. Δεν περιορίστηκε ωστόσο σε αυτή αλλά πήγε στην Αλεξανδρούπολη και κατέκτησε το τρόπαιο, αφού πρώτα χρειάστηκε να αποκλείσει μέσα στο απόρθητο μέχρι τότε κάστρο του, τον τοπικό Εθνικό. Στο Κύπελλο, σημείωσε δυο παλικαρίσιες εκτός έδρας νίκες, με Παναχαϊκή και Αλεξανδρούπολη κι έδωσε το παρών σε ένα ακόμη φάιναλ-φορ. Όμως στο πιο κρίσιμο σημείο της περιόδου ο τραυματισμός του Πέτρογλου δεν της επέτρεψε να διεκδικήσει το τρόπαιο, ούτε να κυνηγήσει την είσοδο στην 4αδα του πρωταθλήματος. Και πάλι, παρά τα τόσα αγωνιστικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε, κατάφερε να τερματίσει στην 5η θέση στην κανονική περίοδο, γεγονός που συνιστά μεγάλη επιτυχία.

Δυστυχώς στα πλέι-οφ, λαβωμένη και καταπονημένη από τους συνεχείς αγώνες, δεν μπόρεσε να διατηρήσει τα κεκτημένα, χάνοντας το αποφασιστικό ματς με το Βραχάτι στο τάι-μπρέικ και κατετάγη 7η. Αλλά αυτό δεν μειώνει το μέγεθος της επιτυχίας. Η νεοφώτιστη ΑΕΚ πέτυχε μέσα λίγο χρονικό διάστημα να κερδίσει τον σεβασμό των αντιπάλων της και να κάνει ξανά περήφανους τους φιλάθλους της».

 

-Σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα το τμήμα και τι στόχους θέτετε για τη νέα σεζόν;

«Οι στόχοι θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις που θα κάνουμε. Η ομάδα με τις εμφανίσεις της εφέτος άφησε πολλές υποσχέσεις και δημιούργησε προσδοκίες για τη νέα περίοδο. Η ΑΕΚ έχει πίσω της μεγάλη ιστορία, βαριά φανέλα και πολύ κόσμο. Χρέος της είναι να πρωταγωνιστεί παντού. Η ομάδα εφέτος ανέβηκε αρκετά σκαλιά. Χρειάζεται να ανέβει κι άλλα όμως για να φτάσει στην κορυφή. Οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό υπάρχουν αλλά είναι και αυτές. υπό προϋποθέσεις. Η ΑΕΚ διαθέτει έναν κορμό ικανότατων παικτών κι έναν φιλόδοξο προπονητή με μεγάλο όνομα στο χώρο του παγκόσμιου βόλεϊ, ο οποίος στους δυο μήνες που ήταν στην ομάδα, σχημάτισε πολύ καλή εικόνα για το υλικό, τόσο της δικής του, όσο και των άλλων ομάδων, ώστε να είναι σε θέση να κάνει τεκμηριωμένες εισηγήσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού συγκροτήματος. Κι αυτό ακριβώς έκανε φεύγοντας για την Αργεντινή. Μας άφησε λεπτομερή έκθεση για το τι πρέπει να γίνει.»


-Επειδή γράφονται και ακούγονται διάφορα, μπορείτε να μας πείτε τι ζήτησε ο Χόρχε Ελγκέτα;

«Ο προπονητής ήταν πολύ συγκεκριμένος σε αυτά που ζήτησε. Πρώτα να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να παραμείνουν στην ομάδα οι Πέτρογλου, Τόρες, Μαντέκας, Παγιάν, Γκούζντα, Κατσανεβάκης, Ρουμελιωτάκης, Παπαδόπουλος, Τοκάνης. Από όλους αυτούς μόνο ο Ρουμελιωτάκης έχει συμβόλαιο για τη φετινή σεζόν. Μιλήσαμε με τον Τόρες, θέλαμε πολύ να μείνει αλλά οι απαιτήσεις του για τη νέα σεζόν ήταν πολύ υψηλές για τις δυνατότητες της ΑΕΚ. Με τους υπόλοιπους είμαστε σε συζητήσεις και αισιοδοξώ ότι θα συμφωνήσουμε. Ο προπονητής ζήτησε επίσης να ενισχυθεί η ομάδα με 2 πασαδόρους, 2 κεντρικούς, 1 ακραίο και 1 λίμπερο. Έχει δώσει και ονόματα αλλά επιτρέψτε μου να μην τα αναφέρω πριν πέσουν οι υπογραφές. Σας λέω μόνο ότι οι μεταγραφές των δυο πασαδόρων έχουν ολοκληρωθεί κατά 99%».

 

– Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, παρότι τελείωσε πολύ πιο μετά τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα, έχει διαμορφώσει ήδη το ρόστερ του. Η ΑΕΚ δεν έχει κάνει ακόμη κάποια κίνηση. Ο χρόνος κυλά και ο κόσμος αγωνιά για την επόμενη μέρα. Τι έχετε να του πείτε;

«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των φιλάθλων μας, τους οποίους με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω γι άλλη μια φορά για την υποστήριξή τους τη φετινή σεζόν. Όμως να είναι σίγουροι ότι έχουμε στο μυαλό μας την ΑΕΚ, που ονειρεύονται. Πράγματι έχουμε μείνει πίσω όσον αφορά τον προγραμματισμό για τη νέα σεζόν, αν λάβουμε υπόψη ότι έχουμε από τα μέσα Απριλίου στα χέρια μας την έκθεση του προπονητή. Αυτό δεν σημαίνει ότι καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε μιλήσει με αρκετούς παίκτες, αυτοί γνωρίζουν το ενδιαφέρον μας κι εμείς ξέρουμε τις απαιτήσεις τους. Άλλους έχουμε «ψήσει» να έρθουν στην ΑΕΚ, με κάποιους μάλιστα έχουμε συμφωνήσει. Εκεί όμως σταματάμε. Δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα γιατί αδυνατούμε να δώσουμε οικονομικές εγγυήσεις. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε χάσει ήδη ένα-δυο στόχους μας από άλλες ομάδες.»

 

-Που προσβλέπετε προκειμένου να υλοποιήσετε τον προγραμματισμό σας; Τα περιθώρια στενεύουν. Υπάρχει λύση στον ορίζοντα;

«Το τμήμα του αντρικού βόλεϊ της ΑΕΚ τράβηξε πολλά τα τελευταία χρόνια, έπεσε στη Β΄ Εθνική, κόντεψε να διαλυθεί αλλά, χάρις στους κυρίους Κοτσάτο και Αλεξίου, αναγεννήθηκε από τις στάχτες του. Μιλάμε για το μοναδικό επαγγελματικό τμήμα του συλλόγου. Αυτό σημαίνει συμβόλαια, εφορία, ασφάλιση των παικτών. Τα βάρη είναι αρκετά και δεν γίνεται να τα επωμίζονται συνεχώς ένας-δυο άνθρωποι από τους 15 που υπάρχουν στο διοικητικό συμβούλιο. Εδώ δεν μιλάμε για έναν τυχαίο σύλλογο. Μιλάμε για την ΑΕΚ. Τέλος πάντων, την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί ένα διοικητικό συμβούλιο από το οποίο θα κριθούν πολλά, όσον αφορά το μέλλον του τμήματος. Οι κύριοι Κοτσάτος και Αλεξίου οι οποίοι κρατούν τα ηνία της Ερασιτεχνικής κι έχουν αναλάβει τις ευθύνες του συλλόγου, θα πρέπει να δρομολογήσουν μια λύση. Διότι οι διοικητικοί ηγέτες δεν κρίνονται μόνο από τις επιτυχίες αλλά και από τις αποτυχίες. Ο αντίκτυπος μάλιστα από τις αποτυχίες είναι πολύ μεγαλύτερος. Λύση στο συγκεκριμένο θέμα, είμαι σε θέση να ξέρω, ότι υπάρχει. Πρόκειται για δυο επιφανείς φίλους του συλλόγου οι οποίοι έχουν ενστερνιστεί το όραμα για μια ισχυρή ΑΕΚ κι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να υποστηρίξουν το τμήμα καλύπτοντας τα έξοδα, τόσο για την ενίσχυση της ομάδας, όσο και για τη λειτουργία του τμήματος την επόμενη σεζόν. Μακάρι όλα να πάνε καλά, ώστε από την Τετάρτη να φουλάρουμε τις προσπάθειες για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, ολοκληρώνοντας τον προγραμματισμό μας. Και τότε είμαι βέβαιος ότι θα τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα μπορεί να πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια». 

Σχετικά άρθρα