Αρχική / Διατροφή / Το φαγητό των… εκλογών!
Το φαγητό των... εκλογών! thumbnail

Το φαγητό των… εκλογών!

Η περίοδος το επιβάλλει. Οι συζητήσεις όλες περιστρέφονται γύρω από τις εκλογές, τα κόμματα, τις ιδεολογίες, τα ποσοστά και τις θέσεις των κομμάτων για τα ζητήματα της κοινωνίας και της Ευρώπης. Κουβέντες, συζητήσεις, διαφωνίες, αντιπαραθέσεις και στο τέλος του διαδρόμου η κάλπη που θα συλλέξει τα (όποια) ψηφοδέλτια των πολιτών που θα προσέλθουν.


Μπορεί να είμαστε σαν λαός αρκετά έντονοι στις αντιπαραθέσεις μας και αρκετές φορές επικριτικοί ως προς το νόημα ή τη σημασία του εκλογικού αποτελέσματος ή της ίδιας της εκλογικής διαδικασίας. Όμως οι μέχρι τα σήμερα εκλογές, έχουν δείξει ότι η συμμετοχή μας είναι αρκετά υψηλή και συστηματική σε αυτές.


Απαραίτητο κομμάτι για την εκλογική διαδικασία είναι η εφορευτική επιτροπή, που τις πιο πολλές φορές όμως δεν είναι σε απαρτία μιας και το μέτρημα των σταυρών είναι μια σχετικά επίπονη διαδικασία. Οι καλές δημοτικές / περιφερειακές αρχές προσπαθούν να καλύψουν το θέμα της διατροφής των εκλογικών επιτροπών, αλλά τις πιο πολλές φορές μάλλον κακό κάνουν παρά καλό.


Αν λοιπόν σας τύχει (όπως το πάρει κανείς) το καθήκον να είστε μέλος μίας εφορευτικής επιτροπής, μπορεί να είστε και τυχερός και να πέσετε σε δικαστικό που σαν άλλη Κίρκη θα προσπαθήσει να σας δελεάσει να μείνετε κοντά της. Η παρακάτω φωτογραφία είναι αποκαλυπτική της προσπάθειας της εξαίρετης φίλης και νομικού που ήταν δικαστική αντιπρόσωπος στις πρόσφατες εκλογές.


 


"Οι καφέδες και τα νερά κερασμένα από το Δήμο μαζί με τα κρουασάν" όπως μου είπε και η ίδια στην επικοινωνία μας. Κάτι που δείχνει ότι η λογική του πρωινού στο φαγητό μάλλον έχει να κάνει με την καθημερινότητα των δημοτικών υπαλλήλων που επιφορτίστηκαν με το σχετικό καθήκον. Σε σπάνιες περιπτώσεις θα υπάρξει κάτι διαφορετικό αλλά και αυτό θα βρίσκεται στα πλαίσια ενός τυποποιημένου τοστ ή άλλου αρτοσκευάσματος.


Η προσωπική μου εμπειρία από τις πολλές εκλογικές διαδικασίες είναι ότι και τα ίδια τα μέλη των εφορευτικών δεν ξεφεύγουν από την πεπατημένη. Είτε γιατί δεν γνωρίζουν αν ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα συμφωνήσει να απομακρυνθούν από την εκλογική διαδικασία για να φάνε μεσημεριανό στο σπίτι είτε γιατί η προσέλευση του κόσμου πολλές φορές δεν επιτρέπουν να υπάρχει κενός χρόνος για φαγητό. Τα τοστάκια ή οι τυποποιημένες συσκευασίες τροφών δίνουν και παίρνουν και το "εκλογικό τσιμπούσι" καλά κρατεί. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι το κάπνισμα δεν επιτρέπεται μέσα στην αίθουσα της ψηφοφορίας ή δεν είναι εύκολη η έξοδος σε ανοικτό χώρο για αυτό, τότε κάποιος μπορεί εύκολα να συνειδητοποιήσει το γιατί πολλές φορές το τσιμπολόγημα δίνει και παίρνει.


Αναμφισβήτητα αυτοδυναμία σε κάθε εκλογική διαδικασία, πετυχαίνει μόνο ο καφές στην οποιαδήποτε του μορφή, σύνθεση και παραλλαγή. Καταναλώνεται σε ικανές ποσότητες μέσα και έξω από τα εκλογικά τμήματα από ψηφοφόρους και υποψήφιους και πέρα από τη γευστική ικανοποίηση είναι και μία πολύ καλή συντροφιά που βοηθά στη διαχείριση της αμηχανίας, στο γρήγορο πέρασμα του χρόνου και μερικές φορές στο πολλαπλασιασμό των ψήφων. Το αν θα πολλαπλασιαστούν και οι προσλαμβανόμενες θερμίδες, αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη του καταναλωτή μιας και ο καφές δεν έχει θερμίδες από μόνος του και μόνο η ζάχαρη ή τα λιπαρά από το όποιο γαλακτοκομικό χρησιμοποιηθεί στην προετοιμασία του μπορεί να αυξήσει το θερμιδικό περιεχόμενο.


Υπάρχει βέβαια και η "μέριμνα" των αρμόδιων αρχών για το μεσημεριανό που τις πιο πολλές φορές συμπεριλαμβάνει κάποιο χυμό και ένα τυποποιημένο σάντουιτς με τυρί αλλαντικό και κάτι σε ιδέα από μαρούλι ή ντομάτα. Σφιχτά κλεισμένο σε σελοφάν, από νωρίς γίνεται η διανομή του έτσι ώστε να προλάβει να "βράσει" στο ζουμί του και να αυγατίσει το μικροβιακό φορτίο μερικές φορές τόσο πολύ που την επόμενη μέρα οι διαταραχές του πεπτικού να μην οφείλονται στο εκλογικό αποτέλεσμα αλλά στο αθώα αραδιασμένο σε μια γωνιά σαντουιτσάκι. Υπάρχουν βέβαια και τα delivery που μπορούν να φέρουν τα ελέη του Θεού στην κάλπη αλλά λόγω της διαδικασίας είναι κομματάκι δύσκολο να εξυπηρετήσουν το πελάτη.


Αν λοιπόν δεν θέλετε η εκλογική διαδικασία να σας προκαλέσει βαρυστομαχιά και την επόμενη μέρα να δείτε το "εκτόπισμα σας" να διαφοροποιείτε στη ζυγαριά να μερικές απλές οδηγίες (όχι προς τη σταυροδοσία) αλλά ως προς την κατανάλωση φαγητού (κυρίως) εντός της αιθούσης.  1. Συντονιστείτε με τα υπόλοιπα μέλη της εφορευτικής επιτροπής για μια εκ περιτροπή απουσία για φαγητό. Δεν είναι δύσκολο, δεν είναι ακατόρθωτο δεν είναι αδύνατον. Μπορείτε με λίγη καλή θέληση όλοι από λίγο να βρεθείτε σπίτι σας και να φάτε το φαγητό της οικογένειας. Προσπαθείστε όμως α είστε συνεπείς στους χρόνους απουσίας και επιστροφής.

  2. Τιμήστε τις παραδοσιακές πίτες. Μπορείτε από την προηγουμένη να έχετε ετοιμάσει κάποια πίτα με βάση τα λαχανικά ή χορταρικά και να πάρετε κομμάτια μαζί σας μέσα στο εκλογικό κέντρο. Σε οποιαδήποτε φάση της μέρας (πρωινό, πρόγευμα, μεσημεριανό) είναι άριστη επιλογή. Ελαφριά και ελεγχόμενη από εσάς η σύνθεση της, σίγουρα είναι καλύτερη από το οποιοδήποτε πρόχειρο φαγητό. Προσέξτε όμως δύο πράγματα. Όχι πολλά λάδια (να μην λαδώνουν τα χέρια στην διανομή και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων) και μιας και πάτε κάτι από το σπίτι κάντε ένα κόπο να φιλέψετε και τους υπόλοιπους της εφορευτικής επιτροπής.

  3. Σαντουιτσάκι; Από το σπίτι. Μπορείτε να ετοιμάστε άπειρους γευστικότατους συνδυασμούς με ψωμί που ξέρετε από που έρχεται και με υλικά της απόλυτης προσωπικής σας επιλογής. Προσπαθήστε να μην το πνίξετε στα αλλαντικά ή στα λιπαρά συστατικά.

  4. Απέφυγε τα κεράσματα. Ναι μεν μπορεί αν είναι δελεαστικά αλλά χάνεις εύκολα το λογαριασμό. Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά στο τέλος της ημέρας το φαγητό είναι πολλαπλάσιο από αυτό που πρέπει.

  5. Κράταγε πολλά φρουτάκια. Μπορεί ο σοφός λαός να λέει για τους υποψήφιους με τις πολλές παχιές υποσχέσεις ότι "όπου ακούς πολλά κεράσια, κράταγε μικρό καλάθι" αλλά σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να γίνει το αντίθετο. Πέρα από μία πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, η ικανοποιητική ποσότητα φυτικής ίνας που περιέχουν παρατείνουν το αίσθημα της πληρότητας  και περιέχουν μία σημαντική ποσότητα νερού βοηθώντας στην ενυδάτωση του οργανισμού.

  6. Νερό. Γουλιά καφέ, γουλιά νερό έτσι είναι το σύστημα. Μόνο καλό θα κάνει. Πέρα από το γεγονός ότι πολλές φορές το τσιμπολόγημα είναι αποτέλεσμα της αμηχανίας, ένα μπουκαλάκι με νερό, θα σε βοηθήσει να μην κάνεις την ίδια κίνηση με φαγητό.

  7. Φάτε με ηρεμία και μασώντας καλά κάθε μπουκιά. Όσο κόσμος και να υπάρχει δεν πρόκειται να εξυπηρετηθεί πιο γρήγορα αν εσείς καταπιείτε αμάσητο το φαγητό σας. Το φούσκωμα και η δυσάρεστη αίσθηση του πρησμένου στομαχιού σίγουρα δεν θα σας εγκαταλείψει σύντομα και θα σας ταλαιπωρήσει όλο το βράδυ της διαλογής.


Αν είστε από αυτούς που σκέφτονται να μην συμμετέχουν στη διαδικασία (σαν εφορευτική επιτροπή ή σαν ψηφοφόροι, απλά θυμηθείτε ότι για αυτό το δικαίωμα του "εκλέγειν και εκλέγεσαι" έχει χυθεί πολύ αίμα σε αυτό αλλά και σε άλλους τόπους. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα, να συμμετέχουν στη διαδικασία να ορίσουν το μέλλον τους.


Μην πετάτε στο καλάθι των άχρηστων αυτό που για άλλους είναι όνειρο και όραμα ζωής. Καλή ψήφο και καλή συμμετοχή. Πηγή: Επιστημονική ομάδα του διαιτολόγου – διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X