Αρχική / Πολιτισμός / City life / History Zero Το έργο του Σ.Τσιβόπουλου που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 55η Μπιενάλε
History Zero Το έργο του Σ.Τσιβόπουλου που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 55η Μπιενάλε thumbnail

History Zero Το έργο του Σ.Τσιβόπουλου που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 55η Μπιενάλε 


May 2014
 


 Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου Ιστορία Μηδέν (History Zero), το οποίο εκπροσώπησε τη χώρα μας στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας το 2013.


Το έργο αποτελείται από ένα φιλμ δομημένο σε τρία επεισόδια (11 λεπτά το καθένα), συνοδευόμενο απόένα αρχείο 32 κειμένων και εικόνων με θέμα τα εναλλακτικά, μη–νομισματικά συστήματα συναλλαγών. Κεντρικό θεματικό άξονα αποτελεί η έννοια του χρήματος, η αξία των υλικών αγαθών στη σημερινή εποχή και τα εναλλακτικά συστήματα συναλλαγών.


Μέσα από τις ιστορίες τριών διαφορετικών ανθρώπων διερευνάται, με τρόπο ποιητικό, ο ρόλος του χρήματος στις ανθρώπινες σχέσεις, και οι πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της κατοχής του. Στο φιλμ βλέπουμε έναν μετανάστη από την Αφρική που ψάχνει μεταλλικά αντικείμενα στα σκουπίδια, έναν καλλιτέχνη από το εξωτερικό που συλλέγει εικόνες στους δρόμους της Αθήνας αναζητώντας έμπνευση για το επόμενο έργο του και μία συλλέκτρια έργων τέχνης που πάσχει από Αλτσχάιμερ και ζει απομονωμένη στο σπίτι της. Οι αρχικά ασύνδετες ιστορίες των τριών αυτών ηρώων συναντώνται μέσα από μικρά τυχαία γεγονότα.


Το έργο παρουσιάζεται ακριβώς όπως και στο Ελληνικό περίπτερο στην Βενετία πέραν από κάποιες αναγκαίες μετατροπές στην κλίμακα τον εκθεμάτων. Επίσης, υπάρχει και μια σειρά από 7 νέα αρχεία "εναλλακτικών νομισμάτων" που εξετάζουν την ιστορία του νομίσματος στην Ελλάδα από τον Οβελό μέχρι το Eυρώ. Αυτά τα 7 νέα αρχεία είναι ειδικά σχεδιασμένα για τοΜουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.


Επιμέλεια έκθεσης: Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
 


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 23/5 – 28/9/2014Μέγαρο Σταθάτου
Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΔΙΑΛΕΞΗ

"Το Εγκυκλοπαιδικό Παλάτι"
Eθνικές Συμμετοχές στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας
 >>


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Αθηνόραμα 22.05.2014 >>
Athens Voice 22.05.2014 >>
Elculture.gr 21.05.2014 >>


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X