Αρχική / Ψυχολογία / Φοβίες / Πάσχω από κοινωνική φοβία, η ζωή μου είναι μια κόλαση!
Πάσχω από κοινωνική φοβία, η ζωή μου είναι μια κόλαση! thumbnail

Δημήτρης, 27 ετών

Πάσχω από κοινωνική φοβία, η ζωή μου είναι μια κόλαση!

Αναγνώστης μας ρωτά:


Πάσχω απο Κοινωνική Φοβία εδω και πολλά χρόνια έχω δοκιμάσει τα πάντα πολλές φορές Η ζωή μου είναι μια κόλαση που δεν τελειώνει… Τι να κάνω;


Απευθύναμε το ερώτημά σας στον ψυχολόγο, ομαδικό θεραπευτή, Δημήτρη Κατσαρό Δημήτρης ΚατσαρόςΑγαπητέ αναγνώστη:

Μοιάζει να ζητάτε μια υπέρβαση είτε απ' τον εαυτό σας είτε από τον εκάστοτε ειδικό που συμβουλεύεστε. Αυτό είναι σχεδόν ξεκάθαρο αν συνδυάσει κανείς τη δήλωσή σας "έχω δοκιμάσει τα πάντα" και την ερώτησή σας "τί να κάνω;|" Μέσα σε ένα διάλογο είναι πιθανό να σπεύσετε να πείτε για σχήμα λόγου, ή υπερβολή και μπορεί να έχετε δίκιο. Όμως πίσω από αυτή την έμφαση στο πόσα πράγματα έχετε δοκιμάσει δεν κρύβεται η απογοήτευσή σας και ταυτόχρονα ο θυμός που μάλλον βιώνετε. Είναι θεμιτό να σας ζητήσει κάποιος τον οποίο ρωτάτε για πρώτη φορά να του πείτε "τί έχετε δοκιμάσει" γιατί εφόσον υπάρχει μια σειρά πραγμάτων  και εφαρμογών που έχετε δοκιμάσει πρέπει να σας προτείνει κάτι νέο. Νομίζω ότι ο σκοπός σας στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι περισσότερο να "με κάνετε" να έρθω σε δύσκολη θέση, να μην ξέρω τί να σας απαντήσω" παρά να ζητήσετε κάποια ιδιαίτερη συμβουλή. Και δεν κάνατε άσχημα γιατί ξεκίνησε μια συλλογιστική-συναισθηματική πορεία διόλου αδιάφορη. Η αλήθεια είναι πως μόλις πρωτοαντίκρυσα την ερώτησή σας, βλέποντας το ακρώνυμο Κ.Φ. χωρίς ιδιαίτερες εξηγήσεις αναρωτήθηκα "τί είναι αυτό", πράγμα που δηλώνει μια αμηχανία. Υποθέτω ότι η αμηχανία έχει άμεση σχέση με την κοινωνική φοβία. Και στη συνέχεια η απολυτότητα της δήλωσής σας πως "έχετε δοκιμάσει τα πάντα" μέσα σε ένα ιστιακό τόπο όπου είναι ανοιχτός στο κοινό είναι κάτι που ουσιαστικά "τραβά το χαλί κάτω απ' τα πόδια του ειδικού". Τί να σας πει ο ειδικός σε μια τέτοια περίπτωση; Αυτό, τονίζω, συμβαίνει επίσης σε ένα χώρο όπου είναι ανοιχτός στο κοινό. Με λίγα λόγια προσπαθείτε να περάσετε ένα μέρος του πως νιώθετε σε μένα. Να μην ξέρω τι να σας απαντήσω και να μου φανεί κάπως ανοικεία η κατάσταση, όπως ακριβώς νιώθετε κι εσείς σε καταστάσεις που σας είναι ανοικείες και φοβάστε πως θα κριθείτε.  Αυτό που έχω να σας προτείνω είναι να επισκεφτείτε ένα ψυχοθεραπευτή και να κάνετε θεραπεία. Νομίζω πως η διαλεκτική θεραπεία ή ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ταιριάζει σε σας. Μπορεί να μη δείτε αποτελέσματα άμεσα αλλά δώστε στον εαυτό σας και τη θεραπεία χρόνο. Η "κόλαση" στην οποία αναφέρεστε θα μαλακώσει σιγά σιγά. Γιατί εν τέλει αυτό που χρειάζεται κανείς για να αντιδράσει σε οποιαδήποτε κατάσταση είναι χρόνος. Και νομίζω ότι η κοινωνική  φοβία έχει μια αίσθηση πως δεν έχει κανείς αρκετό χρόνο για να προλάβει να αντιδράσει. Κάπως σαν να είναι προδικασμένη η αμηχανία αν δεν έχει μελετήσει διεξοδικά από πριν τις καταστάσεις.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X