ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: 3 Ιουνίου

Στην Βραζιλία ανήκει το ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ της 3ης Ιουνίου. Πριν από 44 χρόνια το 1970 και πριν από 12 το 2002, ξεκινούσε να κατακτήσει την κορυφή και στο τέλος είχε δικαιωθεί η προσπάθεια. Και στις δύο περιπτώσεις δέχθηκε πρώτη γκολ και έφθασε στη νίκη με ανατροπή. Στα αξιοσημείωτα της ημέρας, η ανάδειξη του ζευγαριού του τελικού του 1934 αλλά και η ισοπαλία με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του θεσμού. Η μία από τις δύο για την ακρίβεια με σκορ 4-4!

1934

Τσεχοσλοβακία-Γερμανία 3-1: Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης Ολντριχ Νέγεντλι στο Stadio del Partito Nazionale Fascista της Ρώμης η Τσεχοσλοβακία επικράτησε της Γερμανίας και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό. Ο Νέγεντλι πέτυχε και τα τρία γκολ με τον Ρούντολφ Νόακ να ισοφαρίζει προσωρινά. Ιταλία-Αυστρία 1-0: Στον άλλο ημιτελικό στο Μιλάνο ένα γκολ του Ενρίκε Γκουάϊτα έκανε την διαφορά και οι
Ατζούρι πήραν την νίκη-πρόκριση.

 

1962

Σοβ.Ένωση-Κολομβία 4-4: Η μία από τις δύο πιο «πλούσιες σε γκολ» ισοπαλίες στην ιστορία του Μουντιάλ στην Αρίκα παρουσία μόνο 8.000 θεατών. Οι Σοβιετικοί έκαναν… ότι μπορούσαν για να μην πάρουν την νίκη, προηγούμενοι 3-0 και 4-1! Σκόρερ οι Ιβάνοφ (2), Τσισλένκο, Πονεντέλνικ για την Σοβ.Ένωση και οι Ασέρος, Κολ, Ράντα και Κλίνγκερ για τους Κολομβιανούς.

Γερμανία-Ελβετία 2-1: Οι Άλμπερτ Μπρουλς και Ούβε Ζέλερ σκόραραν για τους Γερμανούς. Η Ελβετία που έγινε μία από τις δύο ομάδες που αποκλείστηκαν από την δεύτερη αγωνιστική μείωσε με τον Σνέϊτερ.

Ισπανία-Μεξικό 1-0: Στις καθυστερήσεις ο Χόακιμ Πεϊρό έδωσε την νίκη στην Ισπανία στην Βίνια ντελ Μαρ. Το γκολ αυτό σήμανε ταυτόχρονα και τον μαθηματικό αποκλεισμό των Μεξικανών.

Ουγγαρία-Βουλγαρία 6-1: Τρομερό ξεκίνημα για τους Μαγιάρους που στο 12ο λεπτό ήταν ήδη μπροστά με 4-0! Τρία γκολ από τον Φλόριαν Άλμπερτ, δύο από τον Λάγιος Τιχί και ένα από τον Έρνο Σολιμόζι. Ο Γκιόργκι Ασπαρούχοφ είχε μειώσει σε 5-1 στο 64’.

1970

Βέλγιο-Ελ Σαλβαδόρ 3-0: Παρουσία 92.000 θεατών στο αχανές Αζτέκα το Βέλγιο πέτυχε άνετη νίκη με δύο γκολ του Βίλφριντ Βαν Μουρ και ένα του Ραούλ Λάμπερτ με πέναλτι.

Ιταλία-Σουηδία 1-0: Ο Άντζελο Ντομενγκίνι στο 10’ πέτυχε το γκολ της νίκης των Ατζούρι στην Τολούκα.

Βραζιλία-Τσεχοσλοβακία 4-1: Πρεμιέρα της Σελεσάο στο κορυφαίο Μουντιάλ της ιστορίας της στο Γιαλίσκο της Γκουανταλαχάρα. Ο Λάντισλαβ Πέτρας έβαλε μπροστά τους Τσεχοσλοβάκους στο 11’ αλλά από εκεί πέρα άρχισε η μαγεία. Ο Ριβελίνο ισοφάρισε στο 24’, ο Πελέ έκανε το 2-1 και ο Ζαρζίνιο με δύο γκολ έδωσε διαστάσεις θριάμβου.

Γερμανία-Μαρόκο 2-1: Ίδρωσε η Γερμανία αλλά στο τέλος λύγισε τους ενθουσιώδεις Αφρικανούς που προηγήθηκαν με τον Ουμάνε Χαρίρ στο 21’. Ο Ζέλερ που την ίδια μέρα είχε σκοράρει και το 1962, ισοφάρισε στο 56’ και ο Γκερντ Μίλλερ πετυχαίνοντας το πρώτο από τα δέκα του γκολ σε εκείνο το Μουντιάλ έκανε το 2-1 στο 80′.

1978

Αυστρία-Ισπανία 2-1: Ο Ντάνι έβαλε μπροστά τους Ισπανούς αλλά οι δύο κορυφαίοι σύγχρονοι Αυστριακοί φορ, ο Βάλτερ Σάχνερ και ο Χανς Κρανκλ είχαν άλλη γνώμη.

Βραζιλία-Σουηδία 1-1: Στο πρώτο ημίχρονο κρίθηκαν όλα. Ο Σιόμπεργκ έδωσε το προβάδισμα στην Σουηδία και ο Ρεϊνάλντο ισοφάρισε στις καθυστερήσεις.

Ολλανδία-Ιράν 3-0: Χατ τρικ του Ρόμπι Ρέζενμπρικ (δύο με πέναλτι) στην εύκολη νίκη στην Μεντόζα για τους Οράνιε.

 

Περού-Σκωτία 3-1: Άλλη μία ανατροπή. Ο Τζο Τζόρνταν άνοιξε το σκορ για την Σκωτία. Ισοφάρισε ο Κουέτο και ο περίφημος Τεόφιλο Κουμπίγιας έβαλε το κερασάκι στην τούρτα με δύο γκολ στην επανάληψη.

1986

Μεξικό-Βέλγιο 2-1: Σχεδόν 110.000 θεατές κατέκλυσαν κάθε γωνιά του Αζτέκα χαλώντας τον κόσμο στα γκολ των Κιράρτε και Ούγκο Σάντσεζ πριν μειώσει ο Βάντενμπεργκ.

Αλγερία-Β.Ιρλανδία 1-1: Ο Νόρμαν Γουάϊτσαιντ έδωσε το προβάδισμα στην Ιρλανδία και ο Τζαμέλ Ζιντάν ανταπέδωσε.

Πορτογαλία-Αγγλία 1-0: Ο Κάρλος Μανουέλ στο 75’ χάρισε την νίκη στους Πορτογάλους.

2002

Βραζιλία-Τουρκία 2-1: Με πέναλτι του Ριβάλντο στο 87’ η Βραζιλία νίκησε με τα χίλια ζόρια τους μαχητικούς Τούρκους που αιφνιδίασαν προηγούμενοι με τον Χασάν Σας στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του ημιχρόνου και τελείωσαν το ματς με εννέα παίκτες. Ο Ρονάλντο είχε ισοφαρίσει στο 50’.

Ιταλία-Εκουαδόρ 2-0: Νίκη με δύο γκολ του Κρίστιαν Βιέρι για τους Ατζούρι στο Σαπόρο της Ιαπωνίας.

Μεξικό-Κροατία 1-0: Ένα πέναλτι του Κουατεμόκ Μπλάνκο στο 60’ έκανε την τελική διαφορά.

Σχετικά άρθρα