Αρχική / Διατροφή / Έλλειψη θρεπτικών συστατικών σε παχύσαρκους
Έλλειψη θρεπτικών συστατικών σε παχύσαρκους thumbnail

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών σε παχύσαρκους
Παχυσαρκία και έλλειψη θρεπτικών συστατικών.


 


Παχυσαρκία. Μία λέξη που συνδέεται άμεσα στο μυαλό όλων με αυξημένη κατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους. Η υπερκατανάλωση τροφής όμως σχετίζεται και με κάλυψη της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης θρεπτικών συστατικών; Η απάντηση είναι σαφώς όχι.


Ξεκινώντας με το ότι πλέον τα φρούτα και τα λαχανικά με το πέρασμα των χρόνων περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες και αυτό σχετίζεται με τον τρόπο παραγωγής τους, παρατηρούμε ότι ακόμα και άτομα με φυσιολογικό βάρος που ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή δεν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.Τα άτομα με παχυσαρκία αν και καταναλώνουν αρκετά μεγάλες ποσότητες φαγητού, φαίνεται πως έχουν μεγάλες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Αυτό προκύπτει από τη χαμηλή ποιότητα των τροφίμων που επιλέγουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Κάποιος λοιπόν, θα σκεφτόταν ότι όσο περισσότερο φάει κάποιος, τόσο πιο δυνατό οργανισμό έχει. Πλέον οι πεποιθήσεις αυτές έχουν ακυρωθεί, καθώς δεν έχει σημασία η ποσότητα του φαγητού αλλά η ποιότητά του. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με παχυσαρκία που λόγω της κατανάλωσης κυρίως τροφίμων που περιέχουν κορεσμένο λίπος και ζάχαρη, στερούνται των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών, άρα σε εξέταση ελέγχου βιταμινών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρατηρηθούν ελλείψεις στα πιο βασικά θρεπτικά συστατικά.


Η παρατήρηση αυτή αφορά όχι μόνο ενήλικες παχύσαρκους αλλά και εφήβους. Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε στο Cincinati Children's Hospital Medical Center και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο των Pediatric Academic Societies στο Βανκούβερ του Καναδά, ελέγχθηκε η ύπαρξη ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών σε παχύσαρκους εφήβους που έχουν κάνει γαστρικό bypass και σε εφήβους παχύσαρκους που δεν είχαν κάνει βαριατρική επέμβαση. Οι έφηβοι μετά την επέμβαση όπως ήταν αναμενόμενο, είχαν μία ήπια αναιμία, χαμηλό σίδηρο και χαμηλή βιταμίνη D και θεώρησαν ότι οφείλεται στο ότι στη συγκεκριμένη επέμβαση αφαιρείται μέρος του λεπτού εντέρου όπου εκεί απορροφώνται συστατικά όπως ο σίδηρος. Το αξιοσημείωτο της έρευνας αυτής ήταν ότι παχύσαρκοι έφηβοι και νέοι ενήλικες που δεν είχαν υποστεί βαριατρική επέμβαση, βρέθηκε ότι είχαν χαμηλό σίδηρο, χαμηλή βιταμίνη D, αλλά και χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα. Η εκτίμηση πραγματοποιήθηκε σε 79 παχύσαρκους εφήβους από το 2001 έως το 2007 και τους ζητήθηκε να συμμετέχουν στην έρευνα από το 2011 έως το 2014. Παρατηρήθηκε ότι οι μοναδικοί παχύσαρκοι που είχαν χάσει βάρος ήταν όσοι είχαν εγχειριστεί.


Η συγκεκριμένη έρευνα μας αποδεικνύει πως μία βαριατρική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμινών, όπως άλλωστε είναι και αναμενόμενο, ωστόσο η ίδια η διατροφή ενός έφηβου ή νέου ενήλικα παχύσαρκου έχει την ικανότητα να δημιουργήσει αν όχι τις ίδιες, ακόμα και μεγαλύτερες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και στις περιπτώσεις της εφηβείας και στην ανάπτυξη του.


Ακόμα και αν τα άτομα με παχυσαρκία επιλέγουν τροφές πλούσιες σε θερμίδες, λίπος και ζάχαρη, θα πρέπει να κατανοήσουν πως πολλά από τα τρόφιμα που επιλέγουν δεν τους παρέχουν τίποτα άλλο πέρα από πολλές θερμίδες. Ακόμα και προτιμούν αυτό το είδος διατροφής ίσως λόγω γεύσης, θα πρέπει να εντάξουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας ώστε να καλύπτουν την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού τους σε θρεπτικά συστατικά.Πηγή: Επιστημονική ομάδα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου κ. Ζουμπανέα (diatrofi.gr)

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X