Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Προστατέψετε το παιδί σας από τον κίνδυνο πνιγμού!
Προστατέψετε το παιδί σας από τον κίνδυνο πνιγμού! thumbnail

Προστατέψετε το παιδί σας από τον κίνδυνο πνιγμού!

Τα ατυχήματα από πνιγμό στα παιδιά 2 – 4 ετών είναι 5 φορές περισσότερα σε σχέση με τα βρέφη και 2 φορές συχνότερα σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά έως 12 ετών. Ήδη από την ηλικία των 6 μηνών, όταν δηλαδή ένα μωρό μπορεί να πιάσει κάτι με τα χέρια του και να το βάλει στο στόμα του, ο κίνδυνος πνιγμού είναι πολύ μεγάλος.
Σύμφωνα με έρευνες, οι πιο επικίνδυνες τροφές για πνιγμό είναι οι καραμέλες, οι ξηροί καρποί, τα μεγάλα κομμάτια κρέατος ή τυριού, οι ρόγες από σταφύλι, το ποπ-κορν, οι τσίχλες, τα κόκκαλα και τα μεγάλα κομμάτια ωμών σκληρών λαχανικών.
Εκτός βέβαια από τις τροφές ένα μικρό παιδί μπορεί να πνιγεί καταπίνοντας και άλλα αντικείμενα, όπως μικρές μπαταρίες, εξαρτήματα παιχνιδιών, μικρά μαγνητικά, βόλους , κουμπιά, κέρματα κλπ.


Για να προστατέψετε τα παιδιά σας από τον κίνδυνο πνιγμού, καλό θα είναι να ακολουθείτε τα παρακάτω:


Επιβλέπετε πάντα το παιδί σας όταν τρώει ή πίνει. Τους πρώτους μήνες που εισάγετε στερεά τροφή στο μωρό σας, πολτοποιείτε το φαγητό στο multi. Kαθώς μεγαλώνει και αρχίζει να μασά, κόβετε το φαγητό σε πολύ μικρά κομμάτια στο μέγεθος μπιζελιού. Διδάξτε στο παιδί σας να τρώει πάντα καθιστό στο τραπέζι και εξηγήστε του ότι είναι επικίνδυνο να τρώει και ταυτόχρονα να τρέχει, να χοροπηδά ή να είναι ξαπλωμένο. Αποφεύγετε να του δίνετε τροφές που είναι πιθανόν να προκαλέσουν πνιγμό ,όπως οι ξηροί καρποί ή οι ρώγες σταφυλιού, μέχρι να γίνει 4 περίπου ετών. Ελέγχετε πάντα τα παιχνίδια του, να είναι κατάλληλα για την ηλικία του και να μην περιέχουν μικροσκοπικά κομμάτια επικίνδυνα για πνιγμό.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X