Αρχική / Σεξ / Άνδρας / O άντρας μου δεν έχει όρεξη για σεξ, τι συμβαίνει;
O άντρας μου δεν έχει όρεξη για σεξ, τι συμβαίνει;  thumbnail

O άντρας μου δεν έχει όρεξη για σεξ, τι συμβαίνει;

Ποια σχέση έχει η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία με τις άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες στους άνδρες;


Το πρόβλημα της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας έχει ερευνηθεί εκτενώς σε γυναικείους πληθυσμούς, αλλά λιγότερο στους άνδρες. Πρόσφατη μελέτη (Corona, 2013) έδειξε ότι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία στις περισσότερες περιπτώσεις συνυπάρχει με κάποια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία. 


Γράφει η Εύη Κυράνα  ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.

Συγκεκριμένα, 38% εκείνων που ανέφεραν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είχαν και στυτική δυσλειτουργία, 28,2% είχαν πρόωρη εκσπερμάτιση και 50% είχαν καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Μόνο 5% από εκείνους που ανέφεραν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία δεν ανέφεραν κάποια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία. 

Αν και η μειωμένη επιθυμία δημιουργεί προβλήματα στη στύση ή την εκσπερμάτιση, συχνότερα συμβαίνει το αντίστροφο. Γνωρίζουμε πια καλά ότι η ύπαρξη προβλημάτων στύσης ή εκσπερμάτισης έχει ως επακόλουθο δυσάρεστες σεξουαλικές εμπειρίες που σταδιακά οδηγούν σε μείωση της επιθυμίας για σεξ και αποφυγή κάθε σεξουαλικής δραστηριότητας. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία εστιάζει στη σταδιακή αύξηση της επιθυμίας με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των συνυπαρχόντων σεξουαλικών δυσλειτουργιών.


Ποια άλλα αίτια έχει η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών;


Η ίδια μελέτη έδειξε ότι οι πιθανότητες να αναφέρει κάποιος μειωμένη σεξουαλική επιθυμία αυξάνονταν σημαντικά όταν υπήρχε υπογοναδισμός (μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης), σχεδόν διπλασιάζονταν όταν υπήρχε κακή ψυχική υγεία, ενώ αναφέρθηκε από όσους είχαν υπερπρολακτιναιμία (αυξημένα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνη στο αίμα). 

Επιπλέον, οι άνδρες που είχαν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, χωρίς να συνυπάρχει κάποια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα στις καθημερινές ή προσωπικές τους σχέσεις.
 
Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία εστιάζει στην αποκατάσταση του προβλήματος που δημιουργεί το πρόβλημα της επιθυμίας. Σε κάθε περίπτωση, η ορθή αντιμετώπιση της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας οφείλει να προσεγγίζει το σύνολο των παραγόντων που δημιουργούν και συντηρούν το πρόβλημα.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X