Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Νέα μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης με χαμηλότερο κόστος
Νέα μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης με χαμηλότερο κόστος thumbnail

Νέα μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης με χαμηλότερο κόστος

Μια προοπτική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, σύγκρινε τα αποτελέσματα της συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) με μια νέα, απλοποιημένη, εργαστηριακή μέθοδο καλλιέργειας εμβρύων και βρήκε ότι τα ποσοστά  γονιμοποίησης και εμφύτευσης δε διέφεραν ανάμεσα στις δύο μεθόδους. Με τη νέα μέθοδο, μάλιστα, έχουν ήδη γεννηθεί 16 υγιή μωρά.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η νέα αυτή μέθοδος της IVF μπορεί να προσφέρεται με πολύ χαμηλότερο κόστος, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτή μεγαλύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού. Χρειάζεται, βέβαια, περεταίρω ποιοτική έρευνα, με σκοπό τον καθορισμό της μείωσης του κόστους, καθώς και τη διερεύνηση της προοπτικής των διαφορετικών ομάδων ασθενών που θα χρησιμοποιήσουν την απλοποιημένη αυτή προσέγγιση.


Ο αριθμός των παιδιών που έχουν γεννηθεί σε όλο τον κόσμο με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης μέχρι σήμερα, ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια. Εξαιτίας, όμως, του υψηλού της κόστους η μέθοδος είναι ουσιαστικά διαθέσιμη σε λιγότερο από το 10% του γενικού πληθυσμού. Η επιτυχία των τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής λοιπόν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα βελτίωσης των μεθόδων, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμες, οικονομικά προσιτές και αποτελεσματικές.


Στις αναπτυσσόμενες κοινωνίες, οι συνέπειες της υπογονιμότητας και της μη ηθελημένης ατεκνίας μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει, γιατί στις χώρες αυτές οι οικογένειες εξαρτώνται εξ ολοκλήρου  από τα παιδιά για την οικονομική τους επιβίωση. Για το λόγο αυτό, η υπογονιμότητα δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα της αναπαραγωγικής υγείας του ζευγαριού, αλλά έχει σοβαρές προεκτάσεις, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας.


Η νέα αυτή μέθοδος χρησιμοποιεί ένα πιο απλό σύστημα καλλιέργειας εμβρύων για να αντικαταστήσει τα πιο ακριβά συστήματα εκκολαπτηρίου, χωρίς να αλλάζει κάτι άλλο από τη διαδικασία, όπως είναι η χειρουργική αφαίρεση του ωαρίου, η εμβρυομεταφορά και η κατάψυξη εμβρύων. Στην σύντομη προοπτική κλινική δοκιμή, άλλωστε, η μέθοδος αυτή φαίνεται να έχει τα ίδια ποσοστά επιτυχίας με αυτά της συμβατικής μεθόδου.


Η απλοποιημένη μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής στην ιστορία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και  να αυξήσει την προσβασιμότητα των ατόμων στις θεραπείες αυτές, τόσο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και στις αναπτυγμένες. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αλλαγή, τη στιγμή που η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει αρχίσει να είναι μια μέθοδος κατάλληλη μόνο για τα εύπορα ζευγάρια. Οι ερευνητές ευελπιστούν τα αποτελέσματα της μελέτης να επαναπροσανατολίσουν το επιστημονικό ενδιαφέρον από την αναζήτηση νέων εργαλείων και περίτεχνων δοκιμασιών που αυξάνουν το κόστος της θεραπείας,  στην εύρεση μεθόδων που μπορεί να έχουν το ίδιο καλά αποτελέσματα με μειωμένο κόστος. 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X