Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πώς βοηθάμε το παιδί να διαλέξει επάγγελμα
Πώς βοηθάμε το παιδί να διαλέξει  επάγγελμα thumbnail

Xριστίνα, 18 ετών

Πώς βοηθάμε το παιδί να διαλέξει επάγγελμα

Aναγνώστριά μας ρωτά:


Οι γονείς μου είναι πολύ πιεστικοί όσον αφορά το διάβασμα και το που θέλουν να περάσω. Επειδή είναι δικηγόροι και με πιέζουν στη Νομική. Λένε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και δε θα καταφέρω να βρω οπουδήποτε αλλού δουλειά. Εγώ ποτέ δεν ήθελα αυτή τη δουλειά και νιώθω ότι όλο το διάβασμα που έριξα τόσο καιρό πάει τζάμπα δηλαδή με οδηγεί σε ένα στόχο που δε θα με οδηγήσει σε κάτι που αγαπάω. Είναι πολύ αυστηροί και δεν με καταλαβαίνουν νομίζουν το κάνουν για καλό μου, και είναι ξεροκέφαλοι. Πώς να τους εξηγήσω να μην παρεμβαίνουν στο μέλλον μου και ότι η ζωή είναι δική μου; Τι να πω.


Χριστίνα 18 ετών 


Αγαπητή αναγνώστρια. Απευθύναμε το ερώτημά σας στη Λητώ Κατάκη, ψυχολόγο-οικογενειακή θεραπεύτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.Είναι πολύ σημαντικό να κάνει κανείς αυτό που του αρέσει επαγγελματικά δεδομένου ότι η δουλειά καλύπτει για τους  περισσότερους το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Επίσης, όταν κάνεις αυτό που στο οποίο είσαι καλός/ή και σου αρέσει αποδίδεις περισσότερο.


Σκέψου καλά αν σ’ αρέσει κάποια από τις δυνατότητες που δίνονται από τις σπουδές που σου προτείνουν οι γονείς σου, γιατί οι βασικές σπουδές ως βάση πολύ συχνά απέχουν πολύ από το τι κάνουμε στη συνέχεια, και η ύλη των πανελληνίων ακόμα περισσότερο!


Ειδικά η ύλη και το σύστημα των πανελληνίων απέχει πολύ από το περιεχόμενο και το νόημα που μπορείς να βρεις σε μια δουλειά αργότερα.


Σκέψου το λοιπόν ως ένα ενδιάμεσο στόχο για σε μια πορεία ζωής. Ένα δύσκολο και κοπιαστικό στάδιο αλλά πάντως ένα μεταβατικό στάδιο.  Άκου την ουσία αυτού  που κάνουν οι γονείς σου μήπως και βρεις κάτι που να αρέσει σε σένα σα στόχο για το μέλλον σου. Αν όμως δεν βρεις ή αν υπάρχει κάτι που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον νοιώθεις ότι σου αρέσει και σε εμπνέει δε μπορεί κανείς να σε σταματήσει στο να το επιδιώξεις αν εσύ το θέλεις.


Πες στους γονείς σου πως, αν έχεις πάρει από εκείνους τις ικανότητες που τους οδήγησαν στο να πετύχουν αυτά που θέλουν να συνεχίσεις, θα μπορέσεις κι εσύ να χτίσεις πάνω σ’ αυτά που σ’ ενδιαφέρουν! Πες τους ότι χρειάζεσαι να σου έχουν εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρεις και ότι δεν είναι ωραίο να ξεκινάει κανείς με την έλλειψη επιλογών του τύπου "δε θα βρεις δουλειά".


Αν πάλι δεν μπορέσετε να επικοινωνήσετε, μια λύση θα ήταν να ζητήσεις να πάτε σε κάποιον σύμβουλο.


Αυτή τη στιγμή πάντως που έχεις κάνει τόση προετοιμασία και προσπάθεια και υποθέτω ότι δίνεις εξετάσεις, βάλε τα δυνατά σου για χάρη του κόπου που έκανες.


Και να ξέρεις ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, η γνώση μεταφέρεται και χρησιμεύει σε φάσεις και με τρόπους που τώρα που είσαι στην αρχή της ζωής σου δε φαντάζεσαι και μαθαίνουμε και από τις επιτυχίες αλλά και από τις αποτυχίες και από τις λοξοδρομήσεις.


Καλή επιτυχία και καλή τύχη!

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X