ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ 32: ΓΑΛΛΙΑ

Κλήρωση σε μουντιάλ με Εκουαδόρ, Ονδούρα και Ελβετία για τη Γαλλία είναι το ιδανικό όνειρο για πρόκριση στο δεύτερο γύρο. Αν όμως γυρίσουμε το χρόνο πίσω στο Νοέμβριο του 2013 και σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίον οι Πετεινοί άφησαν εκτός την Ουκρανία, μετά τα πλέι οφ, τότε και ο όμιλος μπορεί να κρύβει εκπλήξεις για το τέλος.

 

Οι μπλε είναι μία νέα ομάδα που άρχισε να τη δημιουργεί μετά το προβληματικό μουντιάλ του 2010 ο Μπλαν και τώρα συνεχίζει ο Ντεσάν με απώτερο στόχο του Euroτου 2016 που θα διοργανώσει η Γαλλία σε δύο χρόνια από τώρα.

 

Υπάρχει νέο αίμα, αλλά και μερικοί έμπειροι της παλιάς φρουράς, όμως η Γαλλία ποτέ της δεν είχε μια ενωμένη, συμπαγή ομάδα σε μεγάλη διοργάνωση. Εκείνη τη στιγμή ερχόταν η ώρα για βεντετισμούς, σκάνδαλα, εγωισμούς κι ό,τι άλλο χειρότερο για μία εθνική που επιθυμεί τη διάκριση και τη επιτυχία.

 

Ομαδικό πνεύμα? Ούτε κατά διάνοια. Ατομικισμός? Στα ύψη. Έτσι που να πας? Μέχρι που να φθάσεις? Λέγεσαι Γαλλία. Έχεις πίσω σου κοινό με δύναμη και βροντερή φωνή. Όμως ο εγωισμός επικρατεί της λογικής.

 

Μιλάμε τώρα για ένα θρύλο των μουντιάλ. Τι έχει κάνει? Ας το δούμε.

 

Πρωταθλήτρια κόσμου το 1988, στο σπίτι της. Δεύτερη το 2006 στη Γερμανία. Τρίτη το 1958 στη Σουηδία και το 1986 στο Μεξικό. Τέταρτη το 1982 στην Ισπανία. Το 1938, πάλι στην έδρα της, έφθασε στα προημιτελικά. Το 1934 στην Ιταλία αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο, καθώς επίσης στους ομίλους το 1930 στην Ουρουγουάη, το 1954 στην Ελβετία, το 1966 στην Αγγλία, το 1978 στην Αργεντινή, το 2002 στην Ιαπωνία και Νότιο Κορέα και το 2010 στη Νότιο Αφρική. Προκρίθηκε, αλλά δεν συμμετείχε, το 1950 στη Βραζιλία. Φέτος ανεβαίνει στις 14 συμμετοχές κι ευελπιστεί , το λιγότερο, να περάσει μέχρι τα προημιτελικά. Εφικτό?

 

 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

 

Από τη στιγμή που στον όμιλό της υπήρχε η Ισπανία, για τη νέα Γαλλία που διένυε μεταβατικό στάδιο ο μόνος δρόμος πρόκρισης ήταν τα πλέι οφ. Σκοπός της να έχει από κοντά τους Ίβηρες, μήπως γίνει η έκπληξη.

Φινλανδία, Γεωργία και Λευκορωσία απλώς συμπλήρωναν τον όμιλο.

Μετά οκτώ αγώνες οι Πετεινοί είχαν πετύχει το στόχο τους. Πίσω από την Ισπανία με μία μόνον ήττα (Ισπανία, Παρίσι 1-0) και πέντε νίκες. Η αλήθεια είναι πως αυτό το χαμένο παιχνίδι θα μπορούσε να της είχε δώσει και την άμεση πρόκριση. Όμως ο Πέδρο κτύπησε για τους Ισπανούς στο 50’, αντίδραση δεν υπήρξε κι έτσι ο Ντεσάν άρχισε να προετοιμάζει την ομάδα του για τα μπαράζ.

 

Αντίπαλος η Ουκρανία. Διάχυτα συναισθήματα. Πρώτο παιχνίδι στο παγωμένο Κίεβο. Ήττα 2-0 για τους Γάλλους. Το άγχος έπαιζε πια τον πρωτεύοντα ρόλο. Το λιγότερο φαντασιόπληκτος θα ήταν αυτός που θα πίστευε στη ανατροπή. Μία εβδομάδα μετά στο Παρίσι έδιναν των υπέρ πάντων αγώνα. Σακό και Μπενζεμά είχαν ισοφαρίσει το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα μέσα σε 34 λεπτά. Πριν το τέλος του ημιχρόνου. Η Γαλλία συνέχισε ζωηρά και στο δεύτερο μέρος. Τα πόδια άρχισαν να βαραίνουν. Ο Ντεσάν δεν έκανε αλλαγές. Πίστευε την αρχική ενδεκάδα και δικαιώθηκε στο 72’, όταν ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός Μαμαντού Σακό σημείωσε το τελικό 3-0, με το δεύτερο γκολ του κι έστειλε τους τρικολόρ στη Βραζιλία.

 

Από αυτή τη Γαλλία των προκριματικών ξεχώρισε ο τερματοφύλακας Γιορίς, και οι μέσοι Ριμπερί και Βαλμπουενά. Επιθετικά οι Πετεινοί ήταν καλύτεροι από τους Ισπανούς. Σκόραραν 15 φορές, έναντι 14 αυτών. Μαζί με τα κατατακτήρια παιχνίδια οι Γάλλοι σημείωσαν συνολικά 18 γκολ. Πρώτο σκόρερ ο Ριμπερί με πέντε. Ο επαγγελματίας σκόρερ έλειπε κι εξακολουθεί να απουσιάζει. Μπενζεμά, Ζιρού και Ρεμί δεν είναι επαρκείς για μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Περιθώρια αλλαγών δεν υπάρχουν. Μόνο βελτιώσεων. Είναι δυνατόν?

 

 

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

 

Ο Ντιντιέ  Ντεσάν κέρδισε Παγκόσμιο κύπελλο ως ποδοσφαιριστής, ταυτόχρονα αρχηγός, το 1998 στην πατρίδα του. Τεχνικός της Μονακό, της Γιουβέντους, και της Μαρσέιγ πριν αναλάβει την εθνική Γαλλίας τον Ιούλιο του 2012. Δηλαδή λίγους μήνες πριν αρχίσει ο προκριματικός γύρος για το μουντιάλ της Βραζιλίας. Τα κατάφερε. Οδήγησε με επιτυχία τους τρικολόρ και για επιβράβευση έλαβε την επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2016. Προώθησε νέα παιδιά στην εθνική. Μερικοί θα είναι στο μουντιάλ, άλλοι προετοιμάζονται για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016. Αγαπημένο του σύστημα το 4-2-3-1 με τον Μπενζεμά στην κορυφή και πίσω του τον Καμπάγιε. Εναλλακτική μορφή το 4-4-2 με τον Ζιρού παρτενέρ του Μπενζεμά.

 

 

 

ΑΣΤΕΡΙΑ

 

ΦΡΑΝΚ ΡΙΜΠΕΡΙ….. Στα 31 του βρίσκεται στο απόγειο μίας λαμπρής καριέρας. Η πανουργία του είναι ακόμη μεγαλύτερη. Δεν έχει προδοθεί από δυνάμεις κι ενθουσιασμό. Παίκτης κλειδί τόσο για τη Γαλλία, όσο και για την Μπάγερν. Ταχύς, ευφυής, εργατικός. Απλά χαρακτηριστικά που τον καθιστούν αναντικατάστατο. Διεθνής από το 2006 (81 συμμετοχές – 16 γκολ)

 

ΟΥΓΚΟ ΓΙΟΡΙΣ…..  Ο τερματοφύλακας. Ο αρχηγός. Ηγέτης της οπισθοφυλακής. Ποτέ δεν έκανε κάτι παραπάνω απ’ ό,τι έπρεπε. Ο γκολκίπερ της Τότεναμ έχει την αίσθηση της σωστής θέσης κι αυτό τον βοηθά να μετατρέπει τα δύσκολα σε εύκολα. Προβλέπει την κίνηση του αντίπαλου. Κατέχει μοναδικό ρεκόρ. Είναι ο μόνος Γάλλος διεθνής τερματοφύλακας που έχει αποβληθεί (το 2009 εναντίον της Σερβίας).

Στα 27του, διεθνής από το 2008 (56 συμμετοχές)

 

ΠΟΛ ΠΟΓΚΜΠΑ….. Αστεράκι. Ταλαντούχος. Μόλις 21 χρόνων ο μέσος της Γιουβέντους. Από τη νέα γενιά των Γάλλων ποδοσφαιριστών που προωθεί ο Ντεσάν. Το μουντιάλ αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδανικό για το μέλλον του. Ψηλός αμυντικός μέσος (1.88μ), φυσική δύναμη, καταπληκτική επιδεξιότητα. Γύρισε την πλάτη του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να παίξει στο καμπιονάτο με τη Γιουβέντους.

Διεθνής από το 2013 (10 συμμετοχές – 2 γκολ)

 

ΚΑΡΙΜ ΜΠΕΝΖΕΜΑ….. Το μόνο αποτελεσματικό όπλο στη γραμμή πυρός των Πετεινών. Σκοράρει δύσκολα σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο ο Ντεσάν τον εμπιστεύεται. Μήπως υπάρχει κι άλλος? Δυνατός, έξυπνος, ψύχραιμος επιθετικός, που χρειάζεται διαρκώς επιτήρηση. Στα 26 του, διεθνής από το 2007 (65 συμμετοχές – 19 γκολ)

 

 

 

ΕΙΔΙΚΟΙ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ….. Μπορεί να αντέξει την πίεση? Θεωρητικά ο όμιλος της είναι βατός, όπως το 2010 στη Νότιο Αφρική, αλλά τότε είχε αποτύχει. Έχει τη δυνατότητα ο Ντεσάν να δημιουργήσει αρμονικό περιβάλλον? Είναι γνωστό πως η Γαλλία σε μεγάλες διοργανώσεις δεν είναι ποτέ ενωμένη. Οι Πετεινοί εξαρτώνται πολύ από το παιχνίδι του Φρανκ Ριμπερί. Ποια είναι η αγωνιστική κατάστασή του?

 

ΛΟΓΟΙ ΧΑΡΑΣ….. Χαρισματικοί ποδοσφαιριστές. Γνήσια ταλέντα. Λίγες εθνικές ομάδες διαθέτουν παίκτες της κλάσης του Ριμπερί, του Πογκμπά, του Βαράν. Ο Ντεσάν επέλεξε το σωστό μείγμα έμπειρων και νεαρών, ταλαντούχων παικτών. Το 2010 στη Νότιο Αφρική η Γαλλία απογοήτευσε τελείως. Χειρότερα δεν μπορεί να πάει τώρα στη Βραζιλία.

 

ΛΟΓΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ….. Αρνητική παράδοση των Ευρωπαίων στη Νότιο Αμερική σε τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου. Τα στοιχήματα. Η Γαλλία θεωρείται ως μεγάλο αουτσάιντερ σε σύγκριση με τη Βραζιλία, την Ισπανία, την Αργεντινή και τη Γερμανία. Έλλειψη ικανού κεντρικού κυνηγού. Ο Μπενζεμά διαθέτει ποιότητα στο παιχνίδι του, αλλά του λείπει το γκολ σε μεγάλες διοργανώσεις.

Σχετικά άρθρα