Αρχική / Πολιτισμός / City life / Η Αθήνα που δεν γνωρίζουμε και θα μας εκπλήξει με μια απλή βόλτα
Η Αθήνα που δεν γνωρίζουμε και θα μας εκπλήξει με μια απλή βόλτα thumbnail

Η Αθήνα που δεν γνωρίζουμε και θα μας εκπλήξει με μια απλή βόλτα

Δεν το πιστεύετε, όμως η Αθήνα μπορεί ακόμη να μας εκπλήξει, να  μας συγκινήσει να μας κάνει να προβληματιστούμε και να οραματιστούμε τη σχέση μας μαζί της. Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέσα από μια βόλτα, μια διαδρομή με τα πόδια με στάσεις ιστορικής αξίας και πλούτου, αλλά και σύγχρονης αναζήτησης και εκτόνωσης. Αν μείνετε στην Αθήνα το τριήμερο πλοηγηθείτε οπωσδήποτε σε αυτό τον χάρτη.

Λύκειο του Αριστοτέλη, περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών για τη Γιορτή Βιβλίου, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την έκθεση του Στέφανου Τσιβόπουλου και από εκεί στην υπέροχη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη στην οδό Σουηδίας στο Κολωνάκι για την έκθεση A Thousand Doors που διοργανώνει ο ΝΕΟΝ μαζί με την περίφημη Whitechapel Gallery του Λονδίνου. Η ιστορία της πόλης, η ακλόνητη δύναμη των αρχαιοτήτων, η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του αθηναϊκού Bauhaus, το μοναδικό μέγαρο Σταθάτου και η κιβωτός πλούτου και ιστορίας της Γενναδείου γίνονται όχι απλώς επισκέψιμοι χώροι αλλά ενεργοποιούνται και αλληλεπιδρούν με τους επισκέπτες μέσα από σειρά σημαντικών δράσεων. Ο πολιτισμός, η τέχνη δίνει πνοή στην πόλη και ευνοεί τη συλλογικότητα και τη συνύπαρξη. Και προσφέρει μια σπάνια ψυχαγωγική διαδρομή άξια να συγκινήσει κάθε επισκέπτη από το εξωτερικό στην πόλη μας.
Λύκειο του Αριστοτέλη
Επιτέλους, ένας ιστορικός αρχαιολογικός χώρος στην καρδιά της Αθήνας κοινωνικοποιείται. Ο λόγος για το Λύκειο του Αριστοτέλη, μεταξύ Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλέως Κωνσταντίνου που άνοιξε από αυτή την εβδομάδα στο κοινό. Με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα εισέρχεται στον χώρο από την οδό Ρηγίλλης αρχικά, ενώ αργότερα, όταν ολοκληρωθεί μια σειρά εργασιών στο παρακείμενο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα ανοίξει το φυλάκιο δίπλα στο μνημείο των πεσόντων του Λάζαρου Σώχου, στην οδό Βασ. Σοφίας. Το Λύκειο υπήρξε από τα σπουδαιότερα γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας, στο οποίο ο Αριστοτέλης ίδρυσε την Περιπατητική Σχολή.

Ενημερωτικές πινακίδες πληροφορούν για τη λειτουργία του χώρου, όπου το 335 π.Χ. ιδρύθηκε η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, σε μια κατάφυτη εκτός των τειχών της πόλης περιοχή, μεταξύ των ποταμών Ηριδανού και Ιλισσού, που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα το "ταξίδι" τους κάτω από την πυκνοδομημένη πόλη. Στην περιοχή βρίσκονταν επίσης δύο ναοί, του Ηρακλή Παγκράτους και το ιερό του Λυκείου Απόλλωνος, από το οποίο ονομάστηκε και η Σχολή. Λειτουργεί καθημερινά 8 το πρωί με 8 το βράδυ, ενώ προβλέπεται να είναι ανοιχτός και το Σαββατοκύριακο.
Ωδείο Αθηνών
Βγαίνοντας στη Ρηγίλλης, ένα λεπτό αργότερα μπαίνει κανείς στη δροσιά και την αρχιτεκτονική αίγλη του Ωδείου Αθηνών, στο περιστύλιο του οποίου έχει απλωθεί η 37η Γιορτή Βιβλίου δημιουργώντας μια νέα αστική εμπειρία. Ο χώρος του Ωδείου, όπου στεγάζεται προσωρινά και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, έχει μοναδική ιστορία. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ωδείου Νίκος Τσούχλος στα εγκαίνια της Γιορτής Βιβλίου "πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα της πόλης, έργο πνοής και φιλόδοξου οραματισμού του μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου, που σήμερα δυστυχώς παραμένει ακόμα ημιτελές, τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες μετά την εδώ εγκατάσταση του Ωδείου Αθηνών το 1976. Στην τελειωμένη του μορφή, το κτίριο αυτό σχεδιάστηκε να στεγάζει μια ολόκληρη μικρή πόλη του πολιτισμού: τρία θέατρα, μουσείο, βιβλιοθήκη, κέντρο έρευνας, σχολή μουσικής, δραματική σχολή, χώρους εστίασης και αναψυχής και πολλά άλλα. Τι κρίμα αλήθεια που η Πολιτεία, που έκτοτε κατάφερε να χτίσει τόσες πολλές νέες λαμπρές υποδομές, θέατρα, μουσεία, να διοργανώσει ολυμπιακούς αγώνες και τόσα άλλα, αμέλησε επί τέσσερις δεκαετίες το εντούτοις νομοθετικά καθιερωμένο καθήκον της να αποπερατώσει το ημιτελές τούτο έργο του Δεσποτόπουλου! Αν το είχε κάνει, η Αθήνα θα διέθετε ήδη από την δεκαετία του 1980 ένα λαμπρό αμφιθέατρο 650 θέσεων στο κέντρο της, αλλά και τόσα άλλα…"

Στο περιστύλιο του υπέροχου κτιρίου φιλοξενείται ως και τις 15 Ιουνίου η Γιορτή Βιβλίου με δεκάδες εκδότες να παρουσιάζουν τα βιβλία τους αλλά και να πραγματοποιούν πλήθος δράσεων για μικρούς και μεγάλους. Το ωράριο λειτουργίας είναι:
Δευτέρα – Πέμπτη 6:00 μ.μ. – 10:00 μ.μ.
Παρασκευή & Σάββατο 6:00 μ.μ. – 10:30 μ.μ.
Κυριακή 11:00 π.μ. – 2:30 μ.μ. και 6:00 μ.μ. – 10:00 μ.μ.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Μοναδικής αίγλης το Μέγαρο Σταθάτου όπου φιλοξενείται το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει έναν από τους ομορφότερους κήπους της πόλης και από τα καφέ που έχουν αγαπηθεί όσο λίγα – σταθερό σημείο αναφοράς για μια ανάσα στην πόλη. Πέρα από τη μόνιμη συλλογή αυτές τις μέρες φιλοξενεί μια σπουδαία έκθεση σύγχρονης τέχνης. Το History Zero του Στέφανου Τσιβόπουλου, το έργο που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας, για να παρουσιαστεί στη συνέχεια σε Νέα Υόρκη, Τόκιο, Λονδίνο, Βαρκελώνη και άλλες μεγαλουπόλεις πριν έρθει στην Αθήνα. 

Το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου αποτελείται από ένα φιλμ δομημένο σε τρία επεισόδια (11 λεπτά το καθένα), συνοδευόμενο από ένα αρχείο 32 κειμένων και εικόνων με θέμα τα εναλλακτικά, μη–νομισματικά συστήματα συναλλαγών. Κεντρικό θεματικό άξονα αποτελεί η έννοια του χρήματος, η αξία των υλικών αγαθών στη σημερινή εποχή και τα εναλλακτικά συστήματα συναλλαγών.

Μέσα από τις ιστορίες τριών διαφορετικών ανθρώπων διερευνάται, με τρόπο ποιητικό, ο ρόλος του χρήματος στις ανθρώπινες σχέσεις, και οι πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της κατοχής του. Στο φιλμ βλέπουμε έναν μετανάστη από την Αφρική που ψάχνει μεταλλικά αντικείμενα στα σκουπίδια, έναν καλλιτέχνη από το εξωτερικό που συλλέγει εικόνες στους δρόμους της Αθήνας αναζητώντας έμπνευση για το επόμενο έργο του και μία συλλέκτρια έργων τέχνης που πάσχει από Αλτσχάιμερ και ζει απομονωμένη στο σπίτι της. Οι αρχικά ασύνδετες ιστορίες των τριών αυτών ηρώων συναντώνται μέσα από μικρά τυχαία γεγονότα.Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
Τελευταία στάση στην οδό Σουηδίας στους κήπους και το κτίριο κιβωτό της Γενναδείου Βιβλιοθήκης όπου ως το τέλος του μήνα φιλοξενείται η έκθεση A Thousand Doors που οργάνωσαν ο ΝΕΟΝ και η Whitechapel Gallery παρουσιάζοντας έργα 30 καλλιτεχνών, φημισμένων, από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. 

Η έκθεση αποτελεί το μεγάλο εικαστικό γεγονός της πόλης από τον Μάιο που άνοιξε για το κοινό, καθώς πλήθος κόσμου την επισκέπτεται καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, σε μια ιδανική εμπειρία θέασης έργων σύγχρονης τέχνης μέσα σε ένα κτίριο μοναδικής αξίας αλλά άγνωστο στο πολύ κοινό.  Η έκθεση εκτείνεται σε όλους τους χώρους της Γενναδείου, από τη βιβλιοθήκη μέχρι και τους κήπους της. Το σύνολο των έργων καλύπτει ποικίλα εκφραστικά µέσα όπως βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις κλπ. Μεταξύ των έργων συμπεριλαμβάνονται μια εγκατάσταση του Ισπανού Juan Muñoz στη δενδροστοιχία του κήπου, ένα γλυπτό δέντρο του Ιταλού Giuseppe Penone, ανάθεση από τη Whitechapel Gallery το 2012, ένα γλυπτό ποίημα του Georg Herold, ενώ η Βαλεντίνα Κάργα θα αναβιώσει την Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη σε περιηγήσεις στους κήπους.

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν είναι: Edward Allington, Matthew Barney, Christian Boltanski, Pavel Büchler, Michael Dean, Nina Fischer και Maroan el Sani, Ceal Floyer, Isa Genzken, Shuruq Harb, Nigel Henderson, Georg Herold, Susan Hiller, Hannah Höch, John Latham, Mark Manders, Juan Muñoz, Giuseppe Penone, Elizabeth Price, Michael Rakowitz, Annie Ratti, Meriç Algün Ringborg, Daniel Silver, Francis Upritchard, Adrián Villar Rojas, Jane και Louise Wilson, Γιάννης Κουνέλλης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Κώστας Ιωαννίδης, Βαλεντίνα Κάργα, Νίκος Ναυρίδης. Τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών είναι νέες αναθέσεις.

Αύριο Σάββατο  και την Κυριακή 7 και 8 Ιουνίου θα φιλοξενηθεί στη Γεννάδειο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΝΕΟΝ και του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου "Είναι αυτό τέχνη;" από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι. Η Γεννάδειος θα είναι κλειστή τη Δευτέρα 9 Ιουνίου.

Ωρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Τρίτη: 9πμ – 5μμ
Τετάρτη – Σάββατο: 9πμ – 9μμ
Κυριακή | 12μμ – 6μμ
Πηγή: www.iefimerida.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X