Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Η ζωή 13 πολιτικών εκτός Κοινοβουλίου
Η ζωή 13 πολιτικών εκτός Κοινοβουλίου thumbnail

Η ζωή 13 πολιτικών εκτός Κοινοβουλίου

Άφησαν τα έδρανα και ακολούθησαν άλλους δρόμους…Πολιτικοί που άφησαν πίσω τους νομοσχέδια και βουλευτικά έδρανα είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε γιατί η επανεκλογή τους δεν επετεύχθη, αποφάσισαν να αλλάξουν ζωή.

Ρεπορτάζ: Νίκη Παπάζογλου

Άλλοι ακολούθησαν τον δρόμο του αγρότη, άλλοι επέστρεψαν στα πανεπιστημιακά έδρανα κι άλλοι πήραν το μακρύ δρόμο της ξενιτιάς. Εκλεγμένοι, που κατά τη διάρκεια της θητείας του απασχόλησαν την κοινή γνώμη είτε τυγχάνοντας επιδοκιμαστικών σχολίων είτε ξεσηκώνοντας σωρεία αντιδράσεων με διάφορες πολιτικές τους αποφάσεις, σήμερα παραμένουν στο παρασκήνιο της πολιτικής σκηνής. 

Ορισμένοι από αυτούς, μοιάζει να εγκατέλειψαν για πάντα το αξίωμα του πολιτικού ενώ κάποιο άλλοι, παρότι ιδιωτεύουν, μοιάζει να «λοξοκοιτάζουν» με κάθε ευκαιρία την επιστροφή στην πολιτική αρένα. Ποιοι είναι όμως οι «έκπτωτοι» της ελληνικής πολιτικής σκηνής που άλλαξαν πορεία;

Ανδρέας Ανδριανόπουλος Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα μετά την μεταπολίτευση με την Νέα Δημοκρατία διατελώντας χρέη βουλευτή, υφυπουργού και υπουργού σήμερα ιδιωτεύει στον τομέα των επιχειρήσεων ως σύμβουλος. 

Πρώτη φορά αποχώρησε το 1994 λόγω διαφωνιών με τον τότε αρχηγό Μιλτιάδη Έβερτ. Ασχολήθηκε εκ νέου με τα κοινά, το 2004 όπου συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ως ανεξάρτητος μέχρι να διαγραφεί το 2006 έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με διατάξεις περί ασυμβίβαστου της βουλευτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στην διάρκεια της πορείας του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν το 1999 κατά τη διάρκεια των Νατοϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία αποκάλεσε τους δημοσιογράφους «φερέφωνα» της σερβικής προπαγάνδας του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. 

Από τότε ο κ. Ανδριανόπουλος είναι σύμβουλος πολιτικού ρίσκου για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και σε χώρες της Κεντρικής Ασίας , διδάσκει σε πανεπιστημιακές αίθουσες τόσο της Ελλάδας όσο και ξένων χωρών ενώ διευθύνει το Ινστιτούτο Διπλωματίας του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας (Deree). Οι δημοσιεύσεις άρθρων σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης είναι η μόνη «πολιτική» δραστηριότητα που παρουσιάζει σήμερα.

Γιώργος Αλογοσκούφης Τα πανεπιστημιακά από τα βουλευτικά έδρανα φαίνεται να προτιμά σήμερα ο Γιώργος Αλογοσκούφης, έπειτα από μακροχρόνια πολιτική καριέρα. Μέλος της βουλής των Ελλήνων από το 1996 έως το 2009 είχε διατελέσει Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας ενώ από το 2004 υπήρξε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έως και τον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου 2009. Στις εκλογές του Οκτωβρίου του ίδιου έτους απέτυχε να επανεκλεγεί και ανακοίνωσε την επιστροφή του στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Από τότε παραμένει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διδάσκοντας την οικονομική επιστήμη.

Νίκος Χριστοδουλάκης
Την ίδια επαγγελματική εξέλιξη επέλεξε και ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης αν και τον τελευταίο καιρό πηγές μαρτυρούν πως προσεγγίζει εκ νέου την πολιτική υπό τη σκέπη της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Χριστοδουλάκης ξεκίνησε την πολιτική του δράση το 1993 όταν διετέλεσε γενικός γραμματέας έρευνας και τεχνολογίας. Εν συνεχεία άσκησε καθήκοντα Υφυπουργού Οικονομικών για τον προϋπολογισμό και τη διαχείριση του δημόσιου χρέους κατά την κρίσιμη περίοδο της εισόδου της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Έπειτα υπήρξε επικεφαλής του Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και του τότε Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

Από την αποχώρησή του και μετά διατηρεί την έδρα του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών ως καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης. 

Θεόδωρος Πάγκαλος Ο πολιτικός που με τη φράση του «Μαζί τα φάγαμε», την οποία τεκμηρίωσε στο ομώνυμο διαδικτυακό βιβλίο που εξέδωσε στη συνέχεια, είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, έχει πλέον αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δράση αλλά όχι και από το δημόσιο βήμα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάνει τα πρώτα του βήματα στην πολιτική σκηνή το 1960 ως υποψήφιος στην ΕΔΑ χωρίς όμως να εκλεγεί και από τότε κι έπειτα παραμένει στο προσκήνιο ως το 2012 σε διάφορα αξιώματα. Διετέλεσε Υφυπουργός Εμπορίου, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών καθώς και στο Υπουργείο Πολιτισμού μέχρι την ανάληψη της αντιπροεδρίας της Ελληνικής Κυβέρνησης έως και την λήξη της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου. 

Τον Οκτώβριο του 2012, μετά την αποχώρησή του, ανακοινώθηκε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Βήμα πως ο πρώην πολιτικός θα επικοινωνεί τις απόψεις του εκπέμποντας στα ερτζιανά από τη συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού Βήμα fm κάθε Τρίτη. Αν και σήμερα δεν διατηρεί δική του ραδιοφωνική εκπομπή αρθρογραφεί στην προσωπική του ιστοσελίδα και καταθέτει συχνά τις απόψεις σε εμφανίσεις του σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Γιώργος ΛιάνηςΟ Γιώργος Λιάνης, υπήρξε ενεργός στην πολιτική σκηνή από το 1989 όπου εξελέγη βουλευτής Φλώρινας μέχρι και το 2011 που αποχώρησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αρνούμενος να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Από την αποχώρησή του κι έπειτα δεν ασχολείται ενεργά με την πολιτική αλλά μέχρι και σήμερα αρθρογραφεί σε στήλη της εφημερίδα Real News, έχοντας και εκπομπή στο ραδιόφωνο, καταθέτοντας τις απόψεις του περί πολιτικής και όχι μόνο…

Γεράσιμος ΑρσένηςΟ υπουργός που με τη ριζική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, κατά τη διάρκεια της θητείας του το 1996, βρέθηκε απέναντι σε χιλιάδες μαθητές οι οποίοι διαδήλωναν με το σύνθημα «κάτσε καλά Γεράσιμε», είναι άλλος ένας πολιτικός που έχει αποσυρθεί σήμερα. Έχοντας υπάρξει επικεφαλής στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εθνικής Άμυνας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, σήμερα φαίνεται να απολαμβάνει την συνταξιοδότησή του.

Παναγιώτης ΣγουρίδηςΤον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, Παναγιώτη Σγουρίδη συναντά κανείς σήμερα στους αμπελώνες του στα Άβδηρα. Εναλλακτικά μπορεί να διαβάσει τις απόψεις του αφού αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά.
Μέχρι το 2009 παρέμεινε ενεργός βουλευτής της αντιπολίτευσης, υπεύθυνος στον τομέα του τουρισμού και μέλος του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και έπειτα ασχολείται με την παραγωγή καθώς και τη διάθεση του τοπικού οίνου Αβδήρων, του κτήματος Σγουρίδη. Στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, εάν και έθεσε υποψηφιότητα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν κατάφερε να εκλεγεί.  

Αλέκος Δαμιανίδης
Με την παραγωγή ασχολείται επίσης και ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Δαμιανίδης. Έχοντας εγκαταλείψει τόσο την πολιτική όσο και την δικηγορία, διαμένει πλέον στις Σέρρες καλλιεργώντας κερασιές, ελιές, λάδι, φασολάκια, βυσσινιές, αχλαδιές, μαρούλια και σπανάκια. Όπως δηλώνει σε συνεντεύξεις του, ασχολούμενος με τις καλλιέργειες αισθάνεται δημιουργικός και χρήσιμος μιας και δεν έγινε αγρότης για να κερδίσει χρήματα αλλά για να είναι αυτάρκης.

Θεόδωρος ΚασσίμηςΕξίσου με την καλλιέργεια ασχολήθηκε και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης μιας και το τέλος της πολιτικής του θητείας σηματοδότησε την ενασχόλησή του με την εκτροφή σαλιγκαριών. Από υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών, μετά από εκλογή του επί 8 συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις στη Β’ Αθηνών με την Νέα Δημοκρατία, την περίοδο 1989-2009, και έχοντας ουσιαστικά βιώσει σημαντικές στιγμές της σύγχρονης κοινοβουλευτικής ιστορίας της χώρας, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα του στήνοντας μια σύγχρονη μονάδα εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας σαλιγκαριών. 

Βαγγέλης ΑργύρηςΜε τον αγροτικό τομέα και για την ακρίβεια με την πτηνοτροφία ασχολείται πλέον και ο Βαγγέλης Αργύρης. Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ εκλεγμένος από το 1993 έως και το 2007 είχε διατελέσει Υφυπουργός Γεωργίας στις εκλογές του 1993, του 1996 του 2000, του 2004 και του 2007 καθώς και εισηγητής του ΚΤΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ως τελευταία του πολιτική ενασχόληση καταγράφεται η συμμετοχή του στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση για την περιφέρεια, όπου κατέβηκε επικεφαλής του συνδυασμού «Ήπειρος Τόπος να ζεις». Από τότε διαμένοντας στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων διατηρεί πτηνοτροφική μονάδα διαθέτοντας τα πτηνοτροφικά του προϊόντα στον συνεταιρισμό της περιοχής. 

Μπεκίρης ΜιχάληςΟ βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που εξελέγη για πρώτη φορά το 2004 βουλευτής Αχαΐας, διατελώντας γραμματέας του προέδρου της Βουλής και από το 2008 έως και το τέλος της θητείας Καραμανλή Υφυπουργός Μεταφορών, σήμερα απασχολείται σε οικογενειακή επιχείρηση στην Αχαΐα, ενώ φαίνεται να έχει ενταχθεί άτυπα στο προσωπικό της βιομηχανίας «Αχαϊκά Πλαστικά».

Θεόδωρος ΡουσόπουλοςΤην εκπαίδευση, όχι υπό μορφή εκπαιδευτή αλλά εκπαιδευόμενου, φαίνεται να έχει προτιμήσει ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Ο στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι την παραίτηση του κατά τη διάρκεια του σκανδάλου της μονής Βατοπεδίου, παραμένει πολιτικά ανενεργός από το 2008. Μετά την δικαίωσή του στη δικαστική αγωγή που είχε κινήσει κατά δημοσιογράφων για συκοφαντική δυσφήμιση περί αδικαιολόγητου πλουτισμού, συνέχισε το διδακτορικό του στην Ιστορία σε πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. 

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Να ιδιωτεύει φαίνεται και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Μετά την διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αρνούμενη να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση του 2012, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου που ακολούθησαν και δηλώνοντας επισήμως την παραίτησή της το Νοέμβριο του ίδιου έτους από το ΠΑΣΟΚ, σήμερα συνεχίζει την καριέρα της ως δικηγόρος. Αν και δεν παρευρίσκεται στα δικαστήρια, η πρώην υπουργός ασχολείται με την παροχή νομικών συμβουλών σε ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

 

Newsbeast.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X