Αρχική / Υγεία / Ουρολογία / Γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κάνεις παιδί το καλοκαίρι
Γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κάνεις παιδί το καλοκαίρι thumbnail

Γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κάνεις παιδί το καλοκαίρι

 


Οι νεαροί άντρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαθέτουν κακής ποιότητας σπερματοζωάρια στη διάρκεια του καλοκαιριού και έτσι μειωμένες πιθανότητες πατρότητας, σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη. Επειδή ωστόσο τα σπερματοζωάρια που αποβάλλει κάθε άντρας δημιουργούνται τρεις μήνες νωρίτερα, το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι συνθήκες που επικρατούν την άνοιξη επηρεάζουν αρνητικά την μορφολογία και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, διευκρινίζουν οι ερευνητές.Η μελέτη τους αντικρούει πολλές από τις πεποιθήσεις των ειδικών για τους συμβάλλοντες παράγοντες στην ανδρική υπογονιμότητα, καθώς δείχνει πως ο τρόπος ζωής δεν παίζει καθοριστικό ρόλο. Ούτε καν τα στενά παντελόνια και εσώρουχα δεν συσχετίσθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη με την ανδρική υπογονιμότητα, παρά τις συνεχείς συστάσεις των ειδικών προς τους επίδοξους πατέρες να τα αποφεύγουν εντελώς.


Η μοναδική συνήθεια του τρόπου ζωής που συσχετίσθηκε με την μείωση της ποιότητας του σπέρματος είναι το κάπνισμα χασίς, το οποίο απεδείχθη ότι αλλοιώνει το μέγεθος και το σχήμα των σπερματοζωαρίων. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Human Reproduction», χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη έως σήμερα για τις επιδράσεις του τρόπου ζωής στην ποιότητα του σπέρματος. Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Μάντσεστερ επιστράτευσαν 2.249 άνδρες που είχαν απευθυνθεί σε 14 Κλινικές Γονιμότητας της Βρετανίας, οι 318 εκ των οποίων είχαν υγιή σπερματοζωάρια σε ποσοστό μικρότερο από το 4% του συνολικού αριθμού και οι υπόλοιποι καλύτερης ποιότητας σπέρμα.


Όταν σε έναν άντρα λιγότερο από το 4% των σπερματοζωαρίων έχουν φυσιολογική μορφολογία και κινητικότητα, ένα ζευγάρι δυσκολεύεται πολύ να τεκνοποιήσει και συχνά χρειάζεται τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική. Οι εθελοντές της μελέτης συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον ιστορικό και τον τρόπο ζωής τους, και οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με την ποιότητα του σπέρματός τους.


Οι άνδρες με τα ελάχιστα σπερματοζωάρια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν καπνίσει χασίς τους τρεις μήνες πριν δώσουν δείγμα σπέρματος όταν είχαν ηλικία κάτω των 30 ετών, ενώ είχαν και διπλάσιες πιθανότητες να έχουν δώσει το δείγμα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Αντιθέτως, η αποχή από το σεξ για τουλάχιστον έξι μέρες συσχετίσθηκε με καλύτερης ποιότητας σπέρμα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία και η ένδυση δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας.


Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, τα σπερματοζωάρια που αποβάλλονται με κάθε εκσπερμάτιση έχουν δημιουργηθεί 3 μήνες νωρίτερα, συνεπώς όταν ένα δείγμα δεν είναι υγιές, ευθύνονται παράγοντες που έλαβαν χώρα πολύ νωρίτερα.


«Όταν κάποιος ακούει ότι το καλοκαίρι το σπέρμα έχει χειρότερη ποιότητα, αμέσως σκέφτεται ότι ευθύνεται η ζέστη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλαν Πέισι, λέκτορας Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. «Όταν, όμως, ένας άντρας εκσπερματώνει τον Αύγουστο, τα σπερματοζωάριά του έχουν δημιουργηθεί τον Μάιο και συνεπώς η αιτία δεν σχετίζεται με τις συνθήκες του καλοκαιριού αλλά με τις συνθήκες της άνοιξης.


»Μπορούμε να υποθέσουμε ότι φταίνει οι μικρότερες μέρες της άνοιξης ή η έλλειψη της βιταμίνης D λόγω μειωμένης ηλιοφάνειας, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε ποιος είναι ο υπαίτιος μηχανισμός».


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X