ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ 32: ΕΛΒΕΤΙΑ

Ακόμη κι αν παραδεχτούμε πως  είχε εύκολο έργο στα προκριματικά, με αντιπάλους κατά πολύ υποδεέστερους της δεν μπορούμε να αμφιβάλουμε για τις εξαιρετικές εμφανίσεις της.

Έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, τερμάτισε πρώτη κι αήττητη αφήνοντας πίσω κατά επτά βαθμούς τη δεύτερη Ισλανδία.

Άρπαξε την ευκαιρία και σκαρφάλωσε στην έβδομη θέση της Παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας κι ήταν επικεφαλής στην κλήρωση του περασμένου Δεκεμβρίου για τα τελικά.

Απουσίασε από τα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2012, όταν τερμάτισε πίσω από το Μαυροβούνιο.

Άρχισε με νίκες την προκριματική εκστρατεία της επί της Σλοβενίας (2-0, εκτός) και της Αλβανίας (2-0, εντός).

Το παιχνίδι εκείνο με την Αλβανία στη Λουκέρνη διεξήχθη σε ένα στάδιο το οποίο κατά τα 2/3 ήταν γεμάτο από Αλβανούς, που θέλησαν να χειροκροτήσουν δικά τους παιδιά, όπως οι Σακίρι και Τζάκα που αποτελούν βασικά στελέχη της εθνικής Ελβετίας.

Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ελβετίας εκτελεί ένα ιδιαίτερα αναπτυγμένο αθλητικό πρόγραμμα προώθησης μεταναστών στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου.

 

Αρκετά μέλη της  ομάδας είναι από οικογένειες που μετανάστευσαν στην Ελβετία από τα Βαλκάνια στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Ποδοσφαιριστές όπως οι Τζέρνταν Σακίρι, Γκράνιτ Τζάκα, Χάρις Σεφέροβιτς , Βάλον Μπέχραμι, Μπλέριμ Ντζέμαϊλι, Μάριο Γκαβράνοβιτς, Άντμιρ Μεχμέντι, Γιόσιπ Ντρμιτς και πολλοί ακόμη.

Επιπροσθέτως υπάρχουν παίκτες με Πορτογαλικές, Βραζιλιάνικες αλλά και Τουρκικές ρίζες.

Αυτή λοιπόν η πολυεθνική Ελβετία θα είναι εφέτος στη Βραζιλία για να εμφανιστεί για δέκατη φορά σε τελική φάση μουντιάλ.

Φθάνει συνήθως στα προημιτελικά (1934, 1938, 1954 – στην έδρα της ), αλλά τακτικά και στο δεύτερο γύρο (1994,2006), έμεινε στη φάση των ομίλων τρεις χρονιές (1950, 1962,1966, 2010).

 Αντίπαλοι της στον πρώτο γύρο θα είναι το Εκουαδόρ, η Γαλλία και  οι Ονδούρας. Από την πρώτη εκτίμηση μπορεί να συμπεράνει κανείς πως έχει τη δυνατότητα να εμφανιστεί τουλάχιστον μέχρι τη δεύτερη φάση.

 Αδυναμία της η αμυντική γραμμή, καθώς οι Φιλίπ Σεντερός, Γιοχάν Τζουρού και Στιβ Φον Μπέργκεν είχαν ανεπιτυχείς εμπειρίες εφέτος σε συλλογικό επίπεδο.

 Η Ελβετία αποτελεί μία απρόβλεπτη ομάδα. Στην καλή μέρα της μπορεί να υπερισχύσει κάθε αντιπάλου. Αυτό φάνηκε στα προκριματικά , αλλά και σε μερικά φιλικά, όπως πέρσι με τη Βραζιλία στη Βασιλεία. Είναι όμως επιρρεπής και στις γκάφες. Πρόσφατο παράδειγμα η ισοπαλία 4-4 με την Ισλανδία για τα προκριματικά. Ήταν μπροστά με 4-1 και λίγο έλειψε να χάσει το παιχνίδι. Ομάδα έτοιμη για όλα, λοιπόν.

 

 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

 Πρόκριση εύκολη, χωρίς πίεση. Ανησυχία καμία. Ακόμη και με τις τρεις ισοπαλίες που είχε. Δύο εκτός με Νορβηγία (1-1) και Κύπρο (0-0) και μία εντός (4-4) με Ισλανδία. Στους Ελβετούς καλάρεσαν οι πρώτες νίκες κι όταν στις 12 Οκτωβρίου του 2012 η Νορβηγία της έκοψε βαθμούς στο Όσλο ο ομοσπονδιακός τεχνικός  Ότμαρ Χίτσφελντ  έκανε μία απρεπή χειρονομία στο διαιτητή μα αποτέλεσμα να αποβληθεί και να τιμωρηθεί με δύο αγωνιστικές.

Έγινε αναφορά στο περιστατικό αυτό για να τονισθεί η σοβαρότητα με την οποίαν όλοι αντιμετωπίζουν την εθνική τους.

Το πιο κρίσιμο παιχνίδι ήταν αυτό της τέταρτης αγωνιστικής. Η Ελβετία νίκησε  2-0 εκτός της Ισλανδία με γκολ των Μπαρνέτα και Γκαβράνοβιτς και πλέον η αισιοδοξία πρόκρισης είχε κυριεύσει τους πάντες. Τελικά σφράγισε και τυπικά το εισιτήριό της με νίκη εντός επί της Σλοβενίας.

 

Κορυφαίοι των προκριματικών οι Ίνλερ, Ροντρίγκες και Φον Μπέργκεν. Επιθετικά φάνηκε το νέο αστέρι, ο 22χρονος κεντρικός αμυντικός, ναι έτσι είναι, Φάμπιαν Σερ, που πέτυχε τα τρία από τα 17 γκολ της. Γενικά στην Ελβετία οι καθαρόαιμοι επιθετικοί (Γκαβράνοβιτς, Σεφέροβιτς, Μεχμέντι) σκοράρουν σπανίως. Συνήθως τη δουλειά την κάνουν οι επιθετικοί μέσοι.

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

 Ο 65χρονος Ότμαρ Χίτσφελντ διανύει τον τελευταίο και ουσιαστικά σημαντικότερο μήνα της καριέρας του με την Εθνική Ελβετίας. Την οδήγησε αήττητη στα τελικά, ευελπιστεί σε μία όσον το δυνατόν καλύτερη παρουσία της εκεί, αφού παραδίδει τα ηνία αμέσως μετά το μουντιάλ στον 50χρονο Βόσνιο Βλάντιμιρ Πέτροβιτς . Του προτάθηκε διετής ανανέωση του συμβολαίου του, όμως επιθυμεί να παραιτηθεί τούτη τη στιγμή. Κι έχει δίκιο αφού μέσα σε μία εξαετία αναγέννησε την εθνική ομάδα με προκρίσεις σε τελικά, καλά παιχνίδια και προωθήσεις νέων παικτών. Ο διάδοχος του θα βρει μία ολοκληρωμένη ομάδα.

Πολύπειρος τεχνικός ο Χίτσφελντ δούλεψε με την Γκρασχόπερς, την Ντόρτμουντ και την Μπάγερν (κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ με αμφότερες τις Γερμανικές ομάδες) πριν αναλάβει την Ελβετία το 2008.

Αγαπημένο αγωνιστικό μοντέλο του είναι το 4-2-3-1 με τον Ντρμιτς μπροστά και πίσω του τον Τζάκα. Ποτέ δεν ξεφεύγει από αυτό ακόμη κι αν αλλάξει ρόλους σε μερικά από τα βασικά στελέχη του. Ειδικά με τη χρησιμοποίηση του Ζέλσον Φερνάντες στο κέντρο, ο Τζάκα πάει στα πλάγια και παίζει ως ψεύτικο εννιάρι ο Σακίρι.

 

 ΑΣΤΕΡΙΑ

 

ΤΖΕΡΝΤΑΝ ΣΑΚΙΡΙ….. Ο 22χρονος ακραίος κυνηγός της Μπάγερν  είναι βασικός στις προτιμήσεις του προπονητή του. Το αριστερό πόδι του είναι θανατηφόρο. Διαθέτει όμορφο τρόπο να ελίσσεται ανάμεσα από τους αντιπάλους του και να περνάει ωραίες κάθετες πάσες. Ικανός να κινηθεί και στα δύο άκρα, αλλά να παίξει κι ως κεντρικός κυνηγός. Διεθνής από το 2010 (32 συμμετοχές – 8 γκολ)

 

ΣΤΕΦΑΝ ΛΙΧΤΣΤΑΪΝΕΡ….. Ο 30χρονος ακραίος δεξιός αμυντικός της Γιουβέντους διακρίνεται για την ταχύτητά και την εκρηκτικότητά του. Το «Ελβετικό Εξπρές» ή «Φόρεστ Γκαμπ» είναι τα προσωνύμιά του. Με τον Σακίρι συνθέτουν ένα ιδιαίτερα δυναμικό δίδυμο στο δεξιό φτερό. Διεθνής από το 2006 (62 συμμετοχές – 4 γκολ)

 

ΓΚΙΟΚΑΝ ΙΝΛΕΡ….. Ο 29χρονος κεντρικός μέσος της Νάπολι είναι ο αρχηγός της Ελβετίας με προσωπική εντολή του Χίτσφελντ. Τουρκικής καταγωγής περισσότερο αμυντικογενής ποδοσφαιριστής, απ’ ότι επιθετικογενής. Η μακρινή ακριβής πάσα του είναι ένα γνώριμο χαρακτηριστικό του. Επιπροσθέτως διαθέτει γερά πόδια, διεισδύει επικινδύνως αυτά και μόνον τον καθιστούν ηγέτη της εθνικής. Διεθνής από το 2006 (72 συμμετοχές – 6 γκολ)

 

ΕΙΔΙΚΟΙ

 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ….. Μπορούν να αποδώσουν σωστά μακριά από την Ευρώπη? Οι Ελβετοί έχουν αγωνιστεί ελάχιστες φορές μακριά από τη Γηραιά Ήπειρο την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα τρις (μουντιάλ Νοτίου Αφρικής, φιλικά με Τυνησία και Μαρόκο). Τελευταίο ταξίδι τους στη Νότιο Αμερική ήταν το 1985. Διέθετε τρεις καλούς κεντρικούς αμυντικούς οι οποίοι είναι εντελώς απροετοίμαστοι. Υπάρχουν λύσεις?

Πρόκειται για μία ανιαρή ομάδα? Ή έχουν αλλάξει τα πράγματα?

 ΛΟΓΟΙ ΧΑΡΑΣ…..  Ζωηροί νεαροί ποδοσφαιριστές χάρη στον εξαιρετικό προγραμματισμό της Ομοσπονδίας με την προώθησης αξιόλογων μονάδων. Εμπειρία υψηλού επιπέδου, καθώς οι βασικοί παίκτες της παίζουν σε μεγάλους Ευρωπαϊκούς συλλόγους. Έχει αποβάλει το φόβο και τη διστακτικότητα απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους.

 ΛΟΓΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ….. Τακτικά μένει από αυτοσυγκέντρωση, όπως έγινε στα προκριματικά με την Ισλανδία (4-1 μπροστά στο σκορ, δέχτηκε τρία γκολ, τελικά ισοπαλία4-4). Υπερβολική σπατάλη χαμένων ευκαιριών. Διαθέτει μεν καλούς προωθημένους κυνηγούς, οι οποίοι σκοράρουν δύσκολα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προκριματικά. Έλλειψη σοβαρού αντιπάλου για να δοκιμάσει τις πραγματικές δυνάμεις της. Τελευταία φορά που έπαιξε με δυνατή ομάδα ήταν το 2010, όταν νίκησε 1-0 την Ισπανία. Στα προκριματικά είχε να αντιμετωπίσει ομάδες κατά πολύ κατώτερές της.

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα