ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: 9 ΙΟΥΝΙΟΥ (vd)

Ένα ακόμη Μουντιάλ, το τελευταίο Ευρωπαϊκό, αυτό του 2006 στην Γερμανία ξεκινούσε ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ που έχει αρκετά ματς στη σύγχρονη εποχή. Ξεχωρίζουν ακόμη το πρώτο από τα έξι γκολ του απίθανου Τοτό Σκιλάτσι στο Ιτάλια Νοβάντα και η ιστορική πρώτη νίκη της Ιαπωνίας στην ιστορία της, σε παγκόσμια κύπελλα, το 2002.

1938

Επαναληπτικοί αγώνες μετά από ισόπαλα πρώτα παιχνίδια στον πρώτο γύρο. Κούβα και Ελβετία συμπλήρωσαν την οκτάδα του τουρνουά.

Κούβα-Ρουμανία 2-1: Οι Κουβανοί αν και έχαναν στο ημίχρονο πήραν μεγάλη πρόκριση στην πρώτη και μοναδική τους παρουσία σε παγκόσμιο κύπελλο.

Ελβετία-Γερμανία 4-2: Επική ανατροοπή των Ελβετών επί της Ναζιστικής Γερμανίας που είχε προηγηθεί με 2-0 στο 22ο λεπτό!

1986

Γαλλία-Ουγγαρία 3-0: Στο Νου Καμπ της Λεόν οι «τρικολόρ» έκαναν κάτι σαν προπόνηση στον υποτιθέμενο «τελικό» για την πρόκριση στους «16» από τον τρίτο όμιλο. Στοπιρά, Τιγκανά και Ροστό τα γκολ.

Σοβ.Ένωση-Καναδάς 2-0: Χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον καθώς οι Σοβιετικοί ήταν ήδη στους «16». Ο Ολεγκ Μπλαχίν και ο Αλεξάντερ Ζαβάροφ τα γκολ απέναντι στους Καναδούς που είχαν ήδη αποκλειστεί από την δεύτερη  αγωνιστική.

 

1990

Ιταλία-Αυστρία 1-0: Το άγχος της πρεμιέρας λίγο έλλειψε να στοιχήσει στους διοργανωτές Ιταλούς στο Ολύμπικο. Ένας Σικελός, ο Τοτό Σκιλάτσι ήρθε από το…πουθενά και λύτρωσε τους Ατζούρι. Μπήκε αλλαγή στο 76’ και στο 78’ στην πρώτη του ουσιαστικά επαφή με την μπάλα σκόραρε.

Ρουμανία-Σοβ.Ενωση 2-0: Με πρωταγωνιστή τον Μάριο Λάκατους που πέτυχε και τα δύο γκολ η Ρουμανία έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα στο Σαν Νικόλα του Μπάρι.

Κολομβία-Η.Α.Εμιράτα 2-0: Άνετη νίκη των Κολομβιανών στην πρεμιέρα τους στην Μπολόνια. Ο Ρεντίν και ο Βαλντεράμα οι σκόρερ.

2002

Κόστα Ρίκα-Τουρκία 1-1: Ο Γουίνστον Παρκς στο 86’ έδωσε την ισοπαλία στην Κόστα Ρίκα απέναντι στους Τούρκους που είχαν προηγηθεί με τον Εμρέ στο 56’.

Μεξικό-Εκουαδόρ 2-1: Ο Αγκουστίν Ντελγκάδο έβαλε μπροστά το Εκουαδόρ αλλά οι Μεξικανοί γύρισαν το ματς με γκολ των Μποργκέτι και Τοράδο. Με την νίκη αυτή το Μεξικό πήρε και μαθηματικά την πρόκριση για τους «16».

Ιαπωνία-Ρωσία 1-0: Ο Γιουνίσι Ιναμότο στο 51’ πετύχαινε το γκολ της ιστορικής νίκης των Ιαπώνων, της πρώτης
τους σε Μουντιάλ.

2006

Γερμανία-Κόστα Ρίκα 4-2: Πρεμιέρα του 18ου παγκοσμίου κυπέλλου στο Μόναχο με ένα χορταστικό ματς με έξι γκολ. Μόλις στο 6’ ο Φίλιπ Λαμ πέτυχε το πρώτο γκολ του τουρνουά και ακολούθησαν δύο γκολ από τον Μίροσλαβ Κλόζε και ένα από τον Τόρστεν Φρινγκς για τους διοργανωτές. Ο Πάολο Γουάνσοπ ήταν ο σκόρερ και
των δύο γκολ της Κόστα Ρίκα.

Πολωνία-Εκουαδόρ 2-0: Τρεις ώρες αργότερα η Πολωνία έγινε το πρώτο «θύμα» της διοργάνωσης και το Εκουδόρ προκάλεσε την πρώτη έκπληξη. Ο Κάρλος Τενόριο και ο Ντελγάδο τα γκολ.

Σχετικά άρθρα