ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: 10 ΙΟΥΝΙΟΥ (vd)

Πολλά και ενδιαφέροντα γεγονότα στο ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ της 10ης Ιουνίου. Πριν από 80 χρόνια η Ιταλία γινόταν για πρώτη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια ενώ στη σύγχρονη εποχή, ξεκινούσε το 1998 το Γαλλικό Μουντιάλ.

Ακόμη συναντάμε τα χατ-τρικ του Γκερντ Μίλερ το 1970 και του Πέδρο Παουλέτα το 2002, το Γερμανικό ρεσιτάλ του Ματέους και της Γερμανίας το 1990 καθώς επίσης και ένα αυτογκόλ του Γκαμάρα που χάρισε στην Αγγλία την νίκη με την Παραγουάη το 2006.

1934

Ιταλία-Τσεχοσλοβακία 2-1: Η Ιταλία κατακτά το τρόπαιο μετά από σκληρή μάχη 120 λεπτών στο Stadio del Partito Nazionale Fascista (το τωρινό Φλαμίνιο). Οι Τσεχοσλοβάκοι ήταν εκείνοι που πήραν το προβάδισμα στο 71’ με τον Άντονιν Πουτς αλλά δέκα λεπτά αργότερα οι Ατζούρι ισοφάρισαν με τον Ραϊμούντο Όρσι και πήραν την κούπα στην παράταση με γκολ του Άντζελο Σκιάβιο στο 95’.

1962

Προημιτελικά στο Χιλιανό Μουντιάλ όπου και τα τέσσερα ματς κρίθηκαν στο 90λεπτο και προέκυψε η τετράδα των ημιτελικών.

Γιουγκοσλαβία-Γερμανία 1-0: Ο Ραντάκοβιτς πέντε λεπτά πριν το τέλος έδωσε την νίκη στους «πλάβι» στο Σαντιάγο.

Τσεχοσλοβακία-Ουγγαρία 1-0: Στην Ρανκάγκουα το ντέρμπι των «γειτόνων» κρίθηκε από γκολ του Άντολφ Σέρερ στο 13’.

Χιλή-Σοβ.Ένωση 2-1: Στο πρώτο ημίωρο είχαν μπει και τα τρία γκολ. Σάντσεζ και Ρόχας σκόραραν για τους διοργανωτές ενώ ενδιάμεσα ο Τσισλένκο είχε ισοφαρίσει.

Βραζιλία-Αγγλία 3-1: Ο Μανού Γκαρίντσα έκλεψε την παράσταση, με τα δύο του γκολ οδηγώντας την κάτοχο Βραζιλία στην υπεράσπιση του τροπαίου. Ο Βαβά είχε πετύχει το τρίτο γκολ ενώ είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο
Χίτσενς για τους Άγγλους.

1970

Bραζιλία-Ρουμανία 3-2: Δύο γκολ από τον Πελέ και ένα από τον Ζαϊρζίνιο στην πιο εύκολη από ότι δείχνει το αποτελέσμα νίκη των Βραζιλιάνων. Ντουμιτράκε και Ντεμπρόφσκι τα Ρουμανικά γκολ.

Γερμανία-Περού 3-1: Ο Γκερντ Μίλερ συνέχισε να βομβαρδίζει. Δεύτερο συνεχόμενο μάλιστα χατ-τρικ μετά από εκείνο με την Βουλγαρία. Ο Κουμπίγιας σκόραρε για το Περού, με όλα τα γκολ να σημειώνονται στο πρώτο
ημίχρονο.

Σοβ.Ενωση-Ελ Σαλβαδόρ 2-0: Ο Ανατόλι Μπίσοβετς σκόρερ και των δύο γκολ.

Σουηδία-Ουρουγουάη 1-0: Νίκη με δύο γκολ διαφορά ήθελε η Σουηδία για να περάσει στην επόμενη φάση. Κατάφερε να πετύχει μόνο ένα και αυτό στις καθυστερήσεις με τον Οβε Γκραν αλλά δεν ήταν αρκετό για την πρόκριση που πήρε η Τσελέστε παρά την ήττα της.

1978

Ιταλία-Αργεντινή 1-0: Ο Ρομπέρτο Μπέτεγκα ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ που χάρισε την Ιταλία την πρώτη θέση στον όμιλο. Οι Αργεντινοί έμειναν δεύτεροι, διαλέγοντας όμιλο με Βραζιλία για την δεύτερη φάση των ομίλων.

Γαλλία-Ουγγαρία 3-1: Τυπικής διαδικασίας αγώνας με τους Γάλλους να εμφανίζονται με πράσινες φανέλες (!) καθώς είχαν πάρει μαζί τους μόνο την λευκή εμφάνιση από λάθος συννενόηση με την ΦΙΦΑ που είχε καθορίσει να παίξουν οι Ούγγροι με λευκά! Χρειάστηκε να επιταχθούν από την αστυνομία οι φανέλες τοπικής ομάδας δεύτερης κατηγορίας για να γίνει το ματς!

Γερμανία-Τυνησία 0-0: Αγωνιούσαν έως το τελευταίο δευτερόλεπτο οι Γερμανοί που αν έχαναν έμεναν εκτός συνέχειας.

Πολωνία-Μεξικό 3-1: Άνετη πρόκριση για την Πολωνία που της αρκούσε και η ισοπαλία. Δύο γκολ ο Μπόνιεκ και ένα ο αείμνηστος Κάζιμιρ Ντέινα.

1986

Aργεντινή-Βουλγαρία 2-0: Δύο υπέροχα γκολ με κεφαλιές των Βαλντάνο και Μπουρουσάγκα έδωσαν την νίκη στην Αργεντινή με τον Μαραντόνα να εντυπωσιάζει για πρώτη φορά στο «δικό του» Μουντιάλ.

Ιταλία-Ν.Κορέα 3-2: Ο Αλεσάντρο Αλτομπέλι πέτυχε δύο γκολ, έχασε και πέναλτι στην αγχωτική νίκη της Ιταλίας που ήθελε τουλάχιστον την ισοπαλία για να προκριθεί.

1990

Bραζιλία-Σουηδία 2-1: Με δύο γκολ του Καρέκα ήρθε η νίκη της Σελεσάο στο Ντέλε Άλπι του Τορίνο.

Τσεχοσλοβακία-ΗΠΑ 5-1: Σε ρυθμό προπόνησης η πεντάρα των Τσεχοσλοβάκων στην Φλωρεντία.

Γερμανία-Γιουγκοσλαβία 4-1: Πιθανόν η καλύτερη εμφάνιση των πάντσερ του Μπεκενμπάουερ σε εκείνο το Μουντιάλ στο Μιλάνο. Δύο γκολ από τον κορυφαίο παίκτη του γηπέδου, τον Λόταρ Ματέους.

1998

Βραζιλία-Σκωτία 2-1: Χρειάστηκε ένα αυτογκόλ του Μπόιντ στο 73’ για να πάρει μία εξαιρετικά αγχωτική νίκη η Βραζιλία στον ενακτήριο αγώνα του Μουντιάλ της Γαλλίας.

Mαρόκο-Νορβηγία 2-2: Δύο φορές προηγήθηκαν οι Μαροκινοί αλλά δεν μπόρεσαν να κρατήσουν την νίκη που την άξιζαν…

2002

Πορτογαλία-Πολωνία 4-0: Χατ-τρικ από τον Πέδρο Παουλέτα και ένα γκολ από τον Ρούι Κόστα στην εντυπωσιακή νίκη των Πορτογάλων που δεν την χάρηκαν καθώς αποκλείστηκαν όπως και οι Πολωνοί.

Ν.Κορέα-Η.Π.Α 1-1: Η Κορέα εξασφάλισε την πρόκριση της με γκολ του Αν όπως και οι Αμερικανοί που είχαν προηγηθεί με τον Κλιντ Μάθις που πέρασε ένα φεγγάρι από τον Εργοτέλη…

Τυνησία-Βέλγιο 1-1: Ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός Μαρκ Βίλμοτς το γκολ των Βέλγων.

2006

Αργεντινή-Ακτή Ελεφ. 2-1: Κρέσπο και Σαβιόλα τα γκολ των Αργεντινών που υποχρέωσαν σε ήττα την Ακτή στο ντεμπούτο της σε Μουντιάλ. Ο Ντρογκμπά μείωσε στα τελευταία λεπτά.

Aγγλία-Παραγουάη 1-0: Με αυτογκόλ μόλις στο τρίτο λεπτό του άλλοτε κεντρικού αμυντικού της ΑΕΚ Κάρλος
Γκαμάρα κρίθηκε το παιχνίδι.

Tρίνιντατ-Σουηδία 0-0.

Σχετικά άρθρα