Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / NYT: Ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει επιβληθεί από τους πιστωτές
NYT: Ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει επιβληθεί από τους πιστωτές  thumbnail

NYT: Ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει επιβληθεί από τους πιστωτές

''Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης θα προσπαθήσει να υλοποιήσει ένα δύσκολο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης που έχει επιβληθεί από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, σε αντάλλαγμα τη συνέχιση των δανείων διάσωσης'' αναφέρουν οι New York Times.

Ο χθεσινός «σαρωτικός ανασχηματισμός» χαρακτηρίζεται από ανταποκρίσεις και δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, ως προσπάθεια να δοθεί «νέα ώθηση» στην ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού, μετά τις επιδόσεις των δύο κυβερνώντων κομμάτων στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Στις περισσότερες ανταποκρίσεις, δίνεται έμφαση στην αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα από τον Γκίκα Χαρδούβελη για την «ευαίσθητη θέση» του υπουργού Οικονομικών, «μια επιλογή που σηματοδοτεί τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη Wall Street Journal.

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «ο κ. Χαρδούβελης, ένας έμπειρος τεχνοκράτης και με μακρά εμπειρία στην κυβέρνηση, θα αναλάβει να προωθήσει σειρά δύσκολων μεταρρυθμίσεων, στους επόμενους μήνες, προκειμένου να τονωθεί η ρημαγμένη από την ύφεση ελληνική οικονομία, ενώ επιπλέον θα διαπραγματευτεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για τη χώρα με τους θεσμικούς δανειστές της Ελλάδας (την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ), αργότερα μέσα στο έτος».

«Θετική» είναι στα δημοσιεύματα, η αποτίμηση της θητείας του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, στον οποίο αποδίδεται η «εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων», αλλά και το πρώτο πρωτογενές πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού, κατά την τελευταία δεκαετία. Αναφέρεται δε ότι ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της Τράπεζας της Ελλάδας, όταν ολοκληρώσει τη θητεία του ο νυν διευθυντής της, προς το τέλος Ιουνίου.

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ακόμη η «ενισχυμένη συμμετοχή» του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, «ως αποτέλεσμα των καλύτερων των αναμενόμενων ποσοστών του κόμματος στις ευρωεκλογές και στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Οι «New York Times» αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών του, ως μέρος ενός «σαρωτικού κυβερνητικού ανασχηματισμού».

Όπως επισημαίνεται, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, είναι «ένας σεβαστός καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης» και θα προσπαθήσει να υλοποιήσει ένα «δύσκολο πρόγραμμα» οικονομικής μεταρρύθμισης που «έχει επιβληθεί» από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, σε αντάλλαγμα τη συνέχιση των «δανείων διάσωσης».

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, μετά την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων τον Απρίλιο και ανοίγοντας το δρόμο για συνομιλίες το φθινόπωρο σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Επίσης, σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας «έχει αναλώσει» το πολιτικό του κεφάλαιο, στα δύο τελευταία χρόνια, ηγούμενος της προσπάθειας για λιτότητα που επέφερε το «πετσόκομμα των εισοδημάτων» και την «αύξηση του ποσοστού ανεργίας»
Madata.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X