ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: 11 ΙΟΥΝΙΟΥ (vd)

Η πρώτη «λευκή ισοπαλία» στην ιστορία του Μουντιάλ σημειώθηκε ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ στο Γκέτεμποργκ το 1958 με αντιπάλους την Βραζιλία και την Αγγλία. Κατά τα άλλη η ημέρα ανήκει στο Μεξικό που νίκησε σε τρία τουρνουά ανάμεσα τους και τα δύο που διοργανώθηκαν στην χώρα των Αζτέκων, το 1970 και το 1986 ((είχε και μία ισοπαλία σε ένα τέταρτο ματς). Πρωταγωνιστής και ο Γκάρι Λίνεκερ με τέσσερα γκολ στις 11 Ιουνίου. Τρία το 1986 και ένα το 1990.

 

1958

Οι επτά από τους οκτώ αγώνες της δεύτερης αγωνιστικής στη φάση των ομίλων.

Αργεντινή-Β.Ιρλανδία 3-1: Οι Ιρλανδοί προηγήθηκαν μόλις στο τέταρτο λεπτό αλλά αυτό δεν στάθηκε ικανό να τους δώσει κάτι σε αυτό το ματς.

Γερμανία-Τσεχοσλοβακία 2-2: Μπροστά με 2-0 στο ημίχρονο η Τσεχοσλοβακία αλλά η Γερμανία όπως πάντα πήρε αυτό που τελικά ήθελε και αυτό το «Χ» την έστειλε ουσιαστικά στους «8».

Γιουγκοσλαβία-Γαλλία 3-2: Από τα ωραιότερα ματς του τουρνουά με τον Ζιστ Φοντέν να ανοίγει και να κλείνει το σκορ. Ενδιάμεσα οι «πλάβι» βρήκαν τρεις φορές τον δρόμο προς τα δίκτυα.Τις δύο με τον ιδιαίτερα γνωστό στο Ελληνικό κοινό, Τόζα Βεσελίνοβιτς.

Παραγουάη-Σκωτία 3-2: Ωραίο ματς στο Νόρκεπινγκ με την Παραγουάη να βάζει βάσεις πρόκρισης.

Μεξικό –Ουαλία 1-1: Δεύτερη ισοπαλία για τους Ουαλούς.

Βραζιλία-Αγγλία 0-0: Γράφτηκε ιστορία στο Ούλεβι του Γκέτεμποργκ με την πρώτη λευκή ισοπαλία σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου.

Σοβ.Ενωση-Αυστρία 2-0: Η Αυστρία έγινε η πρώτη ομάδα που αποκλείστηκε και μαθηματικά με εκείνη την ήττα.

1970

Μεξικό-Βέλγιο 1-0: Ένα αμφισβητούμενο πέναλτι του Γκουστάβο Πένια στο 14’ χάρισε την νίκη και την πρόκριση στους Μεξικανούς στον «τελικό» του πρώτου ομίλου.

Ιταλία-Ισραήλ 0-0: Η Ιταλία ήθελε έναν βαθμό για να πάρει την πρόκριση και τον πήρε! Το Ισραήλ αποχαιρέτησε.

Αγγλία-Τσεχοσλοβακία 1-0: Στην Αγγλία αρκούσε το «Χ» αλλά με πέναλτι του Άλαν Κλαρκ πήρε την πρόκριση μαζί με την Βραζιλία από τον τρίτο όμιλο.

Βουλγαρία-Μαρόκο 1-1: Άνευ βαθμολογικής σημασίας αναμέτρηση καθώς είχαν ήδη αποκλειστεί και οι δύο.

1978

Βραζιλία-Αυστρία 1-0: Η Αυστρία είχε ήδη περάσει και παρά την ήττα της πήρε και την πρώτη θέση στον όμιλο με καλύτερη διαφορά τερμάτων από την Σελεσάο που είχε σκόρερ τον Ρομπέρτο (τον αποκαλούμενο Dinamite)!

Ισπανία-Σουηδία 1-0: Δεν είχε βαθμολογικό αντίκρυσμα η νίκη της Ισπανίας που ήθελε ήττα ή ισοπαλία με λίγα ή καθόλου γκολ της Βραζιλίας για να περάσει. Σκόρερ ο Ασένσι.

Περού-Ιράν 4-1: Χατ-τρικ του Τεόφιλο Κουμπίγιας που χάρισε την νίκη και την πρωτιά στον όμιλο στους Περουβιανούς.

Σκωτία-Ολλανδία 3-2: Νίκη με τρία γκολ διαφορά ήθελε η Σκωτία. Την νίκη την πήρε αλλά δεν στάθηκε ικανή παρά την πολύ καλή εμφάνιση να της δώσει την πρόκριση. Οι Ολλανδοί προηγήθηκαν με τον Ρέζενμπρικ στο 34’ και μείωσαν σε 3-2 στο 71’ με τον Ρεπ κόβοντας τα πόδια των Σκωτσέζων που είχαν ισοφαρίσει με τον Νταλγκλίς και είχαν πάρει προβάδισμα με δύο γκολ του Άρτσι Γκέμιλ.

1986

Μεξικό-Ιράκ 1-0: Εντυπωσιακή επανάληψη για το Μεξικό. Όπως και το 1970 που διοργάνωσε το Μουντιάλ, έτσι και το 1986 προκρίθηκε την ίδια ημερομηνία από τον όμιλο νικώντας με το ίδιο σκορ (1-0 με γκολ του Κιράρτε).

Παραγουάη-Βέλγιο 2-2: Δύο φορές προηγήθηκαν οι Βέλγοι, δύο φορές ισοφάρισε ο Καμπάνας για την Παραγουάη. Στο τέλος προκρίθηκαν και οι δύο καθώς το Βέλγιο ήταν πρώτο στην ειδική βαθμολογία των «τρίτων». Σε εκείνο το Μουντιάλ, υπήρχαν έξι όμιλοι και εκτός από τους δύο πρώτες ομάδες, προκρίθηκαν και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες.

Αγγλία-Πολωνία 3-0: Η Αγγλία δεν είχε σκοράρει στα δύο πρώτα ματς και ήθελε μόνο νίκη για να εξασφαλίσει την παρουσία της στους «16». Σκόρερ και των τριών γκολ ο Γκάρι Λίνεκερ. Η Πολωνία πέρασε και εκείνη στην επόμενη φάση.

Μαρόκο-Πορτογαλία 3-1: Το Μαρόκο…φαβορί για την 4η θέση στον όμιλο, πήρε τελικά την 1η χάρις και στην νίκη της Αγγλίας και έστειλε τους Πορτογάλους μία ώρα αρχίτερα σπίτι τους.

1990

Κόστα Ρίκα-Σκωτία 1-0: Ιστορικής σημασίας νίκη στην παρθενική παρουσία των Κοσταρικανών. Σκόρερ ο Χουάν Καγιάσο στη Γένοβα.

Αγγλία-Ιρλανδία 1-1: Ο Γκάρι Λίνεκερ σκοράρει ξανά αλλά αυτή την φορά το γκολ δεν ήταν αρκετό. Ο Κέβιν Σίντι ισοφάρισε στο Σεντ Ελία του Κάλιαρι στο Βρετανικό ντέρμπι.

1998

Καμερούν-Αυστρία 1-1: Ο Τόνι Πόλστερ στις καθυστερήσεις έσωσε την Αυστρία από ήττα.

Ιταλία-Χιλή 2-2: Χρειάστηκε ένα πέναλτι του Ρομπέρτο Μπάτζιο στο 85’ για να μην χάσει η Ιταλία στο Μπορντό. Ο Βιέρι είχε δώσει το προβάδισμα στους Ατζούρι αλλά οι Χιλιανοί με δύο γκολ του Μαρσέλο Σάλας είχαν γυρίσει το ματς.

2002

Γερμανία-Καμερούν 2-0: Στα «αδάμαστα λιοντάρια» δεν θα αρκούσε ούτε η ισοπαλία αν τελικά δεν νικούσε η Ιρλανδία την Σ.Αραβία. Μπόντε και Κλόζε τα γκολ.

Ιρλανδία-Σ.Αραβία 3-0: Άνετη νίκη-πρόκριση των Ιρλανδών.

Δανία-Γαλλία 2-0: Η κάτοχος Γαλλία αποκλειόταν χωρίς να έχει πετύχει ούτε ένα γκολ. Το αουτσάϊντερ Δανία με αρχηγό τον Ρενέ Χένρικσεν πήρε απρόσμενα την πρώτη θέση στον όμιλο με γκολ ενός άλλου γνωστού μας του Ντένις Ρόμενταλ και του Γιον Τόμασον.

Σενεγάλη-Ουρουγουάη 3-3: Η Σενεγάλη συνόδευσε την Δανία στην επόμενη φάση αν και δεν κατάφερε να κρατήσει την νίκη παρά το προβάδισμα με 3-0 στο 38ο λεπτό. Ο Αλβάρο Ρεκόμπα ισοφάρισε με πέναλτι στο 88’ για την Τσελέστε.

2006 Ολλανδία-Σερβία 1-0: Ο Άριεν Ρόμπεν χάρισε την νίκη στους Οράνιε στην Λειψία απέναντι στους Σέρβους
του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

Πορτογαλία-Ανγκόλα 1-0: Ο Πέδρο Παουλέτα ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ.

Μεξικό-Ιράν 3-1: Χατ-τρικ του Ομάρ Μπράβο στην Νυρεμβέργη.

Σχετικά άρθρα