Εντουάρντο, ο Κροάτης από τη Βραζιλία!

Το βράδυ της πρεμιέρας ένας παίκτης θα τραγουδήσει και τους δύο Εθνικούς Ύμνους που θα ακουστούν. Θα φορά την «ερυθρόλευκη» φανέλα της Κροατίας, αλλά η καρδιά του θα χτυπά και για την Βραζιλία.

Είναι ο Εντουάρντο Άλβες ντα Σίλβα που όπως λέει το όνομά του είναι Βραζιλιάνος. Το διαβατήριό του όμως Κροατικό. Και στα 31 του χρόνια θα δει επιτέλους το όνειρό του να πραγματοποιείται. Θα αγωνιστεί σε ένα Μουντιάλ – και μάλιστα στη Βραζιλία – αλλά με την Κροατία.

«Αν μπορούσα θα φορούσα τη φανέλα της Κροατίας κι από μέσα της Βραζιλίας» είπε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ο άνθρωπος που φιλοδοξεί να γίνει πρωταγωνιστής στον αγώνα της πρεμιέρας. Προς το παρόν συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας για το ιδιότυπο του πράγματος.

Τον Εντουάρντο ‘Αλβες ντα Σίλβα στη Βραζιλία τον ξέρουν ως «Ντούντου». Δεν πρόλαβαν να τον μάθουν όμως καλά. Στα 15 του χρόνια κι ενώ είχε αρχίσει να δίνει δείγματα του ταλέντου του πήγε στη Κροατία, στα τμήματα υποδομής της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που εκτίμησε το ταλέντο του.

Εκεί ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά. Κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στο πρωτάθλημα το 2004,06 και 07 κι ο δρόμος για μια ευρωπαϊκή μεταγραφή ήταν ανοιχτός.

Ο Αρσέν Βενγκέρ τον είδε και τον πήρε στην Άρσεναλ. Το καλοκαίρι του 2007 πλήρωσε 7,5 εκ. λίρες για να τον πάρει στο Λονδίνο. Κάποια προβλήματα με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ξεπεράστηκαν κι ο Εντουάρντο άρχισε να δείχνει το ταλέντο του.

Όμως στις 23 Φεβρουαρίου 2008 στον αγώνα με την Μπέρμπιχαμ τραυματίστηκε σοβαρα: Κάταγμα περόνης και εξάρθρωση αριστερού αστραγάλου ήταν η διάγνωση των γιατρών. Ο Βραζιλιάνος που στο μεταξύ είχε γίνει Κροάτης στην  υπηκοότητα βρέθηκε σε ένα κόσμο που δεν γνώριζε. Από νοσοκομείο  σε νοσοκομείο και από εξέταση σε εξέταση χωρίς να γνωρίζει Αγγλικά. Το διάστημα εκείνο όπως παραδέχεται η βοήθεια του Ζιλμπέρτο Σίλβα ήταν καθοριστική. Του έκανε τον μεταφραστή, τον πήγαινε από εδώ κι από εκεί. Ο Ζιλμπέρτο που γνωρίσαμε και στην Ελλάδα για μια ακόμα φορά έκανε το καλύτερο δυνατό.

Η αγγλική εμπειρία του ήρωα μας δεν ήταν η καλύτερη. Ένα χρόνο μετά επέστρεψε στα γήπεδα, αλλά στον αγώνα Κυπέλλου με την Κάρντιφ ξανατραυματίστηκε, αυτή τη φορά στον τένοντα. Επέστρεψε στη πρεμιέρα της σεζόν 2009-10 με την Έβερτον, αλλά μετά από δύο χρόνια αποχής δεν ήταν ο ίδιος. Η δεν ήταν στα στάνταρ της Άρσεναλ.

Η Σαχτάρ του Ντόνεσκ το 2010 πλήρωσε  όπως λέγεται 6 εκ. λίρες για να τον αποκτήσει. Υπέγραψε συμβόλαιο τεσσάρων χρόνων μαζί της που λήγει αυτές τις μέρες.

Οι Κροάτες εμφάνισαν στην εθνική κάτω των 21 τον Εντουάρντο το 2004 στους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γερμανίας. Λίγο αργότερα στις 16 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς έκανε το ντεμπούτο του στην ομάδα των ανδρών. Πως τα πήγε;  Από τότε σε 69 αγώνες έχει σημειώσει 29 γκολ κι είναι ο 2ος σκόρερ της εθνικής πίσω από τον Νταβόρ Σούκερ που έχει φθάσει τα 45. Δεν θα τον πιάσει, αλλά θα ανεβάσει αρκετά τον πήχη για αυτόν που θα θελήσει να τον ξεπεράσει!

Στη Βραζιλία ο Εντουάρντο θα ζήσει το όνειρό του. Κι απόψε θα κυνηγήσει τη νίκη στο Σάο Πάολο. Έτσι κι αλλιώς για όλα τα παιδιά του Ρίο μια επίσκεψη με νίκη στη πόλη αυτή είναι το καλύτερο που μπορεί να τους συμβεί.

Σχετικά άρθρα