ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ 32: Η.Π.Α

Φαινομενικά η πρόκρισή της νωρίς στα τελικά δεν σημαίνει ότι η ομάδα ήταν ή είναι έτοιμη για μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Η νίκη 2-0 επί του Μεξικού, παιχνίδι που τους έδωσε το εισιτήριο πρόκρισης, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κακή αγωνιστική κατάσταση του αντιπάλου. Ας σκεφτεί κανείς πως τρεις μέρες πριν από αυτό το παιχνίδι οι Αμερικανοί είχαν ηττηθεί με 3-1 από την Κόστα Ρίκα.

 

Οι ΗΠΑ των προκριματικών ήταν μία καθαρά αμυντική ομάδα. Στον τέταρτο και πιο ισχυρό γύρο, αυτόν που έκρινε την πρόκριση, πέτυχαν τρία γκολ μόνο στο τελευταίο, νικηφόρο κι αδιάφορο παιχνίδι με τον Παναμά (3-2, εκτός) αλλά κι εκεί δεν λειτούργησε καλά η αμυντική γραμμή.

 

Υπάρχουν παράπονα για τις τακτικές του Κλίνσμαν. Οι Αμερικανοί θέλουν την ομάδα τους να παίζει καλό κι επιθετικό παιχνίδι. Αυτό το έχουν δει μόνο στα φιλικά. Επιθυμούν, λοιπόν, την αλλαγή αγωνιστικού προσώπου για τα επίσημα παιχνίδια.

 

Ο Γερμανός προπονητής χρησιμοποίησε 40 παίκτες στα προκριματικά. Αναζήτησε τους καλύτερους. Αυτούς που με την εμπειρία τους θα κρατήσουν ψηλά τη σημαία. Παράλληλα χρησιμοποίησε κι αρκετά νέα παιδιά. Ορισμένα από αυτά τα εμπιστεύτηκε και τα πήρε μαζί του. Δοκίμασε σχήματα και τακτικές. Έκανε αλλαγές. Γενικά ανακάτεψε την τράπουλα. Με αυτά τα χαρτιά που είχε προσπάθησε να κερδίσει.

Γενικά το έργο του κρίνεται πετυχημένο. Όμως τώρα τα εμπόδια είναι δύσκολα. Στον όμιλο υπάρχει η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Γκάνα. Μάλλον χρειάζεται ένα θαύμα για το δεύτερο γύρο.

 

Οι ΗΠΑ θα εμφανιστούν εφέτος για δέκατη φορά σε μουντιάλ. Από το 1990 και μετά δεν έχουν λείψει ποτέ. Το 1930, στην πρώτη διοργάνωση, έφθασε στα ημιτελικά.  Το 2002 στα προημιτελικά. Το 1994 (σπίτι της), και το 2010 αποχώρησε στο δεύτερο γύρο. Τις υπόλοιπες πέντε φορές αποκλείστηκε στην πρώτη φάση ή στους ομίλους (1934, 1950 – και πάλι στη Βραζιλία – 1990, 1998 και 206)

 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

 

Έφθασε στην πρόκριση εύκολα πριν την ολοκλήρωση του τουρνουά. Στην τρίτη φάση τερμάτισε πρώτη με μόλις μία ήττα από την Τζαμάικα (2-1, εκτός). Πέρασε στον τέταρτο γύρο. Άρχισε με ήττα 2-1 εκτός έδρας  από την Ονδούρα, συνέχισε χωρίς ήττα μαζεύοντας πολύτιμους βαθμούς, έκανε ακόμη μία ήττα από την Κόστα Ρίκα με 3-1 (εκτός) κι εξασφάλισε την πρόκριση στο αμέσως επόμενο παιχνίδι με το Μεξικό (2-0).

 

Είχαν απομείνει ακόμη δύο παιχνίδια με Τζαμάικα και Παναμά , αλλά ήταν εντελώς αδιάφορα. Καθαρά πειραματικά για την εξεύρεση νέων ταλαντούχων παικτών .

 

Από τα 16 παιχνίδια της ο Κλιντ Ντέμπσι έπαιξε στα 14. Ήταν ο πλέον σταθερός της παίκτης. Οι ΗΠΑ πέτυχαν 26 γκολ, όχι ιδιαίτερα ικανοποιητική επιθετική γραμμή. Ο Ντέμπσι ήταν και πάλι ό,τι καλύτερο είχαν να παρουσιάσουν οι Γιάνκηδες αφού σκόραρε οκτώ φορές. Κανείς από τους υπόλοιπους επιθετικούς δεν φανέρωσε «φονικά» ένστικτα.   

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

 

Ο Γερμανός Γίργκεν Κλίνσμαν έγινε ομοσπονδιακός τεχνικός των ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου του 2011. Στα 49  χρόνια του υπήρξε προπονητής της εθνικής Γερμανίας (2004-2006) και της Μπάγερν (2008-2009). Αυτή είναι η καριέρα του. Επιτυχίες μέχρι τώρα με τους Αμερικανούς (πρόκριση στα τελικά, νίκες επί του Μεξικού , της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Βοσνίας ) δεν περνούν απαρατήρητες.

 

Με τη Γερμανία συμμετείχε στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2006. Συνεπώς η εμπειρία του σημαντική. Το γεγονός ότι φέρνει πολλούς μη γνήσιους Αμερικανούς στην εθνική ομάδα κι ο αποκλεισμός του αστέρα του συγκροτήματος , Λάντον Ντόνοβαν, λειτουργούν ως τώρα ενάντιά του.

Ωστόσο το συμβόλαιό του έχει ανανεωθεί μέχρι το 2018.

 

Αγαπημένο του σύστημα το 4-4-2 με ρόμβο. Τους Ντέμπσι κι Άλτιντορ μπροστά και τον Μπράντλι πίσω τους. Έχει και το εναλλακτικό 4-1-4-1 με τον Άλτιντορ μπροστά και καθαρό αμυντικό μέσο τον Τζόουνς.

 

ΑΣΤΕΡΙΑ

 ΜΑΪΚΛ ΜΠΡΑΝΤΛΙ…..  Προωθημένος ενδιάμεσος κυνηγός. 26 χρόνων. Ανήκει στην Τορόντο από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν άφησε τη Ρόμα, για να αποκτήσει καλύτερη φυσική κατάσταση εν όψει μουντιάλ. Από το 2006 παίζει στην Ευρώπη. Αρχικά με τη Χέιρενφέιν στην Ολλανδία και μετά στην Γκλάντμπαχ, στην Άστον Βίλα και στην Κίεβο. Ο συνδετικός κρίκος μεσαίας γραμμής κι επίθεσης. Ο Κλίνσμαν τον προτιμά σε πιο επιθετικό ρόλο, γιατί έτσι μπορεί να τραβήξει μπροστά όλη τη μεσαία γραμμή, αλλά και να σκοράρει με ευκολία.

Διεθνής από το 2006 (85 συμμετοχές – 12 γκολ)

 

 ΚΛΙΝΤ ΝΤΕΜΠΣΙ….. Ο αρχηγός. Παίζει σε όλες τις θέσεις της επιθετικής γραμμής. Αλλά και ως περιφερειακός κυνηγός. 31 χρόνων. Ανήκει στην Αμερικανική Σιάτλ Σάουντερς. Για πολλά χρόνια έπαιξε στην Αγγλία με την Τότεναμ και τη Φούλαμ. Δημιουργικός κι επιδέξιος επιθετικός. Στοιχεία,  που τον καθιστούν ιδιαίτερα αξιόλογο ποδοσφαιριστή. Διεθνής από το 2004 (104 συμμετοχές – 37 γκολ)

   ΕΙΔΙΚΟΙ

 

 ΡΩΤΗΜΑΤΑ….. Ανησυχία στην ομάδα. Πόσο επηρεάζει η παρουσία μη γνήσιων Αμερικανών την εθνική? Ήδη ο Κλίνσμαν έχει χρησιμοποιήσει οκτώ αλλοδαπούς εκ των οποίων οι έξι είναι Γερμανό-Αμερικανοί. Έπρεπε να επιλεγεί ο Τζερμέιν Τζόουνς? Ήδη στη Σάλκε είναι απείθαρχος. Υπάρχει ικανός σκόρερ?

 

ΛΟΓΟΙ ΧΑΡΑΣ….. Η έλλειψη πίεσης. Καλοί τερματοφύλακες. Χάουαρντ, Γκουζάν και Ριμάντο είναι από τους κορυφαίους στις ομάδες τους.  Η αισιοδοξία. Σε κάθε μουντιάλ υπάρχει η πίστη για κάτι καλύτερο.

 

ΛΟΓΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ….. Η εξάρτηση σχετικά με τους τερματοφύλακες, αν βασιστούν μόνο σε αυτούς  μπορεί να έχουν προβλήματα. Οι κεντρικοί αμυντικοί. Σε όλη την προκριματική φάση δεν υπήρξε αξιόπιστο κεντρικό δίδυμο. Ο Όμαρ Γκονζάλες μπορεί να είναι ο ένας, αλλά τον άλλο ακόμη τον γυρεύει ο Κλίνσμαν. Μπορεί να είναι ο Μπέσλερ ή ο Κάμερον ή ακόμη ο Τζον Μπρουκς (21 χρόνων) από τη νέα γενιά. Η πειθαρχία. Αν ο Κλίνσμαν επιμείνει στον Τζόουνς είναι σίγουρο, πως η ομάδα θα χάσει την ευκαιρία της.

Σχετικά άρθρα