ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: 12 ΙΟΥΝΙΟΥ (vd)

Το δεύτερο Ελληνικό ντεμπούτο σε Μουντιάλ, έγινε ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ πριν από τέσσερα χρόνια στο Πορτ Ελίζαμπεθ της Νοτίου Αφρικής. Ήττα με 2-0 για την ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ.

Κατά τα άλλα ξεχωρίζει την 12η Ιουνίου, ο αποκλεισμός της Αργεντινής από τον πρώτο κιόλας γύρο το 2002 και η πρώτη εμφάνιση της Γαλλίας μπροστά στο κοινό της το 1998.

1938
Έγιναν γνωστές οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες των ημιτελικών και έμεινε σε εκκρεμότητα η τέταρτη θέση.

Ιταλία-Γαλλία 3-1: Η κάτοχος Ιταλία απέκλεισε την διοργανώτρια Γαλλία στο Κολόμπ των Παρισίων με πρωταγωνιστή τον Σίλβιο Πιόλα σκόρερ δύο γκολ στην επανάληψη.

Ουγγαρία-Ελβετία 2-0: Στο τέλος των ημιχρόνων σκόραραν οι Μαγιάροι.

Σουηδία-Κούβα 8-0: Το μεγαλύτερο σκορ σε διαφορά που έχει σημειωθεί ποτέ σε προημιτελική φάση Μουντιάλ. Χατ-τρικ από τους Χάρι Άντερσον και Γκούσταβ Βέτερστρομ.

Βραζιλία-Τσεχοσλοβακία 1-1: Σκληρή 120λεπτη μάχη στο Μπορντό με τρεις αποβολές (δύο Βραζιλιάνοι). Θα χρειαζόταν επαναληπτικός μετά από δύο μέρες για να προκύψει η ομάδα που θα έπαιρνε την πρόκριση.

1958

Σουηδία-Ουγγαρία 2-1: Με δύο γκολ του Κουρτ Χάμριν η Σουηδία έκανε το 2Χ2 στον όμιλο, τσεκάροντας και μαθηματικά την παρουσία της στην οκτάδα.

1986

Βραζιλία-Ν.Ιρλανδία 3-0: Τυπικής σημασίας αναμέτρηση για την Σελεσάο. Οι Ιρλανδοί ήθελαν μόνο νίκη χωρίς να είναι 100% βέβαιοι ότι θα περνούσαν καθώς περίμεναν και το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα, Ισπανίας-Αλγερίας. Δύο γκολ ο Καρέκα και ένα ο Ζοσιμάρ.

Ισπανία-Αλγερία 3-0: Δύο γκολ από τον Καλντερέ και ένα από τον Ελόι.

1990

Ολλανδία-Αίγυπτος 1-1: Απογοητευτική η Οράνιε προηγήθηκε με τον Βιμ Κιφτ αλλά επτά λεπτά πριν το τέλος ισοφάρισαν οι Αιγύπτιοι με πέναλτι του Μαγκντί Αμπντελγκανί.

Βέλγιο-Ν.Κορέα 2-0: Νικηφόρο ξεκίνημα για τους «Κόκκινους Διαβόλους» στο Μπεντεγκόντι της Βερόνα με γκολ των Ντεγκρίζ και Ντε Βολφ.

1998

Δανία-Σ.Αραβία 1-0: Ο Μαρκ Ρίπερ είχε την λύση για τους Δανούς στο Φελίξ Μπολάρ του Λανς.

Παραγουάη-Βουλγαρία 0-0

Γαλλία-Ν.Αφρική 3-0: Ντεμπούτο της Γαλλίας στο Βελοντρόμ. Το γκολ του Κριστόφ Ντουγκαρί στο 36’ έδιωξε το άγχος από τους «τρικολόρ» που ανέπνευσαν όταν ο γνωστός μας Πιέρ Ισά έκανε το 2-0 με αυτογκόλ. Ο πιτσιρικάς τότε Τιερί Ανρί έκανε το 3-0 στις καθυστερήσεις.

2002

Ισπανία-Ν.Αφρική 3-2: Η Iσπανία είχε ήδη περάσει στους «16». Προηγήθηκε τρεις φορές με δύο γκολ του Ραούλ και ένα του Μεντιέτα. Η Νότιος Αφρική που περνούσε με το Χ, απάντησε μόνο στις δύο και αποκλείστηκε.

Παραγουάη-Σλοβενία 3-1: Νίκη με δύο και πλέον γκολ διαφορά ήθελε η Παραγουάη αν έχανε η Ν.Αφρική και τα κατάφερε με τον Νέλσον Κουέβας να σκοράρει στο 84’ παρά το γεγονός ότι έπαιζε με 10 παίκτες από το 22’ και βρέθηκε πίσω στο σκορ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου. Επική νίκη-πρόκριση.

Νιγηρία-Αγγλία 0-0: Ένας βαθμός ήταν αρκετός για την Αγγλία και τον πήρε.

Σουηδία-Αργεντινή 1-1: Η Αργεντινή ήθελε μόνο νίκη για να περάσει αλλά το μόνο που κατάφερε τελικά ήταν να ισοφαρίσει στο 88’ με τον Κρέσπο. Ο Άντερς Σβένσον είχε βάλει μπροστά τους Σουηδούς στο 59’.

2006

Τσεχία-ΗΠΑ 3-0: Νικηφόρο ξεκίνημα για τους Τσέχους με δύο γκολ του Τόμας Ροσίτσκι.

Ιταλία-Γκάνα 2-0: Στα τέλη των ημιχρόνων σκόραραν οι Ιταλοί με τους Πίρλο και Ιακουίντα.

Αυστραλία-Ιαπωνία 3-1: Εντυπωσιακή νίκη της Αυστραλίας που έχανε έως το 84’! Ο Τιμ Κέιχιλ με δύο γκολ και ο Τζον Αλοίζι οι σκόρερ.

2010

Ν.Κορέα-Ελλάδα 2-0: Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο ξεκίνησε η πορεία της Εθνικής μας ομάδας με ήττα 2-0 από τη Νότιο Κορέα. Μόλις στο 7′ μετά από φάουλ του Λι Γιούνγκ Πίο, ο Λι Γιουνγκ Σου έκανε το 1-0. Στο 52′, ο Παρκ έκανε το 2-0.
Η Ελληνική σύνθεση: Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Βύντρα, Παπαδόπουλος, Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης (46΄ Πατσατζόγλου), Χαριστέας (61΄ Καπετάνος), Γκέκας, Σαμαράς (59΄ Σαλπιγγίδης).

Αργεντινή-Νιγηρία 1-0: Στον άλλο αγώνα του ομίλου το γκολ του Γκάμπριελ Χάιντσε μόλις στο έκτο λεπτό έδωσε την νίκη στην Αργεντινή.

 

Αγγλία-Η.Π.Α 1-1: Ιδανικό ξεκίνημα για την Αγγλία με γκολ του Τζέραρντ στο 4’ αλλά ένα τραγικό λάθος του γκολκίπερ Γκριν έφερε την ισοφάριση στο 40’ από τον Ντέμπσεϊ.

Σχετικά άρθρα