Ντέρμπι για την 2η θέση

Το Μεξικό οφείλει την ύπαρξή του στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
 Το Καμερούν χρειάστηκε να πάει σε κατατακτήριους αγώνες με την Τυνησία για να ξυπνήσει και να κλείσει θέση για το ταξίδι στη Νότιο Αμερική.
 
Ωστόσο, η πορεία τους στη φάση των ομίλων δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς στο γκρουπ ανήκουν ακόμη η οικοδέσποινα Βραζιλία και η φιλόδοξη κι επιδέξια Κροατία.
 
Χωρίς το ζωτικής σημασίας γκολ (η ισοφάριση) του Γκρέαμ Ζούσι, και το νικητήριο του Άρον Γιόχανσον, σε μια κρίσιμη νίκη των ΗΠΑ με  3-2 επί του Παναμά στα προκριματικά του περασμένου έτους, το Μεξικό θα είχε χάσει τα τελικά του μουντιάλ για πρώτη φορά μετά το 1990.
 
Οι ΗΠΑ έσωσαν το γείτονά τους ακριβώς με τη λήξη του τουρνουά, στέλνοντας τους Ολυμπιονίκες του Μεξικού και όχι τον Παναμά στα πλέι-οφ (με Νέα Ζηλανδία 5-1 και 4-2, εκτός) και από εκεί στη Βραζιλία. Έτσι, αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει ορισμένοι Μεξικανοί να το δουν ως Θεϊκό δώρο των μισητών αντιπάλων τους.
 
Αργοπορημένα έφθασε στη Βραζιλία και το Καμερούν. Από τη μια οι αγώνες μπαράζ με την Τυνησία κι από την άλλη η άρνηση των παικτών να συμμετάσχουν αν δεν πάρουν πρώτα τα επιπλέον χρήματα που τους όφειλαν οι διοργανωτές. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας μερίμνησε και τους δάνεισε χρήματα για να αυξηθούν οι οικονομικές απαιτήσεις τους κι έτσι μπήκαν στο αεροπλάνο για τη Βραζιλία.
 
Λίγα πράγματα θα προσφέρουν και οι δύο πλευρές στη διοργάνωση. Όμως η αρχή σήμερα στην Αρένα Ντούνας της Νατάλ ίσως να αλλάξει τις προοπτικές.
 
Το Μεξικό με τεχνικό τον Μιγκέλ Ερέρα, στο πρώτο διεθνές τουρνουά της καριέρας του, θα στερηθεί των απουσιών των Μεδίνα και Μόντες που τραυματίστηκαν στην προετοιμασία. Πρόκειται για αξιόλογους ποδοσφαιριστές σύμφωνα με τον Ερέρα..
 
Οι τρικολόρ δεν έχουν προκριθεί ποτέ περισσότερο από το δεύτερο γύρο, όταν παίζουν μακριά από την πατρίδα τους. Μια θέση στα προημιτελικά θα αποτελέσει πρόοδο για το ποδόσφαιρο της χώρας.
 
Τα αδάμαστα Λιοντάρια του Καμερούν είχαν συγκλονίσει τον κόσμο  στο εναρκτήριο παιχνίδι του μουντιάλ το 1990, όταν είχαν επικρατήσει της πρωταθλήτριας κόσμου  Αργεντινής, στο εναρκτήριο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 και κατάφεραν να φθάσουν μέχρι τα προημιτελικά. Από τότε η εθνική τους απογοητεύει με τις εμφανίσεις της πετυχαίνοντας ένα γκολ σε κάθε διοργάνωση.
 
Διαθέτει  μια σταθερή σπονδυλική στήλη, με τον τερματοφύλακα Ιτάνζ, το μέσο Σονγκ, τον ανερχόμενο επιθετικό Ζαν Ερίκ Τσουπό-Μοτίνγκ και βέβαια το λαμπρό αστέρι της Σαμουέλ Ετό.
 
Οι Αφρικανοί, που είναι εκρηκτικοί, με ιδιοσυγκρασία  θα πρέπει να ελέγξουν τις αντοχές τους ειδικά τώρα με το οικονομικό πρόβλημα που προέκυψε, έστω κι αν αυτό λύθηκε προσωρινά.
 
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
 
Το Μεξικό θα αρχίσει λογικά με 5-3-2, αφού δεν βρίσκεται στην καλή κατάσταση του και θέλει να ξεκινήσει τουλάχιστον με ένα βαθμό.
 
Οι Περάλτα και Ντος Σάντος είναι στα σχέδια του Ερέρα για την επίθεση.
 
Το Καμερούν θα μείνει πιστό στο 4-2-3-1 με τον Ετό στην κορυφή και ίσως τον Μακούν πίσω του σε πιο προωθημένο ρόλο. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) στην Arena das Dunas της Νατάλ.

Σχετικά άρθρα