«Η μεγαλύτερη επιτυχία τα χιλιάδες παιδιά στα γήπεδα»!

Σαν σήμερα 14 Ιουνίου, πριν από 27 χρόνια, το 1987 η Εθνική ομάδα κατακτούσε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ομάδας της Ευρώπης στο ΣΕΦ.

Μια επιτυχία εντελώς απροσδόκητη για την Ελλάδα, που μέχρι τότε πανηγύριζε μετάλλια σε Βαλκανικούς και Μεσογειακούς Αγώνες… Μια επιτυχία που άλλαξε την ιστορία όχι μόνο του ελληνικού μπάσκετ, αλλά και του αθλητισμού της χώρας στο σύνολο του.

Ο «πρωτομάστορας» της επιτυχίας και ηγέτης εκείνης της Εθνικής, που άλλαξε τον τρόπο που ο Έλληνας αθλητής αντιμετώπιζε τον εαυτό του, ήταν ο Νίκος Γκάλης .

Ο Νίκος Γκάλης στην επέτειο των 27 χρόνων ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook φωτογραφία από την στιγμή της απονομής του τροπαίου στην Εθνική – διακρίνεται ο ίδιος μαζί με τους Αργύρη Καμπούρη, Παναγιώτη Γιαννάκη και Νίκο Φιλίππου – και σε σύντομο μήνυμα του τόνισε ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της ομάδας του ’87 ήταν ότι μετά την κατάκτηση του τίτλου χιλιάδες παιδιά πήραν μια μπάλα του μπάσκετ για να ξεχυθούν στα γήπεδα. Το μήνυμα του Νίκου Γκάλη:

«27 χρόνια πέρασαν από μια από τις μεγαλύτερες βραδιές του Ελληνικού μπάσκετ και του Ελληνικού αθλητισμού. Είμαι περήφανος και ευτυχής που υπήρξα μέλος εκείνης της ομάδας που χάρισε στην Ελλάδα ένα Ευρωπαϊκό τρόπαιο αλλά το κυριότερο ένωσε έναν ολόκληρο λαό. Δεν ξεχνώ εκείνες τις ανεπανάληπτες στιγμές που έζησα με την λήξη του τελικού στο ΣΕΦ αρχικά και μετά στο ξενοδοχείο που είχε περικυκλωθεί από χιλιάδες Έλληνες. Εκείνο το βράδυ καταφέραμε να βγάλουμε όλους τους Έλληνες στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την νίκη μας. Και τις επόμενες μέρες κάναμε χιλιάδες παιδιά να πάρουν μια μπάλα του μπάσκετ και να ξεχυθούν στα γήπεδα. Και αυτή πιστεύω ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία μας».

Σχετικά άρθρα