Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μπόνους ο 13ος μισθός σε όσους δουλεύουν
Μπόνους ο 13ος μισθός σε όσους δουλεύουν  thumbnail

Μπόνους ο 13ος μισθός σε όσους δουλεύουν


Τη δυνατότητα να… διεκδικήσουν πίσω τον 13ο μισθό θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι υπάλληλοι του Δημοσίου Τομέα, καθώς τότε ενεργοποιείται μεταξύ άλλων η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα.

Η θεσμοθέτηση Ενιαίου Μισθολογίου και η ύπαρξη μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας στο Δημόσιο εντάσσονται μαζί με το… μπόνους παραγωγικότητας στο πρόγραμμα των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέσα στους επόμενους μήνες.

Το νέο τοπίο που θα τεθεί σε ισχύ το 2015 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την καταβολή του "μισού δώρου" σε όσους δημοσίους υπαλλήλους "πιάνουν" το 90% των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ την ίδια στιγμή θα υπάρχουν μειώσεις στους μη παραγωγικούς εργαζομένους. Οι ριζικές αλλαγές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, στις μετατάξεις άλλα και στην αξιολόγηση του προσωπικού αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, κάτι το οποίο τόνισε μάλιστα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Εξάλλου, οι πιέσεις των δανειστών προς αυτήν την κατεύθυνση παραμένουν έντονες. Στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζεται η ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, έτσι ώστε να μην υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα μέσα από το Υπουργείο Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν είχε αναφέρει σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα πως δεν είναι δυνατόν ένας εκπαιδευτικός να αμείβεται με 750 ευρώ και την ίδια στιγμή ο κλητήρας του Υπουργείου Οικονομικών να βλέπει να μπαίνει στον τραπεζικό του λογαριασμό μηνιαίος μισθός ύψους 1.700 ευρώ.

Τι θα ισχύσει με το μπόνους παραγωγικότητας

Οι αλλαγές στο μισθολόγιο περιλαμβάνουν την εξομείωση αποδοχών για υπαλλήλους με την ίδια προϋπηρεσία και τα ίδια κοινωνικά χαρακτηριστικά, με παράλληλο εξορθολογισμό των "έξτρα αμοιβών" (νυχτερινά, οδοιπορικά) έτσι ώστε να μην παρατηρούνται οι διαφορές στις επιπλέον αποδοχές, που ίσχυαν στο προηγούμενο μισθολογικό καθεστώς.

Με βάση το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο, οι "άριστοι υπάλληλοι" οι οποίοι θα έχουν βαθμολογία 9-10 δεν θα ξεπερνούν το 25%. Την ίδια στιγμή ένα ποσοστό έως 60% θα έχουν βαθμολογία 7 έως 8 και θα θεωρούνται "καλοί υπάλληλοι", ενώ υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρχει ένα ποσοστό 15%, το οποίο θα λαμβάνει βαθμολογία από 1 έως 6 και θα θεωρείται προσωπικό χαμηλών δυνατοτήτων.
Η αξιολόγηση θα συνοδεύεται τόσο από αυξήσεις όσο και από μειώσεις μισθών. Η επίτευξη των στόχωνθα συνδεθεί και με την εξέλιξη των υπαλλήλων, αφού για να ανέβει κάποιος μισθολογικά θα πρέπει να πετυχαίνει το 50% των στόχων, που έχει αναλάβει.

Η… επαναφορά του 13ου μισθού αποτελεί μια από τις προτάσεις που εξετάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο τέλος κάθε χρονιάς δηλαδή οι εργαζόμενοι που αριστεύουν στις εξετάσεις θα λαμβάνουν με τη μορφή μπόνους έναν μισθό εφάπαξ. Τα χρήματα αυτά θα καταβάλλονται πιθανότατα την περίοδο των Χριστουγέννων ή καλοκαίρι και τέλος του έτους εφόσον η καταβολή θα γίνεται σε δύο δόσεις.

Όπως έγινε γνωστό, θα διατηρηθεί σταθερό το ύψος της συνολικής μισθολογικής δαπάνης, που σήμερα διαμορφώνεται στα 15,75 δισ. ευρώ, με περικοπές στα υψηλά κλιμάκια και μικρές αυξήσεις σε όσους έχουν χαμηλότερες αποδοχές.


 Madata.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X