Πόσο έτοιμος είναι ο CR7;

Πίεση. Ασφυκτική πίεση. Αυτό θα νιώσει έντονα απόψε ο Κριστιάνο Ρονάλντο και η παρέα του, καθώς η Πορτογαλία μπαίνει στη μάχη του Παγκοσμίου κυπέλλου απέναντι, στην πάντα, δυναμική, φιλόδοξη και πεισματάρα Γερμανία.

 Τα «Πάντσερ» προετοιμάζουν πάντοτε με σχολαστικό τρόπο το εναρκτήριο παιχνίδι σε μουντιάλ . Αποδείξεις? Τα αποτελέσματα. Κέρδισαν τις 12 από τις 17 πρεμιέρες τους. Έχασαν μόνον από την Αλγερία με 2-1 το 1982, σαν σήμερα μάλιστα στις 16 Ιουνίου στο Χιχόν. Εφέτος επανήλθαν δραστήρια στο προσκήνιο και στοχεύουν αποκλειστικά στον παγκόσμιο τίτλο.

 Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γερμανίας Γιόακιμ Λεβ έχει το μικρό μυστικό του, το οποίο, όμως, είναι φανερό. Το παιχνίδι της ομάδας του θα έχει ξέφρενο ρυθμό από την αρχή. Οι Πορτογάλοι πρέπει να εξασθενίσουν νωρίς και να υποφέρουν στη μεσημεριάτικη ζέστη και στην υγρασία του Σαλβαδόρ.

 Σέβεται την αντίπαλό του, τον Ρονάλντο και μάλιστα αποκαλεί την Πορτογαλία «Παγκόσμια πρωταθλήτρια των αντεπιθέσεων».

 Ίσως είναι έτσι, αλλά ο Λεβ εμφανίζεται κι αρκετά διπλωματικός, αφού η Πορτογαλία  σπανίως έχει την τύχη με το μέρος της όταν παίζει με τη Γερμανία. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Το παγκόσμιο κύπελλο του 2006? Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008 ή αυτό του 2012? Πάντα οι Γερμανοί είχαν το πάνω χέρι κι ας λέει ο Λεβ πως οι Ίβηρες είναι σκληρά καρύδια για να σπάσουν. Μπορεί να είναι κι έτσι. Τα αποτελέσματα τι λένε? Τι έχει γράψει η ιστορία?

 Ο Ρονάλντο ένιωσε κάποιες ενοχλήσεις στο αριστερό γόνατο, αλλά προπονήθηκε το Σαββατοκύριακο, οπότε θα είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Αναφερόμενος σ’ αυτόν ο Λεβ είπε «Είναι αφύσικο να εξουδετερώσεις πλήρως έναν παίκτη που πετυχαίνει 50 γκολ τη χρονιά. Όμως ξέρουμε πολύ καλά τις αδυναμίες του. Αυτές προέχουν για εμάς. Όχι οι δυνατότητές του»

 Η Γερμανία  από τη μέρα που πάτησε το πόδι της στη Βραζιλία όλο και κάποιο πρόβλημα συναντά αναφορικά με την κατάσταση των παικτών της. Μεγάλη κούραση, τραυματισμοί, πειράματα και σκέψεις από τον Λεβ. Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ποιοι θα παίξουν? Με τι σύστημα? Τι θα γίνει στο κέντρο? Όλα αναπάντητα ερωτήματα.

 Παραδείγματα. Ο Λαμ, ίσως βρεθεί και πάλι στο χώρο του κέντρου δίπλα στον Χεντίρα, ο οποίος είναι ανέτοιμος. Ο Σβαϊνστάιγκερ (πονάει στο γόνατο) προορίζεται για τον πάγκο.

Ο Μάρκο Ρόις έχασε το μουντιάλ, ίσως πάρει θέση βασικού, ξανά, ο Ποντόλσκι. Αν ο Λαμ μετακινηθεί στο κέντρο, τότε ο Τζέρομ Μπόατενγκ θα παίξει δεξιά στην άμυνα.

 Ο Μίροσλαβ Κλόζε, που στοχεύει στην επίτευξη δύο τερμάτων για να γίνει πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε αγώνες Παγκοσμίου κυπέλλου (το ρεκόρ με 15 γκολ έχει ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο) θα μείνει στον πάγκο. Ο Λεβ προτιμά σύστημα με ψευτοκυνηγούς, αλά Ισπανία, για να έχει καλύτερη κίνηση από τη μέση και μπροστά. Συνεπώς όλα είναι ρευστά ακόμη.

 Η Γερμανία προκρίθηκε  πανεύκολα στα τελικά. Πρώτη στον όμιλο και αήττητη. Κορυφαία σε όλους τους τομείς.

 Η Πορτογαλία ακόμη μία φορά χρειάστηκε κατατακτήριους αγώνες. Δεύτερη πίσω από τη Ρωσία, απέκλεισε στα πλέι οφ τη Σουηδία με δύο νίκες 1-0 και 3-2 (εκτός).

  ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

 Υπάρχει μεγάλη παράδοση μεταξύ τους σε επίσημα , αλλά και φιλικά παιχνίδια.

 Το 2006 έπαιξαν στο μουντιάλ της Γερμανίας για την τρίτη θέση. Τα «Πάντσερ» νίκησαν 3-1( Σβαϊνστάιγκερ 56’, 78’, Πετί 60’ αυτογκόλ και Νούνο Γκόμες 88’). Προπονητές οι Κλίνσμαν (σήμερα ΗΠΑ) και Σκολάρι (τώρα στη Βραζιλία).

 Στο χρόνο άντεξαν και παραμένουν σήμερα στην ομάδα, οκτώ χρόνια μετά, οι αμυντικοί Λαμ και Μερτεζάκερ, ο μέσος Σβαϊνστάιγκερ και οι επιθετικοί Κλόζε και Ποντόλσκι από τη Γερμανία κι απ’ την αντίπαλό της ο αμυντικός Ρικάρντο Κόστα και οι επιθετικοί Ποστίγκα και Κριστιάνο Ρονάλντο.

 Συνολικά σε 17 αγώνες η Γερμανία επικρατεί συντριπτικά με εννιά νίκες, έναντι τριών της Πορτογαλίας και πέντε ισοπαλιών.

 Για το Παγκόσμιο κύπελλο  Γερμανία-Πορτογαλία 0-1 (1985, προκριματικά)

                                              Πορτογαλία-Γερμανία 1-2 (1985, προκριματικά)

                                             Πορτογαλία-Γερμανία 0-0 (1996, προκριματικά)

                                             Γερμανία-Πορτογαλία 1-1 (1997, προκριματικά)

                                             Γερμανία-Πορτογαλία 3-1 (2006, τελικά)

  ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

 Η Γερμανία παίζει συνήθως με το δοκιμασμένο 4-2-3-1 με τον Μίλλερ ή τον Γκέτσε στην κορυφή και τον Εζίλ ή τον Κρόος στήριγμα.

Στο εναλλακτικό 4-1-4-1 ο Κλόζε παίρνει θέση βασικού και μάλιστα καθαρόαιμου κεντρικού κυνηγού.

 Η Πορτογαλία συνηθίζει το 4-3-3 με τον Ποστίγκα στην κορυφή και τους Νάνι και Ρονάλντο στα πλάγια. Στο εναλλακτικό 4-2-3-1 η μόνη αλλαγή είναι η προώθηση του Μουτίνιο στην περιφερειακή γραμμή.

 ΓΗΠΕΔΟ: Αρένα Φόντε Νόβα, Σαλβαδόρ

 ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)

 ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 19:00 – ΝΕΡΙΤ – ΝΕΡΙΤ HD

                                            

 

Σχετικά άρθρα