Το Μουντιάλ των…χορηγών

Παράλληλα με το Μουντιάλ των ομάδων βρίσκεται σε εξέλιξη και το Μουντιάλ των χορηγών. Μόνο που αυτό ξεκινά πολύ πριν τους αγώνες και κορυφώνεται αμέσως μετά από αυτούς. Τα αστέρια που θα λάμψουν στη διοργάνωση θα υπογράψουν γενναία συμβόλαια με χορηγούς.

Προς το παρόν ο Νεϊμάρ κόβει πρώτος το νήμα. Έχει 17 χορηγούς σε μια εκπληκτική γκάμα προϊόντων. Από εσώρουχα έως λιπαντικά αυτοκινήτων, τηλεοράσεις και πολλά άλλα.

Αυτός που τον συναγωνίζεται στα ίσα, ειδικά στην Βραζιλιάνικη αγορά είναι ο συμπαίκτης του στην Εθνική Δαβίδ Λουίζ. Το γεγονός ότι έκανε καριέρα στην Ευρώπη και έφυγε μικρός από τη Βραζιλία (20 χρόνων) τον βοηθά να υπογράψει ακόμα καλύτερα συμβόλαια.

Την εξήγηση τη δίνει ο Ρομπέρτο Ροντρίγκο, εμπορικός διευθυντής εταιρείας μάρκετινγκ:

«Πριν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών είχε ελάχιστη απήχηση στη χώρα του. Όμως οι εμφανίσεις του εκεί, το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα που κατέκτησε με την Τσέλσι και το γεγονός ότι δεν είχα άμεση σχέση με κάποια από τις μεγάλες ομάδες της χώρας (ΣΣ: Έπαιζε στη Βιτόρια) τον έκαναν συμπαθή. Ακόμα ξέρει να μιλήσει και είναι νέος (27 χρόνων) και ωραίος. Όλα αυτά μέτρησαν θετικά στην εικόνα του.»

Ο Λουίζ αυτή τη στιγμή έχει εννιά συμβόλαια μόνο για τη Βραζιλία. Οι εταιρείες ποντάρουν στους μεγάλους παίκτες κι ελπίζουν να μην τους διαψεύσουν στη διάρκεια των αγώνων. Τα συμβόλαια που υπογράφουν έχουν διάρκεια ενός χρόνου και ανάλογα με τον παίκτη πληρώνουν από ένα έως τρία εκ. ευρώ

Όμως δεν είναι μόνο οι παίκτες. Κι ο προπονητής της Βραζιλίας Φελίπε Σκολάρι έχει τα δικά του συμβόλαια, ακόμα κι ο βοηθός του Φλάβιο Μουρτόσα «δάνεισε» το μουστάκι του για κάποια διαφήμιση.

Δεν πουλάνε όμως μόνο οι εν ενεργεία προπονητές και προπονητές. Οι βετεράνοι Βραζιλιάνοι εξαργυρώνουν ακόμα τη φήμη και τους τίτλους που απέκτησαν στα γήπεδα. Ο αρχηγός της ομάδας του 2002 στην Άπω Ανατολή, ο Καφού  συμμετέχει σε πολλές καμπάνες. Μάλιστα πρόσφατα παραδέχτηκε ότι τώρα κερδίζει περισσότερα χρήματα απ’ όσα όταν έπαιζε ποδόσφαιρο!

Άλλη μια αγαπητή φυσιογνωμία στο κοινό και τους χορηγούς είναι ο Ριβελίνο, μέλος της ομάδας του 1970 που έπαιξε και στα Μουντιάλ του 1974 και 1978, αλλά και ο Μάρκος ο τερματοφύλακας της Εθνικής το 2002.

Όλοι αυτοί όμως δεν μπορούν να συγκριθούν με τον Πελέ . Η διαχείριση της εικόνας του έχει φθάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα ώστε τον περασμένο Μάρτιο η εκτίμηση για τα έσοδα του «βασιλιά» μόνο το 2014 θα φθάσει τα 58 εκ. δολάρια! Τόσα χρήματα δεν έπαιρνε ούτε στον Κόσμο της Νέας Υόρκης όταν έπαιζε ποδόσφαιρο!

Σχετικά άρθρα