Οράνιε πτήση και στο Πόρτο Αλέγκρε

Το βασικό ερώτημα για τους περισσότερους εν όψει του δεύτερου αγώνα της Ολλανδίας στο Παγκόσμιο κύπελλο είναι αν η ομάδα είναι τόσο δυνατή όσο στην πρεμιέρα.

Οι ιπτάμενοι Ολλανδοί διέσυραν την κάτοχο του τίτλου Ισπανία με ταπεινωτική ήττα 5-1. Απόψε στο σημάδι τους μπαίνει η Αυστραλία. Στόχος εμφανώς πιο προσιτός απ’ ότι οι Ίβηρες πέντε ημέρες πριν.

 

Οι Οράνιε δεν είχαν φιλοδοξίες ερχόμενοι στη Βραζιλία. Σκόπευαν σε καλά παιχνίδια, να αποκτήσουν εμπειρίες τα νέα παιδιά, να γίνουν γνωστοί και να εξασφαλίσουν το μέλλον τους κάνοντας καριέρα σε  εύρωστους οικονομικά συλλόγους, όπως ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι που έβαλε φωτιά στο μουντιάλ με την απόδοση και τα γκολ του στην πρεμιέρα.

 

Όμως αυτή η απόδοση και αυτή η επιβλητική νίκη άλλαξε τα δεδομένα.

Τι μπορεί να κάνει η Ολλανδία? Μέχρι που έχει τις δυνατότητες να φθάσει? Ήταν τυχαίο το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα? Έχει τις δυνάμεις να παίξει καλό ποδόσφαιρο κι εναντίον της Αυστραλίας? Υπάρχει η πιθανότητα να λειτουργήσει μέχρι το τέλος ομαδικά κι όχι ατομικά? Και πολλά ακόμη ερωτήματα, καθώς οι Ολλανδοί αφήνουν μεν άριστες εντυπώσεις, αλλά στην ουσία δεν είναι πάντα αξιόπιστοι.

 

«Φυσιολογικό είναι να έχει αλλάξει η δυναμική και ο τρόπος σκέψης μετά μία τόσο μεγαλειώδη εμφάνιση. Ωστόσο για το καλό της εθνικής και της πατρίδας μας είναι σωστό να μην προτρέχουμε. Πρέπει να μείνουμε ρεαλιστές.» ήταν η σωστή τοποθέτηση του Φαν Πέρσι στο θέμα.

 

 «Το αποτέλεσμα εναντίον της Ισπανίας ήταν εντυπωσιακό. Ήταν η αρχή μόνον. Αν θέλουμε να φθάσουμε στην κορυφή έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά βήματα. Παίζω για τέταρτη φορά σε μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση και γνωρίζω πολύ καλά πως λειτουργούν αυτά τα πράγματα. Η ευφορία που σε διακατέχει σήμερα, αύριο σε τιμωρεί και εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς.»

 

Οι Ολλανδοί έχουν την ευκαιρία απόψε να νικήσουν τους Αυστραλούς και να αποκλείσουν το νεανικό συγκρότημα του Άγγελου Ποστέκογλου από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Φυσιολογικός αποκλεισμός με βάση τη λογική και σύμφωνα με την αναφορά των προγνωστικών πριν την έναρξη του τουρνουά.

 

Ποιο θα είναι το κέρδος των Οράνιε από ενδεχόμενη νίκη απόψε? Θα τερματίσουν επικεφαλής στον όμιλο. Θα βελτιώσουν την ψυχολογική διάθεσή τους για τη συνέχεια, αφού πιθανότατα θα αποφύγουν την πρώτη του άλλου ομίλου για το δεύτερο γύρο, που λογικά θα είναι η Βραζιλία. Με το συλλογισμό αυτό, θεωρητικά προκρίνονται εύκολα στα προημιτελικά. Οπότε το σημερινό παιχνίδι στο Πόρτο Αλέγκρε δεν θα είναι τόσο εύκολο. Θα έχει άγχος για αμφότερες της εθνικές. Και οι δύο αναζητούν την επιτυχία. Και οι δύο επιθυμούν να αποφύγουν κάτι.

 Ο Ολλανδός ομοσπονδιακός τεχνικός Λουίς Φαν Χάαλ απέδειξε εναντίον της Ισπανίας γιατί θεωρείται ιδιοφυΐα στις τακτικές. Έπαιξε με 5-3-2 και με πολλές αντεπιθέσεις και δικαιώθηκε. Απόψε αλλάζει τα σχέδια του. Θα ακολουθήσει το παραδοσιακό 4-3-3 που θα βοηθήσει την ομάδα να παίξει πιο οργανωμένα, πιο επιθετικά.

 Η Αυστραλία θα στηριχθεί και πάλι στις ορέξεις του 34χρονου επιθετικού Τιμ Κέιχιλ. Ο Ολλανδός Νάιτζελ ντε Γιονγκ, που τον γνωρίζει από το Αγγλικό πρωτάθλημα υποστηρίζει πως ο παίκτης αυτός χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί στο ψηλό παιχνίδι είναι πανέξυπνος.

 Η Αυστραλία είναι έμπειρη από συμμετοχές σε τελικά μουντιάλ. Έχει διακρίσεις (αναλογικά με τις δυνατότητές της) και σημαντικές νίκες επί σπουδαίων αντιπάλων.

Στην πρεμιέρα της ηττήθηκε 3-1 από τη Χιλή. Αποτέλεσμα που θεωρούν άδικο τα «Καγκουρό», αφού δέχτηκαν δύο γρήγορα γκολ, αντέδρασαν σχεδόν αμέσως (Κέιχιλ ο σκόρερ) κι ενώ ήλπιζαν θετικά μέχρι το τέλος, οι Χιλιανοί σφράγισαν τη νίκη τους στο τελευταίο λεπτό.

 Πρόβλημα για τον Ποστέκογλου ο τραυματισμός και συνάμα το πρόωρο τέλος στο μουντιάλ για τον επιθετικό ακραίο αμυντικό Ίβαν Φράνιτς. Τώρα θα πρέπει να καταστρώσει νέα σχέδιά που θα έχουν να κάνουν, κυρίως, με την επιτήρηση των Ρόμπεν και Φαν Πέρσι.

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

 

Καμία επίσημη αναμέτρηση μεταξύ τους. Μόνον τρία φιλικά στα οποία κυριαρχούν οι ισοπαλίες (1-1 και 0-0). Μία νίκη έχουν οι Αυστραλοί με 2-1. Δηλαδή με τη γλώσσα των αριθμών η Ολλανδία είναι υποδεέστερη της Αυστραλίας.

 

ΓΗΠΕΔΟ: Εστάδιο Μπέιρα-Ρίο, Πόρτο Αλέγκρε

 

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τζαμέλ Χαϊμουντί (Αλγερία)

 

 ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 19:00 – ΝΕΡΙΤ – ΝΕΡΙΤ HD

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα