Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Γιατί κάποιοι άνδρες κάνουν περιτομή;
Γιατί κάποιοι άνδρες κάνουν περιτομή;  thumbnail

Γιατί κάποιοι άνδρες κάνουν περιτομή;

Aπαντά ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,


www.andrologia.gr


Η περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της δερματικής πτυχής που καλύπτει τη βάλανο του πέους η οποία εφαρμόζεται κυρίως στους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους για λόγους που σχετίζονται με τη θρησκεία τους. Σήμερα εκτιμάται ότι το 65-70% των αμερικανών ανδρών έχουν υποβληθεί σε περιτομή.


Οι ιατρικοί λόγοι διεξαγωγής της επέμβασης στο παρελθόν ήταν η πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, της φίμωσης και της παραφίμωσης. Τόσο η φίμωση, όσο και η παραφίμωση αντιμετωπίζονται με τη διεξαγωγή της περιτομής, αλλά όταν η επέμβαση γίνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι πολύ πιο περίπλοκή. Για το λόγο αυτό η περιτομή σε μικρή ηλικία υιοθετήθηκε ως πρακτική από την πλειοψηφία των πολιτών των ΗΠΑ. Σήμερα όμως η αμερικανική παιδιατρική ακαδημία, καθώς και άλλες ιατρικές κοινότητες διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει καμία απόλυτη ιατρική ένδειξη για τη συστηματική διεξαγωγή της περιτομής στα νεογέννητα.


Ποιος είναι ο λόγος όμως, που πολλοί γονείς επιλέγουν την περιτομή, εάν δεν είναι θρησκευτικός; Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι ανάμεσα στους οποίους είναι η αισθητική, η διευκόλυνση της φροντίδας και της υγιεινής της περιοχής, καθώς και το γεγονός ότι ο πατέρας του παιδιού έχει ο ίδιος υποβληθεί σε περιτομή. Κάποιες νέες μελέτες ωστόσο, δικαιώνουν την επιλογή των γονέων για περιτομή, αφού αποκαλύπτουν πως το 95% των νεαρών αγοριών που εμφανίζουν λοιμώξεις του ουροποιητικού δεν έχει υποβληθεί σε αυτή.


Παράλληλα, 5 άλλες μελέτες έδειξαν πως μόνο σε άνδρες χωρίς περιτομή εμφανίστηκε καρκίνος του πέους, ενώ παράλληλα βρέθηκε ότι οι άνδρες που δεν ‘έχουν υποβληθεί στην επέμβαση, προσβάλλονται συχνότερα από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.


Σε παγκόσμιο επίπεδο ωστόσο το ποσοστό των ανδρών που έχουν υποβληθεί σε περιτομή φθάνει μόλις το 30%.


Είναι πολύ σημαντικό εάν ένας άνδρας έχει απορίες σχετικά με το πέος του να συμβουλευτεί τον ειδικό που εμπιστεύεται.


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X