Αρχική / Teens / Εφηβεία: Nα το αφήσω να πάει διακοπές με την παρέα του ή όχι;
Εφηβεία: Nα το αφήσω να πάει διακοπές με την παρέα του ή όχι;  thumbnail

Λουκία, 44 ετών

Εφηβεία: Nα το αφήσω να πάει διακοπές με την παρέα του ή όχι;

Αναγνώστριά μας ζητά τη συμβουλή των ειδικών μας:


Η κόρη μου είναι στην εφηβεία πηγαίνει πρώτη λυκείου και μου ζήτησε να πάει διακοπές μονη της να την αφησω η όχι; Ο πατερας της δε θελει και εχουμε καβγαδες στο σπιτι από τωρα τι να κανω πώς να συμπειφερθω από τη μια θελει να περασει καλα από την άλλη είναι πολύ μικρη και δεν της εχουμε πολύ εμπιστοσυνη. Λουκία 44 ετών. 


Αγαπητή αναγνώστρια. Στομ ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός 


Δημήτρης Κατσαρός


Μοιάζετε αναποφάσιστη. Μιλάτε για το κάθετο "όχι" του πατέρα όμως ούτε κι εσείς φαίνεστε πολύ διατεθειμένη να αφήσετε την κόρη σας να πάει διακοπές μόνη της. Συνεπώς "τα στρατόπεδα" δεν είναι ακριβώς "εσείς" απ' τη μία "κι ο σύζυγός" απ' την άλλη, αλλά εσείς σα ζευγάρι απ' τη μία και η κόρη σας απ' την άλλη. Η κύρια πηγή αυτού του συμπεράσματος είναι ότι ενώ αναρωτιέστε τί πρέπει να κάνετε, στο τέλος μιλάτε για έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κόρη σας και από το σύζυγό και από σας. Λέτε "από τη μία θέλει να περάσει καλά κι από την άλλη δεν της έχουμε εμπιστοσύνη". Σαν η διασκέδαση με τον τρόπο της να είναι κάτι επίφοβο. Αναρωτιέμαι τί φοβάστε ακριβώς; Την κατάχρηση ουσιών; Τις κακές παρέες; Τα ρευστά όρια; Τα ατυχήματα; Σκεφτείτε μαζί με τον άνδρα σας τί είναι αυτό που σας φοβίζει αντικειμενικά, πέρα από το λόγο ότι είναι μικρή. Δεχτείτε ότι είναι μια νεαρή έφηβη και σκεφτείτε τί φοβάστε ότι μπορεί να της συμβεί στις διακοπές. Αν μπορέστε να βρείτε τρόπο να ηρεμήσετε τους φόβους σας σε συνεργασία με την κόρη σας τότε αφήστε την να πάει διακοπές μόνη της. Στην πραγματικότητα άλλωστε δε θα της αποκτήσετε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη αν δεν "τεστάρετε" τους φόβους σας και κατά πόσο αυτή είναι έτοιμη να τους ξεπεράσει. Επίσης βοηθητικό είναι να γίνει διάκριση των φόβων που είναι προσωπικοί σας, από την όποια αδυναμία αντιμετώπισης κινδύνων και αυτοπροστασίας μπορεί να έχει το κορίτσι το ίδιο. Μ'αυτό τον τρόπο αποφεύγετε εντάσεις που αφορούν σε δικούς σας φόβους που προβάλλονται σ'αυτήν και την κάνουν να αντιδρά. Τι εννοώ μ'αυτό: Ένα τυπικό παράδειγμα είναι η μάνα που ζητά από το παιδί της να βάλει μπουφάν από φόβο μη κρυώσει, και το παιδί ιδρώνει μάταια μέσα στο μπουφάν και θυμώνει γι'αυτό. Οσο και να φοβάστε γι'αυτήν είναι εξόχως ανακουφιστικό να γνωρίζει ότι εσείς φοβάστε γιατί έτσι έχει καλύτερη εικόνα του εαυτού της και αποφεύγει τις υπερβολές (που προκαλούν φόβο επιπολαιότητας).

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X