Και ο άνδρας έχει ταμπού στο σεξ: Ποια είναι αυτά;

Η σεξουαλική έκφραση των δύο φύλων μέσα από τη σεξουαλική λειτουργία επιφυλάσσει για τον άνδρα μια σημαντική και απαραίτητη προϋπόθεση: τη δημιουργία και διατήρηση μιας ικανής στύσης για σεξουαλική επαφή.

Γράφει ο Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος και Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου Ζήσης Παπαθανασίου

Η λειτουργία της στύσης είναι ένα καθαρά αντανακλαστικό φαινόμενο, το οποίο δημιουργείται όταν ο εγκέφαλος πλημμυρίσει από ερωτικά μηνύματα. Τα μηνύματα αυτά μπορεί να είναι οπτικά, απτικά (με την αφή και τα χάδια δηλαδή), ακουστικά, οσφρητικά, γευστικά ή και φαντασιωσικά.

Όλες οι αισθήσεις δηλαδή συνεργάζονται με τη φαντασία μας, προκειμένου να επιτελεστεί η δημιουργία της στύσης. Αν όμως το ερωτικό μήνυμα από το περιβάλλον δεν φτάσει στον εγκέφαλο γιατί αυτός είναι γεμάτος από άλλα μηνύματα, π.χ., μηνύματα άγχους, τότε η δημιουργία μιας στύσης είναι αδύνατη.

Πολλές οι σκέψεις

«Σκέφτομαι άλλα πράγματα την ώρα που θέλω να κάνω σεξ, για να μην αγχώνομαι…», μου έλεγε πρόσφατα ένας νεαρός, που δεν κατάφερε ποτέ να έχει στύση, όταν βρισκόταν με μια γυναίκα. Αυτή η δυσκολία του να παραμείνει στον εγκέφαλο το ερωτικό μήνυμα είναι το πιο συνηθισμένο ψυχολογικό αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας στον άνδρα.

Στη γυναίκα, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, με την έννοια ότι μπορεί να λειτουργήσει σεξουαλικά χωρίς ο εγκέφαλός της να πλημμυρίζει από ερωτικά μηνύματα. Είναι, επίσης, δυνατόν η γυναίκα να μπει σε σεξουαλική διέγερση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή και να μη μπει ποτέ.

Το πώς διαχειριζόμαστε μια αποτυχία είναι ευρύτερο θέμα χαρακτήρα και προσωπικότητας του κάθε άνδρα. Υπάρχουν πολλοί άνδρες που δεν επιχείρησαν ποτέ να κάνουν σεξ μετά από μια αποτυχία σε νεαρή ηλικία.

Μήπως είναι πιο έμπειρη;

Το καλό σεξ εμπεριέχει την έννοια της επαρκούς και καλής εμπειρίας. Η εμπειρία αποκτάται με τον χρόνο και μέσα από μια καλή σχέση. Κανένας οδηγός δεν θεωρείται έμπειρος επειδή οδήγησε ένα αυτοκίνητο μια ή δύο φορές. Άρα η απόκτηση εμπειρίας μέσα από τη μάθηση είναι ο μόνος τρόπος για να μάθουμε να λειτουργούμε καλά, να δίνουμε δηλαδή και να παίρνουμε ικανοποίηση.

Θα «κρατήσω»;

Ένας στους τρεις άνδρες δεν καταφέρνει στις μέρες μας να ελέγξει το αντανακλαστικό της εκσπερμάτισης, με αποτέλεσμα να τελειώνει γρήγορα. Η ελπίδα ότι τα πράγματα θα φτιάξουν μόνα τους και ότι όλα θα είναι καλύτερα την επόμενη φορά συντηρεί την πρόωρη εκσπερμάτιση, η οποία απογοητεύει το ζευγάρι. Κι όμως οι ασκήσεις σεξοθεραπείας αποκαθιστούν το πρόβλημα στο 95% των ανδρών!

Σε ικανοποίησα;

Πολλοί άνδρες, επειδή νιώθουν ότι δεν λειτούργησαν τέλεια, μπαίνουν στη διαδικασία να ρωτούν τη γυναίκα αν την ικανοποίησαν, διαισθανόμενοι πολλές φορές τη μετριότητα των επιδόσεών τους.

Είμαι καλύτερος από τους προηγούμενους;

Είναι λάθος αυτή η ανταγωνιστικότητα του άνδρα και η ανάγκη του να συγκριθεί με τους προηγούμενους εραστές της γυναίκας, όπως επίσης είναι λάθος να βάζει η γυναίκα τον άνδρα σε διαδικασία σύγκρισης. Το σεξ στο κάθε ζευγάρι είναι πάντα μοναδικό, διαφορετικό και οι συγκρίσεις πάντα αγχώνουν τους άνδρες. Πόσοι άλλωστε ήταν οι προηγούμενοι; Ένας ή πολλοί;

Μετράω… σαν άνδρας;

Ανάλογα με τις εποχές και τη μόδα κάθε εποχής, ο ανδρισμός εκφράζεται και τονίζεται από διαφορετικά χαρακτηριστικά. Εκείνο που δυσκολεύονται να κατανοήσουν οι άνδρες είναι ότι πέρα από την εμφάνιση, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ανδρισμό παίζει η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αν κοιμηθούμε γυμνοί, η σεξουαλική μας ζωή θα «απογειωθεί»;

Ξεχάστε το «μια φορά στο τόσο»: Πώς θα τον πείσεις να κάνετε σεξ;

Τα 3 απλά βήματα για να πετύχεις πολλαπλούς οργασμούς

Λίμπιντο: Ποια φάρμακα… σκοτώνουν τη διάθεση για σεξ;

Ο κίνδυνος που κρύβει το «γαλλικό» φιλί με τον παρτενέρ

Σχετικά άρθρα