Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Εκδήλωση για τα 40 χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα
Εκδήλωση για τα 40 χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα thumbnail

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα


Ημερίδα συζητήσεων και μνήμης με αφορμή την 40ή επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα διοργάνωσε το νεοσύστατο Κέντρο για τη Σύγχρονη Ελλάδα (CeMoG) σε συνεργασία με το Ίδρυμα "Friedrich Ebert" στο Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βερολίνο.
Τον τόνο έδωσε ο επίτιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μαρωνίτης, διαβάζοντας απόσπασμα από το κείμενό του που γράφτηκε για την ομιλία του Γκίντερ Γκρας το 1972, όταν, προσκεκλημένος της Εταιρίας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (ΕΜΕΠ), ο Γερμανός φιλόσοφος μετέβη στην Αθήνα "για να σπάσει τη μοναξιά όσων -επιδέξια ή αδέξια, αυτάρεσκα ή απελπισμένα- υπερασπίζονται ακόμη την υπόθεση της δημοκρατίας στον τόπο μας".

Στο πρώτο από τα δύο πάνελ, υπό τον τίτλο "Ιστοριογραφία και Ζωντανή Μνήμη" οι ιστορικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Χάγκεν Φλάισερ αναφέρθηκαν στον αντιδικτατορικό αγώνα στη Δυτική Γερμανία και στη στάση των Γερμανών κατά την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, αντίστοιχα.

Στο δεύτερο πάνελ, με θέμα "Η δικτατορία των συνταγματαρχών και η κοινή γνώμη στη Γερμανία" ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, οι ιστορικοί Χάγκεν Φλάισερ και Έμπερχαρντ Ρόντχολτς, οι συγγραφείς Ελένη Τορόση και Δανάη Κουλμάση, ο διευθυντής του Ελληνικού Προγράμματος της Deutsche Welle Σπύρος Μοσκόβου, με συντονιστή τον δημοσιογράφο της DW Παναγιώτη Κουπαράνη, ανέτρεξαν στην αντιδικτατορική δράση Ελλήνων και Γερμανών, η οποία είχε, αναπόφευκτα, ως επίκεντρο το Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle, το οποίο συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια λειτουργίας. 

Οι ομιλητές θυμήθηκαν περιστατικά από τη συνεργασία και τις εμπειρίες τους με τον Παύλο Μπακογιάννη και τον Αλέξανδρο Σχινά, ενώ ο Πέτρος Μάρκαρης αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα κατά την περίοδο της δικτατορίας, φιλοξενώντας συχνά, ως "ξένο έδαφος" αντικαθεστωτικές εκδηλώσεις.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X